Hirdetés

AACS másolásvédelem

AACS védelem

A hollywoodi stúdiók az AACS másolásvédelem forszírozása révén új kihívások elé állítják a PC-ipart. A következmény: csakhamar mindenkinek új számítógépre lesz szüksége…

Hirdetés

Frankenstein, Freddy Krüger, „nyolcadik utas” – Hollywood látványos szörnyeket hívott életre, hogy ráijesszen a világra. Magának az álomgyárnak most egy számára ellenőrizhetetlen szörnnyel kell megküzdenie: a közönséges PC-vel, amely internetkapcsolattal és DVD-íróval van felszerelve. A stúdiófőnökök szemében az ilyen konfiguráció egy ördögi másológép, amely elnyeli a profitjukat.


Elbizonytalanodva a gyorsan feltört DVD-másolásvédelemtől Hollywood most egy újabb megoldással próbál ellentámadásba lendülni: az új Advanced Access Content System (AACS) előírásai a HD DVD- vagy Blu-Ray-lejátszó készülékekre vonatkozóan olyan szigorúak, hogy azok a közönséges PC számára teljesíthetetlenek. Ahelyett, hogy egyszerűen csak a meghajtót kellene kicserélni, a DVD-utódra történő átállás – a nagy stúdiók szándéka szerint – új számítógépet és monitort igényelne.

Új alkatrészek kellenek!

Legyen az processzor, alaplap, videokártya vagy meghajtó: a HD jel továbbítása csak akkor lehetséges, ha a fogadó alkatrészbe beépítették az AACS-bizottság által kiadott Device Key Setet, az audio- és videofájlok visszafejtéséhez szükséges kódkulcsot. Míg egy asztali HD DVD- vagy Blu-Ray-lejátszónál ez egyszerűen megoldható, a PC esetében minden alkatrészbe be kell építeni a megfelelő kulcsot – ráadásul úgy, hogy azt ne lehessen kiolvasni vagy manipulálni.

Ha egy gyártó ebben hanyagul járna el, annak súlyos következményei lennének rá nézve: a gyorsan feltört CSS DVD-másolásvédelemmel ellentétben ugyanis az AACS kulcsokat vissza lehet hívni. Ez azt jelenti, hogy azokon a készülékeken, amelyeknek a kulcsa nyilvánosságra került, többé nem lehet új HD anyagot lejátszani, mert ezek felismerik a letiltott kulcsot, és megtagadják a hitelesítést.


Nagy nevek a másolásvédelemért: az AACS LA alapítói

A vásárlók dührohamát és a termék visszahívását egyetlen gyártó sem szívesen kockáztatná. Ráadásul a kulcskódokat legalább 18 havonta meg kell újítani a gépen, különben az új lemezeket már nem játsszák le. Az azonban még teljesen homályos, hogyan kell majd megújítani a kulcsokat (talán a webről letöltve?).

Persze a kalózmásolatokat is letiltanák. Erre szolgál a Content Revocation List (CRL), amelyet feltesznek az új lemezekre, és amelyet a lejátszó elment. A lejátszó a másolt lemeznél felmondja a szolgálatot, de egyébként rendesen viselkedik. Hogy Hollywood mennyire komolyan veszi a másolásvédelmet, azt jól mutatja, hogy a kulcsok kijátszását vagy közreadását az AACS Licensing Association nyolcmillió dolláros büntetéssel fenyegeti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés