Hirdetés

Hőcsöves VGA-hűtők

Zalman ZM80D-HP és OP1

Videokártya-hűtés komoly szándékkal, avagy Neo fiam, akkor most kék vagy piros?!

Ugyan már régóta a piacon vannak, de eddig nem szenteltünk kellő figyelmet a videokártyák hűtésére szolgáló, hatalmas bordákkal és hőcsövekkel (heat-pipe) támogatott hűtési megoldásoknak. Tuningos berkekben lassan szállóigévé válik „a Zalman”, amely alatt a gyártó ZM80 sorozatú termékeit kell érteni. Persze mit sem ér egy bemutató, ha nincs megfelelő konkurens, amelyhez viszonyítani lehet. Esetünkben ez a Thermaltake Giant lesz.

Hirdetés

A hőcsövek működési elvével, hatásfokával és egyéb tervezési kérdésekkel egy későbbi cikkben foglalkozunk, most elégedjünk meg annyival, hogy a csövek hőszállítási képessége messze meghaladja a rézét, kiválóan el tudják vezetni a kis területen (GPU) képződő hőt nagyobb felületekre (borda). Összpontosítunk inkább a gyakorlatra, az egységek felszerelésére és tesztelésére.

Zalman ZM80D-HP és OP1

Több revíziót megélt már a ZM80 család, de most a D modell bevezetésével komoly előrelépés történt. Az eddigi egy hőcső helyett, amely a két (előlapi és hátlapi) borda között hivatott a hőt elosztani, immár kettőt kapunk, és végre a készlet részét képezik a memóriamodulok hűtésére szolgáló bordácskák, melyek úgy lettek kialakítva, hogy beférjenek a nagyobb, csöves bordák alá.


Zalman ZM80D-HP és ZM-OP1 becsomagolva...

A csomagolás nem túl komoly, sokat láttat, és némileg véd is. A borítóanyagba jutással viszont valami gond lehet, mert az OP-1-es ventilátor díszrácsán egy elég komoly karcolást vettünk észre, az egyik borda felszántotta a felszerelési útmutatót, a szilikonpasztából is kifolyt egy kevés, és az egyik hőcső érdekesen volt meghajolva, feltehetőleg nem pontosan ilyenre tervezték. Hasonló problémákkal találkoztunk privát ZM80C-ken is.


...és kibontva


Karcolás a ventilátor rácsán

Az új verzióval új színben pompáznak a bordák; a sárgás A és ezüst C után most kék színt kaptak, ezzel igazodnak a gyártó többi termékéhez (pl. Reserator). A festés nagyon szép, kérdés, hogy nem akadályozza-e a hőleadást. A bordák felülete kellően nagy, a gyártó szerint passzívan, ventilátor nélkül is képes hidegen tartani a leggyorsabb és egyben legforróbb grafikus kártyákat. A memóriabordák tüskés kialakítása, nagy felülete is hatékony működésre utal.


Balra az elülső, jobbra a hátsó borda nézetei [+]


Memóriabordák [+]

Két adag GPU-blokkot kapunk, ezek szolgálnak a heat-pipe-ok hőforráshoz (azaz a GPU-hoz) való rögzítéséhez. Fontos! A hűtő nem szerelhető fel GeForce 6800 GT és Ultra kártyákra, ugyanis ezeken nincsenek megfelelő rögzítési pontok. Szerencsére az ilyen kártyákon jó hatásfokú, általában szintén hőcsőves hűtőmegoldás szokott lenni. A kisebb GeForce 6800-akon és 6600-akon már megtalálhatóak a szükséges, 3 mm-es lyukak. Radeonokkal ilyen probléma nincs, a borda X800-akra is felszerelhető. Sajnos az elülső GPU-blokk felülete nem éppen a legsimább, ezen még lehetne polírozni.


Nem a legsimább érintkező felület

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése
Zalman ZM80D-HP
Borda anyaga
alumínium
Hőleadó felület
1350 cm2
Tömeg
350 gramm
Hőcsövek
2 db, aranyozott
Forgalmazó
Co-Run Computer, Pixel
Kiskereskedelmi ára
kb. 8250 Ft
Termék megnevezése
Zalman ZM-OP-1
Méret
80 x 80 x 15 mm
Fordulatszám
max. 2800 rpm
min. 1400 rpm
Hangerő
max. 38 dBA
min. 20 dBA
Forgalmazó
Co-Run Computer, Pixel
Kiskereskedelmi ára
kb. 2330 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés