Hirdetés

Amíg ide nem ér a Conroe...

AM2 és DDR2
Egy héttel a Core 2 Duo sajtóbejelentése után már feltűnt néhány új generációs alaplap nagykereskedelmi partnereink listáján, de a processzorokra még várni kell egy kicsit. Addig inkább az AMD AM2 foglalatos újdonságokat mutatjuk be, melyeknek kemény konkurense lesz a debütáló Intel platform. Az alaplapok mellett DDR2-800 memóriák, videokártyák, monitorok, hálózati eszközök és notebookok is terítékre kerülnek. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Az Abit, Asus és MSI is tovább szélesítette AM2 foglalatos alaplapjainak hazai kínálatát, az ASRock személyében pedig új gyártó iratkozott fel az AM2-es listára. Az ASRock AM2NF4G-SATA2 egy microATX méretű deszka, amely integrált grafikus vezérlős, GeForce 6100 északi és nForce 410 MCP déli hídra alapoz. Az AM2 aljzat tőszomszédságában négy foglalat várja a DDR2 memóriát. Az integrált videochip mellett grafikus kártyát egy 16-szoros foglalatba telepíthetünk, ezenkívül egy PCI Express x1 és két hagyományos PCI aljzat áll rendelkezésre. A kis ASRockra legfeljebb négy IDE és két SATA 2 adattár kapcsolható. Hálózati vezérlője 10/100 megabites, a nyolccsatornás hangról pedig Realtek ALC888 kodek gondoskodik. A FireWire csatlakozók és a digitális monitorkimenet már lemaradtak a 18 400 forintos alaplapról.

Az Asus szintén beépített GeForce videochipes microATX lapokkal bővített. Az M2NPV-MX és az M2NPV-VM egyaránt GeForce 6150 grafikus rendszerre és nForce 430 alaplapi vezérlőre támaszkodik. Mindkét apróságnak négy memóriafoglalata van, és IDE, valamint SATA adattárból is négyet tudnak kezelni. Bővítőkártyából is négyet fogadhatnak, egy 16-szoros és egy 1-szeres PCI Expresst, valamint két hagyományos PCI-t. A hangkodek mindkét esetben hatcsatornás ADI AD1986A, a hálózati vezérlő pedig gigabites. A kis alaplapoknak DVI-D csatlakozója is van, így sajnos – a gyártó weboldala szerint – nem szolgálnak régi monitorok számára emészthető analóg RGB jellel. A jobban felszerelt, M2NPV-VM-re SDTV/HDTV kimenet és néhány FireWire csatlakozó is jutott. Az egyszerűbb, Asus M2NPV-MX vételára 20 800 Ft, a M2NPV-VM megközelítőleg 3500 forinttal drágább.

Az MSI prezentálta a legolcsóbb AM2 foglalatos alaplapot. A K9VGM szintén microATX méretű, és beépített grafikus alrendszere is van, de nem NVIDIA, hanem VIA gyártmányú. A kis alaplapon K8M890 északi és VT8237A déli híd dolgozik. Memóriafoglalatból csak kettő van, ugyanúgy, ahogyan SATA csatlakozóból; IDE adattár viszont akár négy is ráköthető. A bővítőkártyákat egy hosszú és egy rövid PCI Express és két sima PCI csatlakozó várja. Érdekes, hogy a gyártó webodala szerint a kis alaplap nem kompatibilis a Radeon X300 videokártyákkal. A hangrendszer nyolccsatornás, a hálózati vezérlő 10/100 megabites. Az alacsony költségvetésbe már nem fért FireWire csatlakozó, de egy költséghatékony, irodába szánt megoldásra nem is kell. A megszorító intézkedéseknek köszönhetően, a kis MSI vételára csupán 15 800 forint.

Az Abit pont az ellenkező irányban, terebélyes, jól felszerelt, teljes méretű ATX alaplapokkal bővítette palettáját. Az AN9 32x és a Fatal1ty AN9 32x is nForce 590 SLI chipkészletre épül mely két lapkából áll, és mind a két videokártya felé 16-16 PCI Express sávot biztosít. A szokásos négy memóriafoglalat mellett érdekességük, hogy csupán öt bővítőkártyát fogadnak, melyek közül kettő-kettő lehet PCI Express x16 és x1 csatlakozós, egy pedig hagyományos PCI-s. A neves játékosról elnevezett változat extrája az exkluzív színezés és a két kis ventilátorral megtámogatott hűtés, de a sima AN9 32x-nek van két extra SATA csatlakozója, melyek közül az egyik a hátlapról érhető el. Az Abit AN9 32x vételára 47 000 Ft, a Fatal1ty verzió 2000 forinttal drágább.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • AM2 vagy Core 2?

    Ugyan korlátozott számban, de már elérhető az Intel új Core 2 Duo processzorcsaládja. Mai piaci körsétánkban kiderítjük, AM2-es chipet vagy Core 2 Duo-t érdemesebb-e venni.

Előzmények

Hirdetés