Máris készülnek az új GeForce-ok?

A három elérhető VGA közé érkezhet két friss modell, amelyek a GA102-es lapkára építenek.

Az NVIDIA már rövid ideje dolgozik olyan új VGA-kon, amelyeket a következő év elején be tudnak majd vetni a piaci pozíció javítása érdekében. Ezekről lassan érkeznek az információk is, amelyek alapján az aktuális hármas közé lesznek pozicionálva.

A GeForce RTX 3080 fölé érkezik gyakorlatilag egy olyan GeForce RTX 3090-es verzió, amin 24 GB helyett csak 12 GB memória található. Ennek sok előnye van, mivel a GDDR6X szabványú lapkák rendkívül drágák még, és szükséges memóriachipek számának megfelezése elképesztően sokat javít az előállítási költségen. Egy ilyen VGA be tudna menni 1000 dolláros szint alá, amivel sokkal versenyképesebb alternatíva lenne a jelenlegi csúcsmodellnél. Valószínűleg a VRAM kapacitásának megfelezése olyan nagy különbséget nem okozna a mai játékokban, persze az órajellel lehet játszani, de a GeForce RTX 3090-nel közel megegyezős sebességű megoldás születhetne jóval alacsonyabb árcédulával.

A másik fejlesztés a GeForce RTX 3070 és 3080 közé érkezne. Ez még közel sem végleges, mivel több verziója létezik, amelyeken belül a cég játszik az aktivált részegységek számával, illetve az órajellel. Ehhez a köztes modellhez már a GA102-es GPU lenne felhasználva. Sarkalatos kérdés azonban a memória szempontjából a GDDR6 vagy a GDDR6X szabvány helyzete. Egyelőre ez nincs eldöntve, de úgy tudjuk, hogy négyféle kiépítés van teszten. A GDDR6X tekintetében 352 biten 11 GB-os, 320 biten 10 GB-os, valamint 288 biten 9 GB-os. A legjobb alternatívának viszont a 384 bites GDDR6-os opció tűnik, de ott 12 GB lenne a VRAM kapacitása, és ezzel félő, hogy a friss fejlesztés elveszi a GeForce RTX 3080 piacát, ugyanis a játékosokra jellemző, hogy a jövőre vonatkozó felkészülés kedvéért nagyobb memóriakapacitás felé mennek, akkor is, ha némileg lassabb a több VRAM-mal rendelkező VGA. Ez logikus döntés, mert a teljesítményt kisebb-nagyobb tuninggal lehet pótolni, de ha nincs elég VRAM az adott részletességhez, akkor azt semmilyen módon nem lehet utólag kezelni, azaz be kell érni a gyengébb textúrarészletességgel.

Ez a kisebbik GeForce árban egyébként nagyjából félúton lenne a GeForce RTX 3070 és 3080 között, hozzávetőleg ott, ahova az AMD bedobja a Radeon RX 6800-at.

A memóriakapacitás szempontjából megjegyzendő, hogy olyan hírekről is ír a média, hogy az NVIDIA törölte a 16 GB-os GeForce RTX 3070-as és 20 GB-os GeForce RTX 3080-as modellt. Na most ez nem teljesen igaz. Az NVIDIA ezeket sosem tervezte, ellenben a gyártópartnerek megtehetnék, hogy opcionálisan megduplázzák a szóban forgó termékek VRAM-ját. Amiért nem teszik meg azok piaci problémákból adódó tényezők. A GeForce RTX 3080-hoz 20 darab GDDR6X kellene, ami nagyon drágává tenné az előállítást. Egyszerűen nem tudnák a VGA-kat 900 dollár alatt adni, miközben a mai játékokban ennek a változásnak alig van kimutatható hatása, noha a jövőbiztosságát bizonyosan senki sem vonja kétségbe. A GeForce RTX 3070 esetében annyi a gond csak, hogy termék most jelent meg. Egyelőre mindenki arra koncentrál, hogy kereskedők leadott rendeléseit teljesítsék az ünnepi szezonban. Ahhoz, hogy jöhessen 16 GB-os verzió, más memóriákat kell rendelniük a gyártóknak a partnereiktől, mivel az NVIDIA előírásainak megfelelően mindenki 1 GB-os Samsung chipekkel tankolt fel. Ebből ugyan rakhatnának a VGA-kra 8 helyett 16 darabot, de sokkal kedvezőbb 2 GB-os kapacitású verziókat rendelni, abból ugyanis elég 8 darabot használni, ez viszont idén biztosan nem oldható meg.

Nagyobb frissítésre előreláthatólag a következő év tavaszán számíthatnak a komolyabb részletességre vágyó játékosok, akkorra ugyanis jó eséllyel elkészül a GA103-as GPU, amiről korábban már írtunk. Elképzelhető, hogy ez az évszak legvégén kezdődő Computexet célozza, legyen az megtartva normál vagy virtuális formában.

Információink szerint a kisebb modellek is jönnek, és az egyik kifejezetten közel áll a megjelenéshez, de azt nem sikerült megtudnunk, hogy ez idei startot jelent-e, vagy csak bemutató szintjén lesz látható.

Előzmények

Hirdetés