2018. december 14., péntek

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Arctic Freezer 33 TR – hűtő HEDT-re felkészítve

Kipróbáltuk, mire képes a svájci gyártó csúcskategóriás platformokra tervezett hűtőegysége.

Mérések: AMD Ryzen Threadripper

Ahogy a képeken is látszik (és az első oldalon található adatokból is kiderül), a Freezer 33 TR a megnövelt talpméret ellenére sem fedi a Threadripper CPU kupakjának teljes felületét, csak annak körülbelül 45 százalékát borítja be. Persze ahogy azt Der8auer munkásságából tudjuk, a processzor belső felépítése olyan, hogy a magok sem a kupak teljes felületével érintkeznek, mégis jobban örültünk volna valami méretesebb talpnak.

A képen zölddel jelöltük a Freezer 33 TR által érintett részt
A képen zölddel jelöltük a Freezer 33 TR által érintett részt [+]

Az Arctic-féle kompromisszum (szemben például Noctua követte módszerrel) ugyanakkor érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a Freezer 33 TR nemcsak a TR4-re, de az AM4-es foglalatra, illetve az Intel jelenlegi és korábbi HEDT megoldásaira is felszerelhető, ez viszont nem feltétlenül működne egy 67 x 50 mm-es tömbbel. A cél tehát méltányolható, de a megvalósítás mégsem tökéletes, hiszen például a Core i7-5960X kupakjának mérete 38,2 x 42,4 mm – azaz tesztalanyunk ezt sem fedi le teljesen.

Hirdetés

Tesztünk első körében tehát a Freezer 33 TR a Threadripper 1920X által termelt hő elszállítását vállalta magára: a használati utasításban foglaltaknak megfelelő felszerelés után először terhelés nélkül ellenőriztük a hőmérsékleteket: ekkor a 23 C °C-os szobában az Aida 5.95-ös verziója 28 °C-os processzorhőmérsékletet jelzett.

Ez kifejezetten alacsonynak tűnik, de tudni kell, hogy az AMD processzorok „jelentette” hőmérséklet és az Intel CPU-knál mért hőmérséklet nem vethető össze, a Threadripper esetében ugyanis – a Ryzenekhez hasonlóan – mérőprogram által kijelzett, úgynevezett Tcl adathoz egy korrekciós értéket még hozzá kell adni. Ez a korrekciós érték a 1920X esetében 27 °C – azaz a 28 °C-os Threadripper 1920X maghőmérséklete valójában 55 °C-os. Ezen a hőmérsékleten a ventilátor fordulatszámára 1366 rpm-et kaptunk (ahogy említettük, ez a valóságban inkább a 900-hoz áll közelebb). Ebben a szituációban az Arctic 17,4 dB(A) zajszint mellett dolgozott, ami egy zárt házból gyakorlatilag nem hallatszik ki külön.

Threadripper 1920X és Arctic Freezer 33 TR tuning nélkül
Threadripper 1920X és Arctic Freezer 33 TR tuning nélkül [+]

Bekapcsolva az Aida 5.95 stabilitástesztjét, a hőmérséklet gyors emelkedésnek indult, majd – a korrekciót is beleszámítva – 92 °C-nál stabilizálódott. Ezen a hőmérsékleten az hűtőventilátor maximális fordulatszámon üzemel, ami 36 dB(A) zajszintet jelent, ami bizony már hallható lesz a PC-n kívül is, de még nem neveznénk vészesnek. Végül a stresszteszt utolsó szakaszában a Prime95-öt indítottuk el, amely a Threadripper esetében érdekes módon kisebb terhelést és fogyasztást jelentett, mint az Aida.

Threadripper 1920X és Arctic Freezer 33 TR tuninggal
Threadripper 1920X és Arctic Freezer 33 TR tuninggal [+]

A következő mérésnél 4 GHz-re emeltük a CPU órajelét, és megismételtük az előbbi kört – ekkor az alap hőmérséklet 57 °C volt, ami az Aida terhelésének hatására 113 °C-ig (!) emelkedett – a Prime95 alatt ennél itt is kicsit kevesebbet, 105 °C-ot mértünk. Mondanunk sem kell, hogy a zajszint itt a végig maximális fordulatszámon dolgozó ventilátor miatt 36 dB(A) volt.

Threadripper 1920X és Fractal Design Celsius S36 harca tuning nélkül
Threadripper 1920X és Fractal Design Celsius S36 harca tuning nélkül [+]

Threadripper 1920X és Fractal Design Celsius S36 harca tuninggal
Threadripper 1920X és Fractal Design Celsius S36 harca tuninggal [+]

Ezután következett a Fractal Design Celsius S36, amely 54 mm-es átmérővel rendelkező talpának köszönhetően előnyben van a hőátadó felület nagyságát tekintve, még akkor is, ha a felület alakja nem ideális, nem mindenhol fedi le a magok területét. Itt terhelés és tuning nélkül 53 °C-ról indult a processzor magjának hőmérséklete, majd teljes terhelésen ez egészen 91 °C-ig melegedett. Ugyanezen két érték tuningnál 57, illetve 107 °C lett, ami mutatja, hogy hiába kínál a vizes rendszer nagyobb hűtési teljesítményt és hőátadó felületet, egy tuningolt Threadripper igenis igényli a dedikált, teljesen erre a platformra szabott megoldásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.