Hirdetés

2019. március 20., szerda

Útvonal

Tesztek » Életmód rovat

Audio-Technica AT-LP5 lemezjátszó: múlt a jelenben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Néha jóleshet elővenni egy kedves, régi hanglemezt és meghallgatni.

Hirdetés

Bevezető, üzembe helyezés

A fiatalabb generáció tagjai közül sokan már nem is tudják, hogy nem a kazettával vagy a CD-vel indult az otthoni, minőségi zenehallgatás, hanem annak idején szalagos magnók és hagyományos lemezjátszók adták a hifizés alapját. A köznyelvben helytelenül bakelitnek nevezett vinillemezek az 1950-es évekig visszavezethetőek, majd egészen az 1990-es évek elejéig folyamatosan aktuálisak voltak, mostanság pedig ismét reneszánszukat élik.

Nem kicsi az Audio-Technica AT-LP5 doboza
[+]

Amennyire egyszerű ma zenei anyagokat találni szinte bármilyen műfajban, annyira bonyolult folyamat volt ez régen. Borzasztóan silány minőségű utángyártások és átlagos minőségű Hungaroton felvételek uralták a piacot akkoriban, az eredeti albumok nagyon csekély számban jutottak el hazánkba, ha pedig véletlenül beszivárgott egy-kettő, akkor azok aranyáron cseréltek gazdát. A gyári lemezjátszókat sokan egy-egy jobb hangszedővel tették elviselhetetőbbé, egy jobb minőségű tű ára akkor nagyjából a lejátszó árának felét tette ki. Ám sok szempontból ezek a nehézségek tették igazán érdekessé a zenegyűjtést és a zenehallgatást, és a nagy öregek szívesen emlékeznek vissza ezekre az időkre.


[+]

A vinillemezek ismét elkezdtek beszivárogni az életünkbe, a nagy kiadók egyre gyakrabban hoznak újra forgalomba mikrobarázdás hanglemezeket, de szinte biztos, hogy a padláson/pincében is rengeteg lemez vár arra, hogy hosszas pihenés után leporoljuk és újrahallgassuk őket. Ezt kívánja lehetővé tenni az Audio-Technica új LP szériája is, aminek az LP5 a legletisztultabb, leghagyományosabb darabja, a szó legjobb értelmében. Ránézésre lehetne akár egy 30 éves darab is, ha nem lenne makulátlan állapotban, és nem lennének rajta azok a modern csatlakozók, amelyek a digitalizáláshoz szükségesek.

A képen egy AT95EX hangszedőt és egy HS10 headshellt láthatunk.
[+]

Az élmény már a kicsomagolással és az azt megelőző hazaszállítással kezdődik; ez nem egy zsebre vágható kis mobil erősítő vagy hordozható fejhallgató, hanem komoly Hi-Fi eszköz, aminek helyet kell csinálni. Az összeszerelése egyébként egyszerű, csak fel kell tennünk a tányért, a csúszásgátlót, az ellensúlyt, a hangszedőt, majd némi kábelezés és már indulhat is a zenehallgatás. Ami hiányzik, az a lecsukható porvédő, ez az egyszerű, de annál praktikusabb műanyagdarab korábban szinte minden lemezjátszó szériatartozéka volt, manapság azonban inkább opcionálisan megvásárolható kiegészítő – így van ez az Audio-Technica AT-LP5 esetében is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.