Hirdetés

Asus házak a mindennapokra

Miditornyok kívülről

A számítógépeknek csak nagyon kis hányada kerül közép- vagy felsőkategóriás házba. Ugyan a Prohardver! olvasóinak birtokában nagyobb arányban fordulnak elő olyan számítógéplakások, melyek ára táp nélkül is meghaladja a 20 000 forintot, a többség kénytelen olcsóbb megoldással beérni. A drága házakról szóló bemutatóink és egyes olcsó megoldásokról terjengő kétes legendák alapján azt hiheti a kedves olvasó, hogy amiért nem kell sokat fizetni, az nem lehet jó. Mai tesztalanyaink, az Asus egyszerűbb házai ezt a tévhitet próbálják meg eloszlatni.

Tesztlaborunkban négy fekete Asus ház tette tiszteletét, kettő a midi méretű TA, kettő pedig a mini TM sorozatból. Az Asus azt a jól bevált költségcsökkentő stratégiát alkalmazta, hogy egyforma méretű házai ugyanazt a belsőt kapták, csak az előlap kialakításában – vagyis megjelenésükben – különböznek. Ezzel a húzással tesztalanyaink száma mondhatni kettőre redukálódott. A következő költségcsökkentő lépés az egyenformatervek alkalmazása volt. Egy adott formából van midi és mini kivitel is. Az Asus palettáján pillanatnyilag ötféle dizájn létezik midi és mini méretben is, ebből kettő járt nálunk, szóval formailag is kétféle tesztalanyunk volt.

Az 55-ös és 58-as dizájn jól tükrözi az Asus egyszerűbb házaira jellemző, visszafogott formavilágot. Senki sem mondaná, hogy ezek a diszkrét ládikók ugyanazzal a márkajelzéssel rohamozzák a piacot, mint a formabontó Vento. A TA-55 elejét ezüstszürke berakás díszíti, melynek alsó részében egy kör alakú szellőzőnyílás van, közepén Asus márkajelzéssel. A TA-58 még egyszerűbb. A teljesen fekete homlokzat alsó harmadát egy szellőzőrostély tölti be. A házak egyik oldalán Asus felirat, a másikon – a processzor magasságában – kör alakban, alatta pedig egy vonalban szellőzőnyílások vannak.

Az előlapi csatlakozókat a nagyobb házaknál okosan helyezték el. Nem legalulra kerültek, ahol gyakran nehezen érhetőek el, hanem a szellőzőnyílás fölé. Alapvetően háromféle konfiguráció létezik. A legegyszerűbbnél csak két USB és az audiocsatlakozók vannak. A közepesnél már 4 USB van, a legjobban felszereltnél pedig a FireWire foglalat is él. Esetünkben a TA-55-nek megvolt minden aljzata, a TA-58 viszont a legegyszerűbb csatlakozópanellel érkezett.

Mindkét ház bekapcsológombja meglehetősen rövid úton járt, szinte alig kellett benyomni őket. A reset gomb kialakítása kissé szerencsétlen lett. A kis gombocskákat csak tűvel vagy írószerszám hegyével tudtuk használni. Ettől az apróságtól eltekintve meg voltunk elégedve az Asus házak előlapjaival; a négy 5,25 hüvelykes és két külső 3,5 hüvelykes bővítőhely takarója nem lötyögött.

Hátulról is volt némi kölönbség a két ház között. Bár alapvetően egyformák, az elölről is jobban felszerelt TA-55 fara is igényesebb. A bal oldalfalat kézzel oldható csavarok tartják, a bővítőkártyák fölött pedig segédeszköz nélkül működtethető rögzítők vannak. Ettől a két részlettől eltekintve teljesen egyforma az Asusok hátsója. Az alaplap csatlakozói fölött két ventilátorhely van, melyekbe két 80 x 80 milliméteres vagy egy 92 x 92 milliméteres ventilátort szerelhetünk. Ahogyan a képen is látható, a házakhoz táp is jár. Ez a miditornyoknál 350 wattos, a miniknél 300 wattos.

Az Asus házaira jellemző volt, hogy meglepően könnyűek, még táppal együtt is. Ez nem amiatt van, hogy a tápból kispórolták az anyagot, hanem mert a ház borítása csak 0,6 mm-es acélból készült. Nem olyan merev, mint az erősebb házak 1 mm-es anyaga, de valahol kompromisszumot kell hozni, ha alacsony árat szeretnénk. Átlagos használatnál a vékony falak nem jelentenek problémát, aki viszont sokat nyitogatja, szereli és cipeli házát, annál gondok lehetnek a deformálódással. Persze a szerelős, hurcolászós közönség általában nem a táppal együtt 10-15 000 forintos árkategóriában szokott válogatni. Irodai és kímélő használatra bőven elegendőek a vékonyabb falak is.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Asus TA-581
Elérhető színek fekete
Méret 425 x 190 x 440 mm
Anyag 0,6 mm-es acél
Beszerelhető alaplapok ATX, microATX
5,25"-os helyek száma 4 db
3,5"-os helyek száma 2 db külső, 4 db belső
Bővítőkártyák száma 7 db
Hűtés

hátul 92 x 92 x 25 mm-es ventilátor,
elöl 80 x 80 x 25 mm-es ventilátorhely,
szellőzők az oldallapon

Előlapi csatlakozók 2 db USB 2.0, mikrofon, hangszóró
Táp 350 wattos, ATX
Tömeg táppal 6 kg
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.asus.com
TA-581
Forgalmazó Go-Run Kft.
Bruttó fogyasztói ár 12 700 Ft

 

Termék megnevezése Asus TA-551
Elérhető színek fekete
Méret 425 x 190 x 440 mm
Anyag 0,6 mm-es acél
Beszerelhető alaplapok ATX, microATX
5,25"-os helyek száma 4 db
3,5"-os helyek száma 2 db külső, 4 db belső
Bővítőkártyák száma 7 db
Hűtés

hátul 92 x 92 x 25 mm-es ventilátor,
elöl 80 x 80 x 25 mm-es ventilátorhely,
szellőzők az oldallapon

Előlapi csatlakozók 4 db USB 2.0, FireWire, mikrofon, hangszóró
Táp 350 wattos, ATX
Tömeg táppal 6 kg
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.asus.com
TA-551
Forgalmazó Go-Run Kft.
Bruttó fogyasztói ár 15 300 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • DTK házak jó áron

  A DTK hagyományosan jó ár/érték arányt mutató házai közül vizsgáltunk meg kettőt, egy mini és egy midi tornyot.

 • Isteni házak

  A Gigabyte a vizek isteneiről nevezte el új házait. Az alumínium előlapos, vízhűtésre is felkészített Tritont és Poseidont teszteltük.

 • Negyedméteres ventilátor a házon

  A Point of View hatalmas szélkerékkel szerelt Turbine házait teszteltük.

 • Cooler Master - olcsó elit

  Az új Elite házsorozat nevével ellentétben a Cooler Master friss gazdaságos szériája. Első tagját, a 330-ast teszteltük.

Előzmények

Hirdetés