Acer Switch 5: csúcstablet munkára?

Passzív hűtés, Core i7 és tablet üzemmód: a Switch 5 az Acer eddigi legígéretesebb felsőkategóriás táblagépe.

Bevezető, külső

Körülbelül másfél éve teszteltük az Acer Switch Alpha 12-t – egy valóban munkára ajánlható, nagy méretű táblagépet, amely saját billentyűzetes dokkolója mellett passzív hűtést kombinált teljes értékű Skylake processzorokkal, igényes kijelzővel, komoly felszereltséggel és ezekhez mérten kedvező árral. Némi szünet után most megérkezett az utód, a Switch 5 is azok számára, akiknek egyszerre van szükségük egy notebookhoz mérhető teljesítményre, egy tablet hordozhatóságára és a közel teljes értékű QWERTY billentyűzetre.

Hirdetés

Külső

Ahhoz képest, hogy az Alpha 12 2016 áprilisi bemutatója óta közel két év telt el, a Switch 5 formatervénél mintha megállt volna az idő. Persze ezen nincs mit felróni az Acernek, hiszen a lecsatolható billentyűzettel kombinált táblagépek külsejében nehéz újat mutatani (hacsak nem akar valaki a Sabre-féle Pyramid útjára lépni).


[+]

Az alapok tehát nem változtak, ismét egy 12”-es kijelzőt kapunk 3:2-es képaránnyal és 2160x1440 pixeles felbontással. A notebookoknál megszokott ultravékony káva helyett itt komolyabb, 2 cm körüli keret növeli a gép méretét, de ez teljesen rendben van: nemcsak ujjainknak van szükség a helyre ahhoz, hogy kényelmesen és a kijelző tapogatásának elkerülésével foghassuk a tabletet, de a billentyűzetnek is jól jön minden plusz milliméter. A készülék még így sem nagy, alapterülete 293 x 202 mm, vastagsága pedig dokkoló nélkül 10 mm, dokkolóval együtt pedig 16 mm. A méretek tehát rendben vannak, a tömeg ugyanakkor meglepően magas, az Acer semmit sem faragott az előd 1,3 kg-os tömegéből (ebből a tablet 920 gramm), miközben a jobb ultrabookok ennél bizony átlag 200 grammal könnyebbek. A plusz súlyt persze némileg indokolja a prémium kivitel: az alumíniumból készült házat a kijelzőnél üveg burkolja, és a billentyűzetes rész alja is kellően szilárd.


[+]

A selyemfényűnek nevezhető, sötétszürke hátlap hajlamos az ujjlenyomatok begyűjtésére, simaságát a középső Acer felirat mellett a bal felső sarokban elhelyezett kamera töri csak meg. Mint az elődnél, úgy itt is egy kihajtható, U alakú láb tartja ferde helyzetben a tabletet – ez a láb alapesetben hatvan foknál rögzül, de jól eltalált súlyozásának köszönhetően innen folyamatosan dönthetjük hátra egészen 165 fokig úgy a tabletet, hogy az megőrzi pozícióját. A láb alján két gumibetét gondoskodik a jó tapadásról, és ugyan nem állítjuk, hogy ezzel a rendszerrel egy notebookhoz hasonló stabilitást kapunk, ám asztalon teljesen korrektül használható a gép.


[+]

A dokkoló és a tablet közötti kapcsolatot a kategóriában megszokott módon mágneses csatlakozók biztosítják, a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet pedig az elődhöz hasonlóan két állásban – laposan és enyhe szögben – csatlakozhat a tablethez. Magát a dokkolót „aktívnak” is nevezhetjük, csukott állapotát ugyanis érzékeli a Switch 5, és ennek megfelelően le is kapcsolja a kijelzőt.


[+]

Portokból meglehetősen szegényes a kínálat – de fogalmazhatunk úgy is, hogy az Alpha 12 óta nem sikerült előrelépni, így most is egy Type-A és egy Type-C USB konnektort találunk a tablet oldalán, az elengedhetetlen kombinált hangcsatlakozóval. Az említett portok egyébként 3.1 Gen1 sebességű adatátvitelt kínálnak, és a Type-C egyben videókimenetként is használható; a Thunderbolt 3 hiánya viszont fájó pont, mint ahogy az is, hogy töltésre továbbra is egy dedikált csatlakozó szolgál, USB-PD-nek nyoma sincs.


[+]

Jó hír ugyanakkor, hogy a kor követelményeinek megfelelően a bekapcsológomb egyben ujjlenyomat-olvasó is, ami Windows Hellóval kombinálva az okostelefonos világban megszokott sebességgel és biztonsággal dolgozik. A gép tetején még egy microSD kártyaolvasót is elrejtettek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés