Hirdetés

Dell XPS 13 9300: etalon ultrabook?

A Dell XPS 13 az elegáns ultrabook kategória egyik meghatározó képviselője; most kipróbáltunk egy felsőkategóriás modellt.

Bevezető, külső

Ha felsőkategóriás ultrabookokról van szó, a Dell XPS 13 megkerülhetetlen: az amerikai gyártó „eXtreme Performance System” sorozatát a vastag pénztárcával megáldott felhasználóknak, vállalati vezetőknek szánja, és a teljesítmény mellett nagy hangsúlyt fektet a prémium anyaghasználatra és a dizájnra is. Ebben az értelemben tehát a konkurensek szintén szálcsiszolt fémházba bújtatott vékony notebookjaival versenyez: a ZenBookokkal, a MacBookokkal, Yoga Slimekkel és így tovább. A most terítékre kerülő XPS 13 a 9300-as szériába tartozik, másszóval a 2020-as változat, a 10-ik generációs Ice Lake platformmal belsejében.

Hirdetés

Dizájn

Mint említettük, a Dell az XPS-nél különösen odafigyel a dizájnra, mégpedig elsősorban arra, hogy egyszerre legyen elegáns, másrészt lógjon ki a szimpla fém unibody házba szerelt ultrabookok sorából. Az egyik fontos szempont a minél jobb kijelző/előlap arány, melynek sokáig a webkamera elhelyezése is áldozatául esett, a nagyon vékonyra húzott felső káva miatt ugyanis az leköltözött a képernyő alá – ennek minden hátrányával együtt. Szerencsére mostanra a webkamerák is összementek, így ez a komponens újra a megfelelő helyen, a kijelző panelje felett található, miközben a keret továbbra is elképesztően vékony. Ennek köszönhető, hogy a 13”-es kategóriában az XPS 13 az egyik legkisebb alapterületű modell (teljes mérete 296 x 199 x 15 mm, tömege pedig 1,19 kg), annak dacára, hogy a Sharptól származó 16:10 képarányú panel valójában még kicsit nagyobb is a megszokottnál, képátlója 13,4”, felbontása pedig 1920x1200 pixel.


[+]

A fémből készült gépház kétféle színösszeállításban kérhető. A fém minden esetben ezüstszínű alumínium, a betétek viszont lehetnek fehérek (Frost White), illetve sötétszürkék (Platinum Silver) – az utóbbi változat járt nálunk. Igazából egyik esetben sem szimpla fehér vagy sötétszürke műanyagot kapunk, hanem mintázottat, ami az előbbinél üvegszálas, az utóbbinál szénszálas kompozitot jelent. A megmunkálás, kidolgozás elsőosztályú, olyan, amilyennek az ár fényében elvárja az ember. A Frost White esetében extra, hogy UV- és foltálló a bevonat, hogy még tovább fehér színű maradhasson. A külső eleganciájához hozzátartozik, hogy minden visszafogott, nincs RGB, a töltésről a tapipad előtti élen egy vékony fehér LED-sáv tudósít bennünket, és a Dell logó sem feltűnősködik.

[+]

A kijelzőt tartó zsanér (melynek kialakítása olyan, hogy a képernyő alsó kerete is nagyon vékony lehet) jól sikerült, erős, és egy kézzel is használható mind nyitáskor, mind mozgatáskor. Nem nyitható viszont teljesen, csak körülbelül 135 fokban. Az alsó panelt csavarok rögzítik, eltávolítása nem nehéz – csak éppen felesleges, hiszen igazából semmihez sem férünk hozzá, és természetesen a RAM is az alaplapra forrasztott.


[+]

Mivel a Dell számára az XPS 13 esetében nagyon fontos a kis méret, a csupán 14,8 mm-es vastagság miatt rendkívül korlátozott a rendelkezésre álló csatlakozók száma. Ez sajnos komoly kompromisszumot jelent, hiszen csak két Type-C konnektort kapunk, miközben a konkurensek az utóbbi időben inkább kicsit feláldoztak a karcsúságból, pont azért, hogy legalább a Type-A USB-ről ne kelljen lemondani. A Dell nem így döntött, úgyhogy maradt a két Thunderbolt 3 kompatibilis Type-C, melyből egyet rögtön el is foglalhat a mellékelt tápegység. A notebook dobozában találunk egy Type-C/Type-A átalakítót, de ettől még a csatlakozók száma szűkös marad. Található még a gépen, a bal oldalon egy microSD olvasó, jobb oldalon pedig egy kombinált 3,5 mm-es jack aljzat kapott helyet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Előzmények

Hirdetés