Hirdetés

A4 Tech rádiós billentyűzet és egér kombó

BEUGRÓ

A korábban "egy egéren elhelyezett gombok és görgetők" kategóriában bajnok tajvani A4Tech cég egyre innovatívabb termékekkel rukkol elő, a megszokott széles termékpaletta bővítése mellett az ergonómia területén is újdonságokkal lepnek meg minket, ilyen például a szó szerint formabontó KBS2548RPH (a fantáziadús nevek bevezetése még várat magára).

A KBS2548RPH a ma egyre népszerűbb "wireless (optical) desktop" kategóriában indul, azaz egy vezeték nélküli billentyűzetből és egérből áll. Természetesen a régi idők első infravörös megoldásaival szemben már rádióhullámokon kommunikál a bázisállomással, amely kicsit konzervatív módon csupán PS/2 csatlakozókkal rendelkezik, pedig ma már egyre divatosabb az USB alkalmazása (pláne, hogy már évek óta száműzni szándékozzák a PS/2 portot is a PC-kből, a soros és párhuzamos csatlakozókkal egyetemben). A rádiós megoldás előnye, hogy nem szükséges optikai rálátás a bázis és az adóvevő egység között, sőt akár kisebb falakat is képes áthidalni a jelátvitel, bár ez függ az elemek állapotától is. A készlet két csatornán kommunikál, amelyeket első alkalommal egy manuális kapcsoló segítségével kell kiosztani az egér és a billentyűzet között.

A szett beüzemelése problémamentes, a bázisállomást be kell dugni a billentyűzet és egér PS/2 csatlakozóiba a számítógépen, és máris indulhatunk. A billentyűzet természetesen azonnal funkcionális, tehát már a BIOS-ban is matathatunk vele, nem igényel speciális támogatást. Teljes funkcionalitás érdekében azonban fel kell telepíteni a szoftvert, amellyel hozzáférhetők lesznek a plusz gombok és görgők - ezekből nem kevés van.

EGÉR

Az egér a ma elterjedt letisztult kialakítást követi, nem viszi túlzásba az ergonomizálást, de határozottan jobbkezes kialakítású. Balkezesek átmenetileg elbajlódhatnak vele, de hosszú távon számukra alkalmatlan. Érdekes módon az egér nem tobzódik a nyomogatnivalókban, két gomb és egy gombként is megnyomható görgő van rajta. A görgő a mai szokásokhoz méltóan "racsnis", ez játékban fegyverváltásra és egyéb fokozatokat igénylő feladatokra kiváló tulajdonság, azonban általános görgetésre alkalmasabbak a ma már divatjamúlt fokozatmentes kerekek.

Az egér optikai szenzoros, finom reagálású, aminek az átlagfelhasználó leginkább előnyét látja: nem kell az egérgolyót tisztogatni, ráadásul sokféle felületen használható - a kanapé karfáján, vagy akár nadrágunkon is. A zsinór hiányával kombinálva ez olyan szabadságot ad, amit korábban leginkább csak trackballokkal érhettünk el, hiszen egyedül ott nem számított az egérgolyó és a felület érintkezése. Sebességérzete jó, de komoly játékosok továbbra is a vezetékes egerek között keressenek maguknak kurzorkergetőt. Leginkább hosszabb állás után reagál lassan, mert ekkor az optika a kisebb fogyasztás érdekében várakozó állapotba helyezi magát, és ilyenkor ritkábban figyeli a mozdításokat - azonban fél másodperc alatt magához tér és akcióképes, az "ébresztés" pedig egy idő után rutinszerű csuklómozdulattá válik.

Az optikai és rádiós megoldás hátulütője, hogy viszonylag nagy az áramfelvétele, intenzív használat mellett két ceruzaelemen pár hét alatt keresztülrágja magát az egér. Célszerű egy szett ceruzaakkut rendszeresíteni a rágcsáló táplálására, illetve egy csomag elemet is kéznél tartani, mert jellemzően a legrosszabb pillanatban merül le. Manapság már divatosak a "töltőbölcsős" rádiós egerek, amelyek használaton kívül a töltőállványba helyezve folyamatos energiakúrának vannak alávetve (USB-ről vagy külön tápról). Ez sokkal kényelmesebb felhasználói szemszögből - a rátöltések azonban jobban igénybe veszik az akkukat, a mindig teljesen lemerített akkuk manuális töltéssel tovább bírják. Tehát van előnye is az A4Tech konvencionálisabb megoldásának, bár az akkukat és a töltőt magunknak kell beszerezni, ami plusz költséget jelent.

Az egérrel szemben a legkomolyabb kifogásunk az anyagminőség tekintetében van. Az A4Tech itt másodosztályú anyagokból építkezik, s míg ez a billentyűzeten is érződik, az egéren fokozottan zavaró, a csillogó szemcsékkel tűzdelt szürke műanyag dobozú adóvevőről nem is beszélve (persze az legalább eldugható). A kemény, csúszós tapintás mellett sötétben a LED fénye is átszüremlik az egér amúgy átlátszatlan, szürkésezüst műanyagán, ami nem túl stílusos. Egy ilyen malőr azonban viszonylag egyszerűen korrigálható akár gyárilag, akár házilag: festőkedvű modderek előnyben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés