Hirdetés

400 GB-os merevlemezek tesztje

Konklúzió

A merevlemezek értékelésénél mindig az NCQ-val elért eredményeket vettük figyelembe.

A Hitachi Deskstar 7K400 tesztjeinkben jórészt a mezőny lassabbik felében tanyázott, kivéve a játékbetöltési teszteket, viszont ezekben előnye elenyésző volt. A melegedést nézve üresjáratban átlagosan, terhelve viszont a második legmelegebb volt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a letesztelt 400 GB-osok közül összességében a 7K400 a leghangosabb, és emellé még a legdrágább is (75-80000 Ft), akkor egyértelmű ítéletünk, nem tudjuk megvételre ajánlani. A 7K400 egy előző generációs merevlemezeket felvonultató tesztben jól szerepelt volna (árát leszámítva), hiszen felépítése még a 7K250-esek idejéből való, viszont már a T7K250 a nyerő.

Hirdetés

A Western Digital Caviar SE16 és RE16 400 GB-os változatai teljesítményüket tekintve teljesen azonosak. A többi winchesterrel összehasonlítva a két Caviar gyakorlatilag tarolt, hiszen szinte minden tesztben megszerezte az első helyet. Másolásban és a játékok betöltésénél nem voltak a csúcson, de hátrányuk megbocsátható, hiszen minden másban jól szerepeltek (és a játékok betöltésében hátrányuk mindössze 1-2 másodperc). Ha ehhez hozzávesszük, hogy a mezőnyben ez a két példány melegedett a legkevésbé, és hogy ez a kettő volt a legcsendesebb, akkor már csak az ár lehet döntő. A Caviar SE16 (kb. 65-70000 Ft) csak kicsit drágább a Seagate Barracudánál, viszont sokkal olcsóbb a Hitachinál és a Caviar RE16-nál is, így megvétele különösen ajánlott. A Caviar RE16 (kb. 70-75000 Ft) a SE16-nál némileg drágább, a felárért cserébe plusz 2 év garanciát, plusz 400 ezer óra MTBF-et és a TLER támogatását kapjuk. Szerintünk egy szerver esetében nem túl sok ez a plusz ráfordítás cserébe a plusz funkciókért, így a Caviar RE16-ot is különösen ajánljuk belépőszintű szerverekbe, de egyszerű otthoni PC-be már a Caviar SE16 is bőven jó (akár RAID-be is, az elnevezés ne tévesszen meg senkit).

A Seagate Barracuda 7200.8 400 GB-os változata a 250 GB-oshoz hasonlóan nem varázsolt el minket. Az általános merevlemezhasználatot tekintve súlyos vereségeket szenvedett el, kivéve a töredezettségmentesítést, illetve az MP3 másolást, de ezt lerontotta az ISO és a kis fájlok másolásával. Ha a melegedést nézzük, akkor a Barracuda 7200.8 a legmelegebb tesztelt 400 GB-os merevlemez, zajosságot tekintve pedig a Hitachi 7K400-zal karöltve a leghangosabb. Összegezve: bár a Barracuda 7200.8 400 GB nagyjából 3000 forinttal olcsóbb a WD Caviar SE16-nál, mi akkor is inkább az utóbbit vennénk meg, hiszen az a Barracudánál gyorsabb, kevésbé melegszik és halkabb is.

A Maxtor DiamondMax 10 300 GB-os változata ebben a mezőnyben nagyon jól szerepelt, kivéve a másolási teszteket és a WinRAR-t. A 400 GB-os versenyzőkkel összehasonlítva melegedésügyileg sem volt vele probléma, és a zajosságot nézve sem kell szégyenkeznie, hiszen üresjáratban még a Caviarokat is verte (igaz, csak minimálisan), és az üresjáratban mért értékek sokkal fontosabbak a terheléses zajszintértékeknél. Ha hihetünk az árlistáknak, akkor a Maxtor DiamondMax 10 300 GB-os változata olcsóbb a Seagate és a WD 300 GB-os merevlemezeinél is, így korábbi tesztjeinkre alapozva elmondható, hogy nagyon jó vételnek tűnik, de biztosat nem tudunk mondani, mert nem teszteltük le más gyártók 300 GB-os meghajtóit.

 

Western Digital Caviar SE16 és RE16 400 GB

fLeSs

A tesztben szereplő merevlemezeket az alábbi cégek bocsátották rendelkezésünkre: Western Digital Caviar SE16 és RE16, Hitachi Deskstar 7K400: Expert Computer Kft., Seagate Barracuda 7200.8, Samsung SpinPoint P120, Maxtor DiamondMax 10: Juventus Team Kft. A Maxtor merevlemezeket a Co-Run Export-Import Kft. forgalmazza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

 • 300 GB-os merevlemezek tesztje

  Ezúttal azokat a merevlemezeket vizsgáltuk, amelyek a legtöbb vásárlót érdekelhetik, vagyis a 300 GB körüli, jó ár/teljesítménymutatójú modelleket.

 • Merevlemezt tessék!

  Mai kiemelt témánk, a winchesterek árhelyzete mellett Logitech újdonságokkal és a Dell visszahívási akciójának hazai részleteivel is foglalkozunk.

Előzmények

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • RAID technológia

  A korszerű alaplapok többsége által támogatott és a kevésbé ismert RAID-változatokról adunk rövid áttekintést.

 • Új Toshiba winchesterek SATA csatolóval

  Az új generáció 40, 60, 80 és 100 gigabájtos modellekkel jelenik meg.

Hirdetés