Lenovo Legion 5i 15 notebook: légiós fegyverzetben

Az Intel 12. generációs platformjára épül a Lenovo ígéretes középkategóriás gamer notebookja.

Bevezető, dizájn

Évek óta Legion márkanév alatt érkeznek a Lenovo játékosoknak szánt eszközei, melyek között tesztalanyunk, a középkategóriás, Intel-alapú 5i mellett megtalálható például az AMD-s Legion 5, a felsőbb polcra szánt Legion 7i és 7 páros, vagy a 16:10-es képarányú kijelzőkkel egy kicsit a munka felé orientált Legion Pro família is. A szerkesztőségünkbe érkezett, hetedik generációs modell tehát a széria szürke eminenciásának is tekinthető, ugyanakkor felépítésének tervezésekor láthatóan támaszkodhattak azokra a tapasztalatokra, amelyeket a ThinkPad szériák gyártásánál szereztek a mérnökök.

Hirdetés

Külső

A Legion noteszgépek külsejének már jó ideje jellegzetessége, hogy a zsanérok nem a hátsó élen, hanem annál valamivel előrébb helyezkednek el – így a kijelző közelebb kerül a felhasználóhoz, a hátsó szellőzőnyílásokon át távozó meleg pedig nem a kijelzőt fűti, hanem gyakorlatilag észrevétlenül távozhat a külvilágba. Ettől a – Legionokat nem ismerő szemnek szokatlan – megoldástól eltekintve a Lenovo nem dizájnolta túl a gépházat, a vaskosabb szellőzőket és az általában véve is robusztusabb méreteket (360 x 262 x 20 mm) leszámítva nem sok minden utal arra, hogy játékra tervezett notebookkal van dolgunk. A márkajelzés is teljesen „hivatalos” formát kapott, kivilágítás nélkül uralja a kijelző hátoldalát.


[+]

A formaterv szögletes, nincsenek nagyon lekerekítések, de felesleges, dísznek szánt élek sem, a gépet gyakorlatilag nyugodtan elővehetjük az irodában, értekezleten is, nem fognak kinézni minket onnan. A burkolat nagy része sötétszürke műanyag, egyedül a kijelző felső része fém – de az összeszerelés, a szilárdság így is tökéletes, nem lehet érezni sehol, hogy rugalmas lenne, vagy hogy felemeléskor recsegne-ropogna. A zsanérok súlyozása jól eltalált, a kijelző könnyen mozgatható egy kézzel is, ugyanakkor nem esik hátra a legkisebb mozgástól és egészen 180 fokig hátrahajtható. A képernyő kerete főleg alul viszonylag vastag – a Pro verziók 16:10-es paneljei pont az itt látható fekete sávból „harapnak ki” egy csíkot.

[+]

A gépház alja a látható csavarok eltávolítása után könnyen nyitható, ugyanakkor a bővítési lehetőségeket a különböző ragasztott matricák valamelyest korlátozzák.


[+]

A csatlakozók elhelyezkedése remekül mutatja, hogy a Lenovo elsősorban asztali használatra tervezte a Legion 5i 15-öt, ugyanis nemcsak a két oldalára, de hátulra is kerültek interfészek. A gép itt egy Type-C kaput, két USB 3.2 Gen1 konnektort (közülük az egyik töltésre is bevethető), egy HDMI kivezetést, Gigabit Ethernetet és a Lenovo egyedi, szögletes tápcsatlakozóját kínálja. A Type-C valójában egy USB 3.2 Gen2 interfész, DisplayPort Alt móddal és USB-PD támogatással, mely akár 135 wattos teljesítmény felvételére is képes (a Lenovo tavaly januárban jelentett be egy éppen ilyen erős USB-PD-s tápegységet).


[+]

A felsoroltakon kívül a bal oldalra további két Type-C konnektor került, melyek közül az egyik Thunderbolt 4-et, a másik USB 3.2 Gen2-t rejt (ez utóbbi is rendelkezik DP-alt móddal). A jobb oldalon egy USB 3.2 Gen1 Type-A port, egy kombinált audiocsatlakozó és egy kis kapcsoló található, mellyel a webkamerát tudjuk letiltani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés