Akkora a hiány a DDR5 memóriákból, hogy hatszoros felárat is fizet a felvevőpiac

Nincs elég PMIC, de a nagyobb baj az, hogy nem tudni mikorra lesz, így közel sem biztos, hogy a maximális árakat látjuk.

Hirdetés

Az előző héten írtunk arról, hogy komoly baj lehet a DDR5-ös memóriamodulok gyártásával, és úgy néz ki, hogy ez máris olyan helyzetet eredményezett, ami segít a nyerészkedőknek meglovagolni az extrém mértékű termékhiányt. Persze a DDR5 esetében eleve nem beszélhettünk kedvező árcéduláról, hiszen minden új szabvány egy jelentősnek mondható felárral kezd az előző generációhoz viszonyítva, de az internetes aukciós oldalakra az egyes DDR5-ös memóriacsomagok, még az eleve magasnak mondható árukhoz képest is 100-600%-os felár mellett kerültek fel.

Ami még a fentieknél is meglepőbb, hogy bizony vannak olyan vevők, akik még a hatszoros felárat is hajlandók kifizetni, így eshetett meg az, hogy a Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-5200-as, 32GB-os kapacitást kínáló szettjével kapcsolatban már 2500 dolláros üzletek is köttettek az eBay-en, holott a termék normál ára 329 dollár. A helyzet a többi szettet vizsgálva sem rózsás, bármelyik memóriacsomag, amely egy picit is erőteljesebb képességeket biztosít, szinte biztosan 1000 dollár fölött szerezhető be, leginkább a 2000 dollárhoz közelítve. Igény pedig van, mivel ha valaki már előre megrendelte a DDR5-öt támogató rendszerét, akkor abba muszáj valamilyen memóriát vásárolnia, ha működő számítógépet szeretne.

A gond mára nyilvánvaló, nincs elég PMIC, amit fel lehetne használni a memóriamodulokhoz, és ez nagyrészt arra vezethető vissza, hogy a Renesas alábecsülte az igényeket, míg a Samsung csak saját magát látja el ezzel a komponenssel, másnak ebből egyelőre nem adnak. Hosszabb távon a helyzet rendeződni fog, eleve több gyártó kínál majd PMIC lapkát, erre viszont még sok-sok hetet kell várni, így a DDR5-re vonatkozó memóriahiány problémája talán tavaszra oldódhat meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés