Hirdetés

Abit IC7-G - akcióban a 875P

Hirdetés

Memória tesztek

Az ablakos oprendszer alatt a legfrisseb drivereket használtuk. Tesztjeinkhez az AIDA és a SiSoft Sandra legfrisebb verzióit alkalmaztuk. Itt is - ebből nem csinálunk titkot - a RAM adatátviteli sebességére voltunk kíváncsiak. Íme:


AIDA mem read @ default


AIDA mem read @ ultra settings


AIDA mem read @ 219/219 MHz (FSB/RAM)


AIDA mem write @ default


AIDA mem write @ ultra


AIDA mem write @ 219/219 MHz (FSB/RAM)


Sandra @ default


Sandra @ ultra


Sandra @ 219/219 MHz

A BIOS-ban lehetőségünk nyílik az u.n. "ultra" beállítások élesítésére. Amint a fenti eredményeken látszik, ez a beállítás impozáns sebességnövekedést eredményez túlhajtás nélkül is. A harmadik beállítási értékünk a 219/219 MHz volt. Ezen az értéken volt hajlandó a RAM elindulni és stabilan működni. Érdekes, hogy az AIDA memória írási sebességre elég alacsony értékeket hoz ki. Nem sikerült fényt derítenünk ennek okára, de remélhetőleg egy BIOS frissítéssel később megoldódik ez a baki. Ez a sebesség ugyanis megfelel a Single Channel RAM átvitelnek - még az 1066-os RDRAM sebességét sem éri el így a Dual DDR400-as konfigunk.

Frissítés:

Valóban, az új BIOS megoldotta részben a lassú memória írási gondot. Hogy miért csak részben? Nos, az alábbi kép is jól mutatja, hogy ugyan gyorsabb lett a RAM írási sebessége, de még mindig messze nem éri el az Intel referencia rendszerét, a D875PBZ-t:

Értékelés

Az Abit IC7-G egy extra fícsöröktől csak úgy duzzadó alaplap; mindenkinek jó választás lehet, akik a szolgáltatásokban gazdag alaplapokat keresik. Bemutatónkban végzett rövid tesztünkben a RAM írási sebesség csak Single Channel RAM sebességen ment - nem sikerült kideríteni, hogy vajon BIOS bakiról van-e szó, vagy esetleg valami más áll a háttérben (lásd frissítés). Amíg ez a kérdés nem tisztázódik, nem adhatjuk meg a szívünk szerint megérdemelt 9-es pontszámot -- melybe egyébként az is belejátszik, hogy az IC7-G az egyik legolcsóbb Canterwood chipsetes lap, annak ellenére, hogy extráit egy szuszra lehetetlen felsorolni.

Ami tetszett:

  • Gigabit ethernet

  • hatcsatornás audio S/PDIF kimenettel

  • kerek IDE kábelek, PATA-SATA átalakító

  • IEEE-1394 Firewire

  • RAID és 4 SATA csatlakozó

  • túl-túlpörgetés esetén az INS(ert) gombbal bejutunk a BIOS-ba

Ami nem tetszett:

  • az alaplap méreténél fogva többféle házba nem fér be

  • nincs AGP kártyát rögzítő retesz

Eredmény: 8/10 - nagyon jó

MLaca

Az Abit IC7-G alaplapot az Abittól kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Abit

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés