Hirdetés

400 GB-os merevlemezek tesztje

Hirdetés

Más alkalmazások, játékok

Korábbi tesztjeinkben WinRAR-ral méretre nagy, de mennyiségre kevés fájlt tömörítettünk be. Ez azt eredményezte, hogy a merevlemezek között nem volt különbség. Most azonban az FC-Test által létrehozott 9006 darab 1 kB és 1 MB közötti méretű fájlt tömörítettünk be és nem hiába. Sikerült – ha csak minimális – sebességkülönbséget kicsikarnunk tesztünk szereplőiből. Ezúttal a WD és a Hitachi versenyzői ugyanolyan gyorsak voltak, és a Barracuda végzett a negyedik helyen, lemaradása azonban nem túl jelentős. Ezzel szemben meglepődtünk, hogy az idáig igen jól szereplő Maxtor DiamondMax 10-es számottevő hátrányba került ellenlábasaival szemben.

A Photoshop helyett ezúttal egy Goldwave névre keresztelt hangszerkesztő programot vettünk elő, és ezzel egy nagy MP3 fájllal (amit a program átkonvertál WAV-ba) végeztünk el különböző műveleteket, melyek kb. 15-20 %-os processzorkihasználtságot és komoly merevlemez-aktivitást eredményeztek. Ezúttal is a két WD lett az első, a Seagate és a Hitachi 7K400 igen komoly lemaradásban van. Itt a Maxtor DiamondMax 10 ismét nagyon jól szerepelt. A RAID 0 tömb csak 20 %-os gyorsulást eredményezett egy merevlemezhez képest.

Első alkalommal teszteltünk merevlemezeket töredezettségmentesítő programmal. Erre a célra az egyik leggyorsabban dolgozó PerfectDisket vettük elő. A tesztelés igen egyszerűen zajlott, egy előre elkészített partíció képfájlját Norton Ghosttal rámásoltuk a tesztelendő merevlemezre, majd PerfectDiskkel defrageltünk. A Norton Ghost az adatokat mindig szektorról szektorra ugyanúgy másolja rá a partícióra, így ez a megoldás bizonyult a legjobbnak. A töredezettségmentesítés idejének hosszúra nyúlása miatt ezúttal százalékok formájában szerepelnek az eredmények a grafikonon. A leggyorsabb Maxtor DiamondMax 10-es bekapcsolt NCQ-val kap 100 %-ot, és az összes többi eredmény ehhez viszonyítva jelenik meg. A két WD merevlemez NCQ-val és anélkül is ugyanolyan gyorsan végez a feladattal, előnyük 15 % a Seagate NCQ-s eredményével szemben és igen komoly (~150 %) a Hitachi 7K400-hoz képest. Ami számunkra még ennél is megdöbbentőbb, az az NCQ ki- és bekapcsolásából eredő különbség. A Seagate-en kívül az összes NCQ-t támogató winchester az NCQ bekapcsolásával közel harmadannyi idő alatt végzett a töredezettségmentesítéssel, mint amikor az NCQ nem volt bekapcsolva. Lehetséges, hogy a PerfectDisk NCQ-ra lett "optimalizáva", mindenesetre végre találtunk egy olyan alkalmazási területet, ahol tényleg jól jön az utasítások sorbarendezése.

A mindennapi alkalmazások letesztelése után játékokat vettünk elő, melyekben különböző pályák betöltésének idejét mértük le. Korábbi tesztjeinkben szerepelt a Far Cry is, azonban úgy vettük észre, hogy a Far Cry esetében nem igazán mérvadó a merevlemez sebessége, ezért száműztük azt tesztjeinkből. UT2004 alatt mind a négy 400 GB-os merevlemez körülbelül ugyanolyan gyorsan töltötte be a pályát, viszont a WD-k esetében az NCQ bekapcsolása lassított a műveleten.

Doom 3 alatt is hasonlóan alakulnak az időeredmények, igaz, a Hitachi 7K400 ezúttal megszerzi az első helyet, de előnye igen minimális.

Half Life 2 alatt is a 7K400 a nyerő, mögötte a WD Caviarokkal, de itt is mindössze 3 másodperc a különbség az első és az utolsó helyezett között. A RAID 0 tömb gyenge szereplésére csak az lehet a magyarázat, hogy szoftveres RAID-vezérlőről lévén szó valószínűleg a játék eleszi a processzoridőt a RAID-vezérlő elől, így a végeredmény az lesz, hogy a RAID-tömb minimálisan lassabban tölti be a pályát, mint az egymagában álló merevlemez. Ehhez persze az kell, hogy maga a pályabetöltés is inkább processzorfüggő legyen, és ne merevlemezsebesség-függő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

 • 300 GB-os merevlemezek tesztje

  Ezúttal azokat a merevlemezeket vizsgáltuk, amelyek a legtöbb vásárlót érdekelhetik, vagyis a 300 GB körüli, jó ár/teljesítménymutatójú modelleket.

 • Merevlemezt tessék!

  Mai kiemelt témánk, a winchesterek árhelyzete mellett Logitech újdonságokkal és a Dell visszahívási akciójának hazai részleteivel is foglalkozunk.

Előzmények

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • RAID technológia

  A korszerű alaplapok többsége által támogatott és a kevésbé ismert RAID-változatokról adunk rövid áttekintést.

 • Új Toshiba winchesterek SATA csatolóval

  Az új generáció 40, 60, 80 és 100 gigabájtos modellekkel jelenik meg.

Hirdetés