Hirdetés

Aktív témák

  • _ak_

    addikt

    válasz Kasza08 #22045 üzenetére

    Amikor arról beszélnek, h nagy hőingadozásnak köszönhetően deformálódik az alaplap, akkor nem arra értik, h gyorsan melegszik fel vagy gyorsan hül le, hanem, h szobahőről akár 100fokig is tud melegedni a borda, ami ugye lévén vmi alu ötvözet egy közepes osztályú pasztával nem számít túl jó hatásfokúnak, erre már csak hab a tortán, h gyengék a ventilátorok is (ezért is emlegetik h már itt kezdődik a tervezési hiba, mert a tényleges borda hő és a kifújt levegő közt ált 20fok eltérés van ami nagyon soknak számít), tippelni sem merek h ilyenkor vajon hány fokos lehet a gpu. Minél tovább van ilyen hőnek kitéve, annál jobban rongálódik meg.

    Ezért jött az ötlet, h akkor felpörgetik a ventiket, hiszem ezáltal a hőt esetleg maximalizálni tudják 80fokra. Borda cserével és újra pasztázással ez tovább javítható. Bár így sikerült lejjebb szorítani a hőt, így is hoztak vissza 3ledes boxot. További megfigyeléssel viszont rájöttek, h hiába a jobb hőértékek, amint leállnak ventik, a forró levegő megreked bent, a borda nem tudja leadni a hőt és ezáltal a gpu sem tudja átadni a bordának, így magán és az alaplapon "éli ki magát". Erre jött az overcool, ami lekapcsolás után még 4 percig járatja a ventiket, így a gpu át tudja adni a maradékhőt a bordának ezzel megelőzve az alaplapra irányuló negatív hatást.

    Nagyjából ennyi lenne az elmélet, de ez mint minden más a gyakorlatban, nem minden esetben tud ilyen jól működni, hiszen sok függ h mennyi és milyen levegő kerül be a boxba. itt jön képbe, h ha lehet akkor fektetve használjuk, hisz épp ott oldalt tudja a legtöbb levegőt beszívni, de amint talpra állítjuk, lényegesen leszűkítjük azt a nyílást, és biztos vagyok benne, h vannak olyanok is akik pl vmi szőnyegen tartják így... A másik tényező pedig a por szokott lenni, jelen esetben ahol egyébként is épp, h kritikus értékeken belül tudjuk tartani a hőket, a porcicák nagyon is negatívak tudnak lenni. De pl már akkor is romlik a hűtési teljesítmény, ha a box közel van a falhoz és a kifújt levegő nem tud annyira szabadon távozni.

    Ezért is van az, h bár elméletben probléma meg van oldva, a gyakorlati tényezők sokasága miatt senki nem tudja garantálni, h 12V mód és overcool minden esetben elegendő lesz egy 3 RROD megelőzéséhez. A 8V mód meg nem tudom, vagy hűtsön rendesen vagy felesleges piszkálni.. A legstílusosabban vízhűtéssel óvhatjuk a gpu-t a túlmelegedéstől, de a borsos ára miatt (~25k beszereléssel együtt), sokan inkább az olcsóbb utat választják, annak reményében, h az is elegendő.

    Félre értések elkerülése végett nem azt mondom, h hűtés mód mindenképp kell, csak megpróbáltam kicsit részletesebben leírni a működési elvét. Az viszont tény, h az ms nem törekszik a probléma konkrét megoldására, hanem inkább kerülőutat választ. Az egyik h epoxy ragasztóval leragasztja a gpu-t, ami javít vmit a helyzeten, de messze nem számít jó megoldásnak, a másik a futárszolgálat. ;] Sokan vannak akik szkeptikusak a csíkszél csökkentéssel szemben is, de erről majd fél év múlva lehet csak igazán beszélgetni.

    Tehát szvsz, ha valaki visszaeső 3 ledes, 2 dolgot tehet vagy mindig hívja a futárt és vár legalább 2 hetet, mire javítják vagy cserélik a lapot (de hiba forrást nem oldják meg) vagy elgondolkodik vmi hűtés módon. Illetve van még egy 3ik is, átgondolja h hova és hogyan helyezze a boxot, tehát szőnyegen állítva a radiátor mellett, nem biztos h tuti jó ötlet.

    Én személy szerint nem akarok eleinte belenyúlni a boxba, csak úgy használni ahogy nekem kényelmes, ha nem bírja a strapát és jön a 3 led, akkor meg dobok rá vmi vizet, mert akár mennyire is jónak tűnik, h futár jön-megy, nem azért fizetek, h randomba megutaztassam a boxot és engem személy szerint az baromira tud zavarni, h ha vmiért pénzt adok ki, de más hülyesége miatt nem tudom használni.

    Nem tudom, h hogy hoztátok ki belőlem, de szerintem rekord hosszú postot írtam most a PH-ra. :DD

    szerk.: feljebbről lemaradt egy mérés amit ma már nincs kedvem megkeresni. abban tárgyalták, h mennyi idő alatt mennyire hűl le a gpu, továbba azt hiszem ott volt arról is szó, h maga az, h a dashboardon járatjuk a gépet egyáltalán nem tuti, mert a gpunak így is 60Wos éhsége van, ami nem moddolt gépen 60+ fokot jelent.

    [ Szerkesztve ]

    Let's begin, de gozaimasu!

Aktív témák