- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
VoIP
Új hozzászólás Aktív témák
-
whbear
senior tag
válasz < CyberBob > #26501 üzenetére
Olyan sincs hogy uLaw? Biztos kell lennie, a g711 u/a az alap.
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
< CyberBob >
őstag
válasz whbear #26502 üzenetére
De van. Akkor, csak az uLaw (g711/u) legyen bepipálva?
Feljebb [link] írtam hogy működik nálam a Zoiper, ezt megoldja ha csak az uLaw van bejelölve? Nem a szerver (Reenger) dönti el, hogy milyen kódeket használ a kliens?
[ Szerkesztve ]
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!
-
whbear
senior tag
válasz < CyberBob > #26503 üzenetére
Csak ha lehet választani. Jó lesz így én a PBX-ben is csak a g711u - t engedélyezem. Így állandó a minőség.
-
tibor23
senior tag
válasz < CyberBob > #26503 üzenetére
SIP protocol-nál a hívás azzal kezdődik, hogy Szerver felkínálja az általa támogatott kodekeket, amiből a HÍVOTT fél választ egyet. Ha nincs pereferencia lista, akkor az első felkínált kodeket fogja választani, ami pl. a Neophonex-nél a G729, ami csak azoknak jó akik minimális adatforgalmat szeretnének gyenge hangminőséggel. A Reengernél szerintem nem az első felkínált kodek a G729, de pl. anyukámnál (egymást hívjuk csak vele) már 3 hónapja megy és soha nem töltöttünk rá, és ott mindig valami szintén agyontömörített kodek megy. Talán a Reenger/ Nordtelekom a nem fizetőknek ezt kínálja elsőnek (?). Viszont ha van preferencia lista, mondjuk G722 (a kedvencem, de a Reenger nem tudja), G711 sorrenddel, akkor mindegy mit kínál a szerver elsőnek.
Én mondjuk nem zárom ki, hogy van olyan eszköz, amivel a G729 kodek is jó hangminőséget nyújt, de a Fritzboxnál nagyon kategória alatti. Van egy hangteszt a neten ahol meg lehet hallgatni, hogy milyen egy teszt mondat hangminősége az egyes kodekekkel, ott gyakorlatilag nem hallottam különbséget a G711 és a G729 között, de kit tudja mi volt a kóder/dekóder.[ Szerkesztve ]
-
< CyberBob >
őstag
válasz tibor23 #26505 üzenetére
Nálam így néz ki:
Kimenő hívások GSM codec 33 kb/s bitráta viszont a bejövő aLaw codec 83 kb/s bitráta. Wifi és mobilnet egyaránt.
Akkor, csak az uLaw (g711/u) legyen bepipálva vagy maradjon így?
Mobilról nem megy a képfeltöltés (Chrome). Nálatok mi a helyzet?
[ Szerkesztve ]
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!
-
tibor23
senior tag
válasz < CyberBob > #26506 üzenetére
Sorrend nem állítható?
Ha állítható, tedd a végére a GSM-et. Ha nem állítható, ne engedélyezd.[ Szerkesztve ]
-
tibor23
senior tag
válasz < CyberBob > #26509 üzenetére
Minden szolgáltató támogatja a G711-et (és/vagy a és u), a Reenger is többek között. Inkább a Zoiper-nél nem megy a priorizálás.
-
tibor23
senior tag
válasz < CyberBob > #26511 üzenetére
Mindenképp hagyd meg mind2-t, nem minden szolgáltató tudja mindegyiket.
-
-
törölt tag
üdv!
Nálam a voip mindig is egy lutri volt.
Utóbbi időben pedig egyszerűen csapnivaló: amikor már családtag is szóvá teszi, hogy vagy nem hall, vagy rosszul...akkor váltani kell.Általában havi 1,5 (ritkábban 2)GB-ot használok havonta. Ez legolcsóbban a maraton 4GB-tal jön ki: ~1500Ft.
Ezen felül pedig a voip-os percek.Az alábbi megoldással (30 napos hónapra vetítve) 2200 Ft-ért: 1,6 GB-ot + 1700 percet kapok.
Mivel a duál SIM telefon adott, azt hiszem 4 havonta a SIM csere se nem lesz gond.További jó fórumozást, üdv, B
-
itanczos
senior tag
válasz whbear #26499 üzenetére
Igen, már több mint 1 éve használok több freepbx-et is.
Tényleg jó, bármilyen sip klienssel működik!
De ez már szerintem inkább a VOIP mélyvíz.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
whbear
senior tag
válasz < CyberBob > #26513 üzenetére
Teljesen más a g711 u/a. Az egyik 15 bites a másik 14, más az algoritmus is. Az igaz hogy az a verzió Európában terjedt el a leírás szerint, az u pedig USA, japán de mostanában inkább az u - t használják elsősorban Európában is. Tapasztalatom szerint is jobb. Jobban kezeli a jitter csúszást, nem torzít nagyobb szinteknél sem.
-
LámaZ
addikt
-
whbear
senior tag
válasz itanczos #26517 üzenetére
Kipróbáltam sok PBX-et és egyértelműen a FreePBX a győztes. Megy mindennel, szét lehet konfigurálni, a hangminőség hihetetlenül jó. Nincs késés, stabil. Viszont a dialplan az horror.
Most már megvan hogy csak ezzel érdemes foglalkozni. Ebben a voip/gsm átjáróban tudnál segíteni konkrét megoldásokkal esetleg?LámaZ: uLaw miért nem? Azt használom teljes megelégedéssel. A Reengerél is azt javasolták.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz whbear #26520 üzenetére
Freepbx kapcsan van valami magyar* forum/help/wiki/akarmi? Epp most kene egy ilyet osszehoznom a nullarol Felrakni mar felraktam, de eleg pilotavizsgas (meg meg ki kene talalni, hogy egyaltalan megfelel-e a kinezett celre, mert ez a modul fizetos, az a modul fizetos, es lehet, hogy free-ben nem is megoldhato, amire kene)
*ertem az angolt, a magyar inkabb a helyi sajatossagok miatt, na meg egyszerubb is
-
zeon.hu
nagyúr
Zoipert mivel lehetne tesztelni, hogy mikor milyen kodeket használ?
#?*@&!
-
zeon.hu
nagyúr
-
zagloba
aktív tag
Zoiper - ben hol lehet állítani a kodeket? Én nem találom! Igaz az ingyenes van fent!
-
whbear
senior tag
Magyar wiki nincs szerintem, igaz nem is kerestem. Ugyanúgy működik mint a többi. Felveszed a trönköket, kiterjesztéseket aztán megcsinálod a ki és bejövő szabályokat. A fizetős modulokat megtalálod a honlapon, nekem nem kellett egyik sem. Inkább adminisztrációs eszközök talán az extension routing lenne hasznos közülük. Egyébként vagy nincs is a legördülő listában vagy ha rákattintasz kiírja hogy meg kell venni.
[ Szerkesztve ]
-
zeon.hu
nagyúr
válasz < CyberBob > #26529 üzenetére
Csak mentés után visszalépés és újabb mentés a fiókban..
Én elsőre benéztem#?*@&!
-
zagloba
aktív tag
válasz < CyberBob > #26529 üzenetére
Köszi! Mindenütt néztem csak ott nem! Mivel megvoltam róla győződve ott csak a felhasználói adatok lesznek! :-) és tényleg mintha jobb lenne az USA kód!
[ Szerkesztve ]
-
zeon.hu
nagyúr
-
tibor23
senior tag
Itt: http://www.voiceage.com/Audio-Samples-Standard%20Wideband.html meg lehet hallgatni hogy szólnak az egyes kodekek, bár nálam a gyakorlatban a G729 sokkal gyengébb ( a G729-nél van egy zajzár is, ami levágja a halk részleteket, sokszor a hasznos halk hangokat is, így csökkentve a bitrátát).
Viszont érdemes meghallgatni a G722 hangminőségét. -
tibor23
senior tag
Még egy ábra a minőség-bitráta viszonylatban: https://commons.wikimedia.org/wiki/Opus_(audio_codec)#/media/Filepus_quality_comparison.svg
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz whbear #26528 üzenetére
Ugyanúgy működik mint a többi.
Ez szep es jo, de perpill a tudasom kimerul egy Gigaset IP telefon felkofiguralasaban (jo, ez nem igaz, egy egyszerubb fizikai telefonkozpontot rezes fovonalakkal is fel tudok programozni, de az itt csak reszben hasznalhato tudas)
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Utána leírtam hogy kell csinálni.
tibor23: a g729 nálam is tompán szól. Ma már nem indokolt a használata, van elég sávszélesség. Viszont a Voice Activity Detection (VAD) kikapcsolható.
A g722 érdekes módon kiemeli a magas tartományt és van valami furcsa torzítás és alapzaj nálam. Több klienssel, készülékkel és központtal is ugyanezt tapasztaltam.[ Szerkesztve ]
-
Gaboren
tag
Sziasztok!
Pár napja cseréltek Nálam routert, (telekom) azóta nem működik a reenger csak mobilnettel. De lehet hogy előtte sem ment, augusztus 28-án tudtam utoljára használni. Zoiper meg Media5phone sem viszi. Zoiper 408-as hibát ír (request timeout)
Valamit elállítottam vagy a router lehet a bibi?[ Szerkesztve ]
-
radio100jozs
őstag
válasz milenda #26495 üzenetére
Úgy derült ki, hogy átkapcsoltam a Telenor mobilnetre ismét (amin ment már fél éve hibátlanul) Huawei asztali routerem van és rögtön feljelentkezett, előttem meg az UPC-vel 3 napja nem ment a szolgáltatás (kb 1,5 hete használom UPC-n). Így marad a mobil továbbra is,. Annyit írtak még, hogy lehet meg kéne próbálni beírni esetleg a sip.ephone.hu szervercím cseréje 82.150.61.51-re, de ezt nem próbálta,m még meg.
[ Szerkesztve ]
-
zeon.hu
nagyúr
válasz < CyberBob > #26540 üzenetére
Feltételezem, hogy router és/vagy hálózat és/vagy telefon függő.
Mivel nem csak nálam ilyen, ezért írtam, hogy nem egyedi a hiba.
Majd megnézem Huawei-en is, a Flex-en kell az E-robot hozzá, hogy biztosan működjön mindig.#?*@&!
-
tibor23
senior tag
válasz whbear #26537 üzenetére
G722: Igen van egy kis magas kiemelése, viszont azon kívül nagyon Hifi, nálam nincs torzítás és háttérzaj, sőt olyan csendes, hogy rá szoktam kérdezni, hogy nem szakadt-e meg, valamint egészen halk háttérhangok is hallhatóak. Ami hátránya, hogy kényes a bithibákra (BER), pl. hogy a Dect telefon távol van a bázistól, ilyenkor elég durva recsegést produkál a G711-hez képest. Ez a működési elvéből következik, itt is hasonlóan az Mpeg-hez vesz egy mintát a hangból, és utána csak az ahhoz képesti különbségeket továbbítja a köv. mintáig. Ehhez a kodekhez képest minőségi ugrást az Opus vagy Silk kodek hozna, amit a Skype is használ, és pl. a Jitsi voip softver is.
-
-
allfinanz
senior tag
Van egy SPA-3102 ATA-m.
Rakotottem egy 4in1 Fax/Scan/Print/Copy gepet.
Neophone telefonszamot hasznalok befele.
Kifele a SipDiscountot, ugy h a Neophone telefonszamot jelenitse meg.Wao, mukodik a faxolas. Sipdiscountnal a vezetekes hivas ingyenes, igy a faxolas is az ezen iranyokba.
Kb. 1-2 percesek a hivasok. Lenyeg, h a G711a legyen a fax kodekje.Allfinanz elemzés. Megtakarítás, biztonság, védelem.
-
allfinanz
senior tag
válasz Stanlee #26549 üzenetére
igen, mukodik. Tesztelheted:
Demo fax fogadas.
Demo fax kuldes.Allfinanz elemzés. Megtakarítás, biztonság, védelem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el a téma összefoglalót!
● Nyílt egy topic a komolyabb kérdéseknek, ezentúl ott beszéljetek erről:
VoIP - mélyvíz
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Autós topik
- Hálózati / IP kamera
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Melyik tápegységet vegyem?
- Óra topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BMW topik
- Hardcore café
- További aktív témák...
- 2 éves irodai PC netezésre, filmezésre
- Asus E406M 13.3 Intel proci/SSD/ Szép állapot /Full hd/WebCam/ Office
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430s - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Eladó Toshiba Satellite laptop i5/16 GB RAM/Új 500 GB SSD
- Lenovo LOQ 15,6, RYZEN 5 8645HS, RTX 4060, 16GB, 512SSD, 144HZ, GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs