Hirdetés

Acer AL712 20ms TFT monitor

Vizsgálódás, képminőség

Térjünk végre a tárgyra és folytassuk a monitor körbeszaglászását. Mégpedig hol máshol, mint az előlapján. Miket is találhatunk ott? Nos, alul középre rendezve vannak a kezelőszervek (nicsak-nicsak), s ezek mellett két oldalt szélen a hangszórók.

A gusztusos, fémes hatásával némileg futurisztikus, megfelelő nyomóerővel működtethető gombok kissé lötyögnek foglalatukban; ha megrázzuk a monitort, ezek halk zörgéssel követik a ritmust... Természetesen nem mindenki samba-csörgőnek szeretné használni a monitorát, így ezt csak amolyan széljegyzetbe való megjegyzésnek szántuk. Tréfa félre, elérkeztünk a nagy pillanathoz: bekapcsoltuk a monitort. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az OSD menü egy az egyben megfelel az AG Neovo TFT monitorok menürendszerének! Kié volt előbb? Ki kitől kapta kölcsön ezt a külcsínt? Nem tiltakoztunk amúgy, hiszen bármelyik cég is legyen az elkövető, a menü jó, szeretjük.

DVI csatlakozás esetén az Acernél sem volt lehetséges állítani a színt, illetve a horizontális és vertikális képméretet (nem is volt rá szükség, csak álljon itt az infó érdekességként).

A hangszórók ismét 'hab a tortán' szerepet töltöttek be - ha nincs más zenét megszólaltató eszköz kéznél, akkor a beépített nyöszörgők is tudnak gondoskodni a megfelelő háttérzaj felől.

Hirdetés

A képminőség

A megfelelő fényerő beállítása után közelebbről is szemügyre vettük a monitor képét. Kellemetlenül ért minket, hogy a kép jobb felső harmadában egy igen jól látható 'halott' pixel vigyorgott vissza ránk kajánul... Sajnos, ha ez a monitor valamelyikünk otthonába került volna, akkor kénytelenek lennénk elviselni e pimasz pixelt, hiszen nem cserélik ki egy hibás képpont miatt a monitort. Lássuk a teszt képeket! Az átmenetes szürkeárnyalatok megfelelően rajzolódtak; a teljesképernyős fehér homogén volt, a fekete alja és teteje világos volt (fénycsövek miatt?). A szürke átmenetmentes képe nem volt tökéletes: a sötétebb árnyalatok enyhén csíkozottak voltak. A színek terén is akadt némi kifogásolandó: a blue on red, a blue on yellow és a blue on white némileg zajosan jelent meg. Összességében elmondható, hogy a színektől nem voltunk elkápráztatva; láttunk már szebb képet is. Válaszidő-teszt ismét a Quake3 volt (mi más?). A játék élvezhetően zajlott szemünk előtt, de némi megszokást ez a TFT is igényel - csodák nincsenek.

Alapos vesézgetés után térjünk a tárgyra, az értékelésre!

3. Konklúzió

A viszonylag jutányos áron (96.200 Ft + ÁFA) beszerezhető Acer AL712 ajánlható szövegszerkesztésre, általános felhasználásra, vagy épp játékra; komolyabb, precíz színhűséget igénylő munkára (pl. Photoshop) azonban vannak jobbak is.

Ami tetszett:

  • beépített hangszórók

  • DVI port

  • jó OSD menü

Ami nem tetszett:

  • színek nem voltak meggyőzőek

  • világos kép alul és felül

  • némileg labilis talp

  • halott pixel

Értékelés: 6/10 - közepes

MLaca

Az Acer AL712 TFT monitorát a Komel Kft bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés