Hirdetés

400 GB-os merevlemezek tesztje

Hirdetés

HDTach és PCMark

A HDTach és PCMark2005 szintetikus tesztekben elért eredmények nem feltétlenül tükrözik egy merevlemez valós tudását.

Először a HDTach tesztjeit futtatuk le, ezek közül is elsőként a véletlen elérés eredményekről szólunk bővebben. Ha a grafikonban látható értékekből kivonjuk a cikk eleji táblázatban található átlagos elérési időket (felpörgési idő fordulatszámtól függően), akkor a gyártók által megadott átlagos keresési (fejpozícionálási) időket kellene eredményül kapnunk, legalábbis hozzávetőlegesen. Amennyiben ez eltér a gyártó által specifikálttól, akkor ott füllentés lehet a háttérben. Egyedül a Maxtor DiamondMax 10 esetében kell nagyobb eltérést feljegyeznünk.

Az átlagos lineáris olvasás teszt arra ad választ, hogy a merevlemez az első szektortól az utolsóig átlagosan milyen sebességgel olvassa az adatokat, ez pedig általában előrevetíti a másolási tesztekben elért helyezéseket. A Seagate jól szerepel, de előnye igen kevés az üdvösséghez.

A burst-sebesség tesztben elért eredmények alapján a Samsung SpinPoint P120-on kívül az összes versenyző szinte ugyanolyan gyors, a 400-asok közül a Hitachi áll az utolsó helyen.

Lássuk a PCMark05 eredményeket, melyek a víruskeresésen kívül általában megbízható támpontot adnak egy merevlemez sebességéről. A Windows XP Boot tesztben a két WD versenyző nyeri a harcot, hiszen a 7K400 és a Barracuda is le van maradva. Az alkalmazások betöltése tesztben is a WD winchesterek nyernek, a Hitachi 7K400 és a Barracuda 7200.8 max annyit tudnak futni, mint a WD-k NCQ nélkül, márpedig NCQ-val még gyorsabbak. A fájlírás tesztben a Seagate feljön az első helyre 66 MB/s-os sebességgel, őt követik a WD-k 62 MB/s-mal, majd a Hitachi következik alig 50 MB/s-mal. A két RAID 0-ba kötött WD Caviar RE16 merevlemez ebben a tesztben profitál a legtöbbet a RAID-ből, sebessége duplájára gyorsul. Az általános merevlemezhasználat tesztben elért eredmények alapján ismét a WD-k állnak az első helyen, majd a Hitachi és a Seagate következik egymás eredményeihez igen közel.

A PCMark05-ös tesztek alapján úgy tűnik, hogy a két WD Caviar, az SE16 és az RE16 gyakorlatilag ugyanolyan gyors, vagyis belülről megegyeznek. Na de lássuk, hogy a többi teszt szerint is ez-e a helyzet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

 • 300 GB-os merevlemezek tesztje

  Ezúttal azokat a merevlemezeket vizsgáltuk, amelyek a legtöbb vásárlót érdekelhetik, vagyis a 300 GB körüli, jó ár/teljesítménymutatójú modelleket.

 • Merevlemezt tessék!

  Mai kiemelt témánk, a winchesterek árhelyzete mellett Logitech újdonságokkal és a Dell visszahívási akciójának hazai részleteivel is foglalkozunk.

Előzmények

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • RAID technológia

  A korszerű alaplapok többsége által támogatott és a kevésbé ismert RAID-változatokról adunk rövid áttekintést.

 • Új Toshiba winchesterek SATA csatolóval

  Az új generáció 40, 60, 80 és 100 gigabájtos modellekkel jelenik meg.

Hirdetés