Hirdetés

A fotózás alapjai - második rész

Zár, redőnyzár, záridő, vakuszinkron II.

A fényképezőgépek megbízhatóságának egyik kulcseleme a zár élettartama, azaz, hogy hány képet készíthetünk, mielőtt a zár tönkremegy. A gyártók soha nem adnak meg garantált értéket, csak egy tervezett, és valószínűsíthető számot (ami vagy összejön, vagy nem, de garanciaidőn túl nem szavatossági ok). A ma kapható gépeknél ez az érték 50 000 (belépő szintű gépek) és 300 000 (csúcsgépek) közé esik.

Hirdetés

Ha már záridőről van szó, meg kell említenünk az úgynevezett vakuszinkron időt is. Jelölése X szokott lenni, angolul X-Sync a neve (Azért X-Sync, mert a vakukat általában Xenon gázzal töltik, ebből alakult ki az elnevezés). Ez az a legrövidebb záridő, aminél a szenzor egyáltalán nincs takarásban, ahogy az első ábra mutatja. A modern gépeknél ennek az értéke 1/200 – 1/250 mp körül szokott lenni.
A vakuk nagyon rövid idejű villanást produkálnak (teljes teljesítményen akár 1/800 sec. alatt elvillannak), ezért könnyen belátható, hogy ha az érzékelő egy része takarásban van, nem fog fényt kapni.

Természetesen lehetséges a vakuzás rövidebb záridők esetén is, ebben az esetben a vaku stroboszkópszerűen működik, így biztosítva, hogy a zár lefutása alatt folyamatosan érje fény az érzékelőt. Az üzemmód neve FP-Sync (Flat Peak Sync) vagy HSS (High Speed Synchronization). Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a vaku teljesítménye erőteljesen lecsökken, valamint csak rendszervakukkal valósítható meg ez a működési mód (általában beépített vakuknál nem is áll rendelkezésre ez az üzemmód).

Az expozíciós időt folyamatos megvilágítás esetén a záridő határozza meg, illetve vaku használatakor a vaku kisülési ideje (ha az egyéb fényforrások elhanyagolhatóak).

Míg a rekesznél a dupla megvilágításhoz 1.41x nagyobb rekeszértékre volt szükség, a záridőnél dupla megvilágításhoz (1 stop eltéréshez) kétszeres záridő kell. Tehát 1/200 mp záridő pont dupla megvilágítást ad 1/400 másodperchez képest.

A záridő hatása a képre: rövid záridővel le tudjuk "fagyasztani" a mozgást, míg hosszú záridővel el tudjuk mosni azt. Ezen információk tudatában, íme két egyszerű feladat, melyeknek a megoldásai a cikk végén lesznek megtalálhatóak:

Ha f5.6-os rekesznél 1/60 másodperces záridőre van szükségünk, mekkora rekeszt kell beállítani ahhoz, hogy a záridő 1/240 mp-re csökkenjen?
Mekkora lesz a záridőnk, ha f8-as rekesznél 1/125 mp-es záridőt ad a fénymérőnk, és mi f2.8-ra változtatjuk a rekeszt?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés