Hirdetés

400 GB-os merevlemezek tesztje

IPEAK és FC-test

Következzen az Intel meghajtótesztelésre kifejlesztett PEAK szoftvere. A programcsomagban található "Win32 Disk Tracing Kit" egy memóriarezidens program, mellyel minden IO-műveletet rögzíthetünk/felvehetünk (mint egy scriptet), így azt később a RankDisk programmal visszajátszhatjuk, ezáltal minden futtatáskor szektorról-szektorra ugyanazt a műveletsort hajtatjuk végre a háttértárolóval. Ha 1000-rel elosztjuk a RankDisk végeredményét, eredményül kapjuk a merevlemez alrendszer másodpercenkénti I/O műveleteinek számát az adott script alatt. A scripteket mi magunk készítettük. Gyakorlatilag ez az a teszt, ami a leghitelesebb eredményeket adja a merevlemezek sebességét illetően, hiszen valódi, mindennapi alkalmazásokat, játékokat indítottunk el, futtatunk, teszteltünk.

Az első script egy számítógép átlagos, mindennapi használatát szimulálja. Megtalálható benne egy kis Office 2003-as Word szövegszerkesztés, Excel táblázatkezelés, Paint, Internet Explorer-es böngészés több ablakban, Outlook Express-es levélfogadás/olvasás/írás, Windows Commander alatt másolgatás ide-oda egy merevlemezen belül, Adobe Readerrel fájl megnyitása és olvasása, ACDSee-vel képek nézegetése, filmnézés Windows MediaPlayer 9-cel és QuickTime Player-rel, regisztrációs adatbázis Norton SystemWorksszel való kijavítása, víruskeresés Norton Antivirussal, könyvtártörlések, tömörítés WinRAR-ral, 3ds max renderelés, Windows Media Encoder 9 fájlkonvertálás, és mindezek több esetben szimultán végrehajtva, ezzel is rákényszerítve a merevlemezt az NCQ minél jobb kihasználására. Ezúttal is a két WD merevlemez elsőbbségét jegyezhetjük fel, a Seagate és a Hitachi egyaránt lemaradtak. A két WD azonos belső felépítésének hasonlóságára jó bizonyíték a két különböző típus teljesen megegyező pontszáma.

Második tesztünkben játékokat futtattunk, mentett állásokat töltöttünk vissza, játszottunk. A sorban a játékipar jeles képviselőit találjuk meg, úgymint Far Cry, Doom 3, UT2004, Half Life 2, MOHPA és Riddick. A játékfuttatás és betöltés tesztjében is a WD lemezek nyernek, de előnyük csak minimális a két rivális Hitachi és Seagate-tel szemben.

Harmadik IPEAK tesztünkben egy számítógép bootolását vettük fel (a program erre is lehetőséget biztosít), a Windows XP operációs rendszer betöltésének első pillanatától kezdve egészen addig, amíg az összes automatikusan futtatandó program el nem indul. Esetünkben egy elég komolyan "leharcolt" (több mint 1 éves) rendszerről van szó, és a háttérben a következő programok indulnak el a Windows startja után: Logitech Mouseware, Active SMART, QuickTime player traybe, HP Digital Imaging Monitor, Norton Internet Security Professional 2003, Norton Antivirus 2003, CounterSpy kémprogram-irtó; tekintélyes lista. A teszt végeredményben arra ad választ, hogy melyik merevlemezzel töltődne be gyorsabban ez a rendszer. A bootolási teszt a Seagate kudarcát és a két WD győzelmét hozza. A 7K400 a középmezőnyben foglal magának helyet.

Hirdetés

Következzen a már jól bevált FC-Test, azaz fájlmásolás-teszt. A programmal előre meghatározott méretű és számú fájlt hozhatunk létre a merevlemezen (írásteszt) különböző példák alapján. Ezek a példák a mindennapi használatra jellemző fájltípusok/fájlméretek, például ISO fájlok (600-700 MB-osak, tehát CD-méretűek), MP3 zenék (2-10 MB-osak), a Windows állományai (1 kB-tól 1 MB-ig), és így tovább. Természetesen ha ezeket a fájlokat mind mi generáljuk, úgy mindig ugyanannyi és ugyanolyan méretű állományt kapunk, garantálva ezáltal a változatlan környezetet. Az így létrehozott fájlokat később szintén a programmal egy-egy kattintással átmásolhatjuk, átmozgathatjuk, letörölhetjük, tehát azokat a műveleteket végezhetjük el, amelyeket mindenki szokott a számítógépen. A program ezután kiírja, hogy a merevlemez az adott művelettel mennyi időt töltött, megadva a műveletvégzés sebességét. (MB/s-ben)

Mi tehát az FC-Test három példáját használtuk fel, amelyek a következők voltak.

 • MP3 - 270 darab 2-10 MB-os fájl, összesen kb. 1 GB méretben
 • ISO - 3 darab 4-700 MB-os fájl, összesen kb. 1,6 GB méretben
 • WIN - 9006 (!) darab 1 kB - 1 MB-os fájl összesen kb. 1 GB méretben

Ezeket a programmal először létrehoztuk, tehát ráírtuk a merevlemezre (create), majd az adott könyvtárból beolvastuk (read), és végül átmásoltuk az adott merevlemezen egy másik könyvtárba (copy). Csak a másolást futtatuk (háromszor), majd a legjobb időeredményt (másodperc) jegyeztük fel, tehát az FC-Testek esetében a kisebb érték a jobb!

Az MP3 fájlmásolós tesztben a Barracuda 7200.8 győzedelmeskedik, de előnye csupán 1 másodperc a WD Caviarokkal szemben. A Hitachi 7K400 itt elvérzik.

A CD méretű fájlok másolásának tesztjében ismét a WD merevlemezek nyernek, a Barracuda 7200.8 és a Hitachi 7K400 az utolsó helyeket szerzik meg, hátrányuk tetemes. A WD Caviar RE16-os lemezekből álló RAID 0 tömb valószínűleg azért nem profitált a RAID előnyeiből, mert a 128 kB-os stripe-méret kicsinek bizonyult ekkora fájlok esetében.

A sok pici fájl másolásának tesztjében ismét a WD lett a nyerő, előnye a Barracudával és a 7K400-zal szemben 7-8 másodperc. Emellett meg kell említenünk a 250 GB-os Samsung versenyző kitűnő szereplését a másolási tesztek alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

 • 300 GB-os merevlemezek tesztje

  Ezúttal azokat a merevlemezeket vizsgáltuk, amelyek a legtöbb vásárlót érdekelhetik, vagyis a 300 GB körüli, jó ár/teljesítménymutatójú modelleket.

 • Merevlemezt tessék!

  Mai kiemelt témánk, a winchesterek árhelyzete mellett Logitech újdonságokkal és a Dell visszahívási akciójának hazai részleteivel is foglalkozunk.

Előzmények

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • RAID technológia

  A korszerű alaplapok többsége által támogatott és a kevésbé ismert RAID-változatokról adunk rövid áttekintést.

 • Új Toshiba winchesterek SATA csatolóval

  Az új generáció 40, 60, 80 és 100 gigabájtos modellekkel jelenik meg.

Hirdetés