Hirdetés

400 GB-os merevlemezek tesztje

Hirdetés

Melegedés és zajszint

A melegedés és a zajszint ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb tulajdonságai egy merevlemeznek, mint a sebesség. A lemez hőmérséklete nyomon követhető egyrészt egy S.M.A.R.T.-ból olvasni tudó programmal, és/vagy külsőleg egy infrás hőmérőeszközzel. Mi mindkét módon elvégeztük a méréseket.

Mivel a merevlemezek külsőleg némileg különbözőek, ezért találnunk kellett egy közös pontot, ahol lemérhetjük a hőmérsékletet az infrás hőmérővel, és erre a célra a merevlemez csatlakozós oldalával szembeni oldalt választottuk (tehát például egy házban ebből az irányból fúj a ventilátor). Úgy vettük észre, hogy az itt mért értékek állnak legközelebb minden merevlemez esetében a S.M.A.R.T.-ból kiolvasott értékhez.

Üresjáratban az infrás hőmérővel mérve az összes merevlemez 38-39 fokos volt (23 fokos szobában), viszont S.M.A.R.T.-ból kiolvasva a Caviar RE16 győzött 31 fokos hőmérsékletével.

Terhelés alatt (több GB adat másolása kb. fél órán keresztül) is a Caviar RE volt a leghűvösebb, mögötte a Caviar SE következett 3 fokkal lemaradva, a legmelegebbnek pedig a Seagate Barracuda bizonyult. Igazság szerint tapintásra az összes merevlemez nagyjából ugyanolyan meleg volt, tehát ez a néhány fokos eltérés nem oszt, nem szoroz. Igazán hízelgőek az eredmények a Hitachi 7K400-ra nézve, hiszen 5 tányérjával sem sokkal melegebb a többieknél (elvileg minél több a tányér, annál jobban melegszik a winchester).

A zajszinteket szintén a meghajtók csatlakozós oldalával szembeni oldaltól 1 cm-re végeztük egy zajszintmérő eszközzel. A merevlemezeket egy szivacsra fektettük rá, hogy a rezonancia ne szóljon bele a végeredményekbe. A grafikonokon látható decibel értékeket nem szabad készpénznek venni, de egyfajta viszonyítási alapot képezhetnek. Az itt látott üresjárati eredmények nem vethetőek össze a korábbi tesztek eredményeivel!

Nem kis meglepetésként az üresjáratban mért értékek szerint a Maxtor merevlemeze lett a nyerő, a nála csak 0,1-0,2 dB-lel hangosabb WD Caviaroknak tényleg magasabb volt a hangja. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a 300 GB-os DiamondMax 10-ben csak 3 tányér pörög szemben a többi versenyző 4-5 tányérjával. A Maxtornál alig hangosabb a két WD, melyek 100 %-ig ugyanolyan erős/magas hangot adtak ki magukból. A Seagate és a 7K400 már egyáltalán nem nevezhető halk merevlemeznek. A 7K400 üresjáratban a többi merevlemezzel szemben észrevehetően magasabb hangon működött, ami egyrészt betudható a mai szemmel már lassan elavulni látszó mechanikának, másrészt a lemezek magas (5) számának. Véleményünk szerint a 400 GB-osak közül csak a két WD ajánlható igazán csendes PC-be.

Terhelés alatt a két WD megtartotta vezető pozícióját, mivel a két Caviar még ilyenkor is igen halknak bizonyult, ezzel szemben a másik három versenyző igazi "hardcore" kerregéssel tudatosította bennünk, hogy éppen dolgozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

 • 300 GB-os merevlemezek tesztje

  Ezúttal azokat a merevlemezeket vizsgáltuk, amelyek a legtöbb vásárlót érdekelhetik, vagyis a 300 GB körüli, jó ár/teljesítménymutatójú modelleket.

 • Merevlemezt tessék!

  Mai kiemelt témánk, a winchesterek árhelyzete mellett Logitech újdonságokkal és a Dell visszahívási akciójának hazai részleteivel is foglalkozunk.

Előzmények

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • RAID technológia

  A korszerű alaplapok többsége által támogatott és a kevésbé ismert RAID-változatokról adunk rövid áttekintést.

 • Új Toshiba winchesterek SATA csatolóval

  Az új generáció 40, 60, 80 és 100 gigabájtos modellekkel jelenik meg.

Hirdetés