2019. január 18., péntek

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Arctic Freezer 33 TR – hűtő HEDT-re felkészítve

Kipróbáltuk, mire képes a svájci gyártó csúcskategóriás platformokra tervezett hűtőegysége.

Hirdetés

Mérések: Intel Core i7-5960X; végszó

Áttérve a korábbi hűtőtesztjeinknél használt Core i7-5960X alapú platformunkra, a tudástárban foglaltaknak megfelelő mérési metódust használva alapállapotban 38 °C-ról indult 4 GHz-re húzott processzorunk maghőmérséklete, és ez az Aida stabilitástesztjének hatására 82 °C-ig emelkedett, ahol a ventilátorvezérlés stabilizálta a fordulatszám szabályozásával. Ha nem bíztunk semmit a véletlenre, és maximális fordulatszámra állítottuk a ventilátort, 80 °C-nál állt meg a melegedés.

Mint a zöld jelölésből is látszik, a hőátadó felület mérete itt is lehetne nagyobb
Mint a zöld jelölésből is látszik, a hőátadó felület mérete itt is lehetne nagyobb, miközben két szélén túllóg a CPU-n [+]

Kevésbé volt pozitív a tapasztalat Prime 95 alatt – itt olyan magasra emelkedett a processzor hőmérséklete, hogy azt kizárólag throttling segítségével sikerült elfogadható szintre visszaszorítani.


[+]

A korábbi tesztjeinkben elért eredményekkel összevetve a következőket láthatjuk:


[+]


[+]


[+]

Értékelés

Amióta csak kiderültek a Threadripper specifikációi, nyilvánvaló volt, hogy az óriási processzor hűtése újfajta megoldásokat kíván majd. Sajnos egyelőre elég kevés olyan gyártó van a piacon, aki teljesen a TR4 foglalatra optimalizált terméket kínálna, a legtöbben csak egy speciális rögzítést adnak a már meglévő hűtési megoldásaik mellé.

Azonban ránézésre is látszik, hogy ez nem ideális: a jóval kisebb méretű hőátadó felületre optimalizált korábbi rendszerek nem fogják elérni azt a teljesítményt, amire a TR4-es processzorok nagyobb kupakja lehetőséget ad, így hiába lenne képes például egy kompakt vízhűtés kényelmesen elszállítani még egy tuningolt CPU hulladékhőjét is, az érintkező felületek mérete miatt erre esélye sincs.


[+]

Ehhez képest mindenképpen jó pont az Arctic számára, hogy ezt a problémát egy, a korábbi platformokkal is használható hűtővel kívánták orvosolni, így azonban egy mindenben jó, de semmiben sem kiváló terméket kaptunk.

Ha megnézzük az első oldalon a szétbontott Threadrippert ábrázoló képet, illetve a harmadik oldalon felül, a Freezer 33 TR illeszkedését mutató fotót, láthatjuk, hogy a mérnökök igyekeztek akkorára nyújtani a hűtő talpát, hogy az lefedje a kupaknak a magokat takaró részét. Ez sikerült is, és ennek köszönhető, hogy hiába Fractal Design rendszerének nagyobb hűtési teljesítménye és négyzetmilliméterben számolt érintkező felülete, a két megoldás között csak minimális a különbség.

Sajnos mindez csak első ránézésre jó hír, az elért hőmérsékletek ugyanis elég magasak, ennél mindenképpen alacsonyabb értékeket szeretnénk látni egy teljesítményre kihegyezett platformnál. Önmagában nézve ugyan a Freezer 33 TR nem rossz, és 15 000 forintos árával a kevés elérhető Threadripper-kompatibilis hűtő között a legolcsóbb is jelenleg, ám a HEDT platformok vásárlói valószínűleg a kedvező ár helyett inkább a maximális teljesítményt keresik, és a többszázezer forintos végösszegnél nem a hűtésen fognak spórolni. Véleményünk szerint az Arcticnak illett volna legalább még egy hővezető csővel felszerelni a hűtőt ahhoz, hogy a megcélzott platformokhoz méltó hűtési kapacitást nyújtson.

Wombath

Az Arctic Freezer 33 TR hűtőt a Computer Emporium biztosította a teszthez.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.