2018. május 22., kedd

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

A fotózás alapjai - második rész

Gyűrjük fel az ingujjat, s essünk neki a technikai részletek boncolásának! Előre szólunk, hogy ez már mélyebb víz.

Zár, redőnyzár, záridő, vakuszinkron II.

A fényképezőgépek megbízhatóságának egyik kulcseleme a zár élettartama, azaz, hogy hány képet készíthetünk, mielőtt a zár tönkremegy. A gyártók soha nem adnak meg garantált értéket, csak egy tervezett, és valószínűsíthető számot (ami vagy összejön, vagy nem, de garanciaidőn túl nem szavatossági ok). A ma kapható gépeknél ez az érték 50 000 (belépő szintű gépek) és 300 000 (csúcsgépek) közé esik.

Hird​etés​

Ha már záridőről van szó, meg kell említenünk az úgynevezett vakuszinkron időt is. Jelölése X szokott lenni, angolul X-Sync a neve (Azért X-Sync, mert a vakukat általában Xenon gázzal töltik, ebből alakult ki az elnevezés). Ez az a legrövidebb záridő, aminél a szenzor egyáltalán nincs takarásban, ahogy az első ábra mutatja. A modern gépeknél ennek az értéke 1/200 – 1/250 mp körül szokott lenni.
A vakuk nagyon rövid idejű villanást produkálnak (teljes teljesítményen akár 1/800 sec. alatt elvillannak), ezért könnyen belátható, hogy ha az érzékelő egy része takarásban van, nem fog fényt kapni.

Természetesen lehetséges a vakuzás rövidebb záridők esetén is, ebben az esetben a vaku stroboszkópszerűen működik, így biztosítva, hogy a zár lefutása alatt folyamatosan érje fény az érzékelőt. Az üzemmód neve FP-Sync (Flat Peak Sync) vagy HSS (High Speed Synchronization). Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a vaku teljesítménye erőteljesen lecsökken, valamint csak rendszervakukkal valósítható meg ez a működési mód (általában beépített vakuknál nem is áll rendelkezésre ez az üzemmód).

Az expozíciós időt folyamatos megvilágítás esetén a záridő határozza meg, illetve vaku használatakor a vaku kisülési ideje (ha az egyéb fényforrások elhanyagolhatóak).

Míg a rekesznél a dupla megvilágításhoz 1.41x nagyobb rekeszértékre volt szükség, a záridőnél dupla megvilágításhoz (1 stop eltéréshez) kétszeres záridő kell. Tehát 1/200 mp záridő pont dupla megvilágítást ad 1/400 másodperchez képest.

A záridő hatása a képre: rövid záridővel le tudjuk "fagyasztani" a mozgást, míg hosszú záridővel el tudjuk mosni azt. Ezen információk tudatában, íme két egyszerű feladat, melyeknek a megoldásai a cikk végén lesznek megtalálhatóak:

Ha f5.6-os rekesznél 1/60 másodperces záridőre van szükségünk, mekkora rekeszt kell beállítani ahhoz, hogy a záridő 1/240 mp-re csökkenjen?
Mekkora lesz a záridőnk, ha f8-as rekesznél 1/125 mp-es záridőt ad a fénymérőnk, és mi f2.8-ra változtatjuk a rekeszt?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hi​rd​et​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.