Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TESCO-Zsömle

    félisten

    válasz DigitXT #32121 üzenetére

    Passzív hűtés TLDR!!

    Van eset, mikor a radiátornak is jó, ha lassan áramlik benne a víz, de ez is speciális eset. Függőlegesen elhelyezett, ellenáramlású passzív radiátornál kifejezetten jó, ha lassan áramlik benne a víz. Így a radiátor tetejénél áramlik be a szó szerint meleg víz, és alul áramlik ki a hidegebb víz. A hosszában függőlegesen felfele emelkedő, egyre melegedő levegő így egyre melegedő radiátorral érintkezik, tehát folyamatosan tud még plusz hőt elvonni.

    Ezzel a rendszerrel egyébként simán össze lehet hozni egy faxa kis gravitációs hűtőkört, bár tény, hogy az egész gépet elemitől kezdve ennek a célnak kell szentelni. A legkisebb hőmérséklet-tűrésű elemet legalulra, az egyre növekvőeket pedig függőlegesen növekvő sorrendbe kell beiktatni a rendszerbe. Adja magát a fordított ATX elrendezés. Alul a HDD-k, aztán a VRM, CPU, majd a VGA. CPU-ra és VGA-ra lehet egyedi blokkok kellenének, bár előbbire egy Enzo biztos elég lenne, de az már kvázi beszerezhetetlen. VGA-nál minden azon múlik, hogy mennyire nagy a hőleadás. 100-150W-ig arra is mehetne Enzo, de akkor ugye meg kéne oldani még a VRAM és VRM hűtését is "valahogy". Illetve nem tudjuk mit bír a radiátor. Lehet két táblányi kell, akkor meg már lehetne gondolkodni két külön körön is. VGA-nak biztos nem ártana, de akkor azt a kört valahogy bikázni kell, mert magától nem biztos, hogy megindulna. Ez is egy érdekes probléma, mert passzív hűtést nem lehet "csak úgy" bikázni. A mesterségesen létrehozott áramlás nem lehet számottevően nagyobb, mint a természetes, különben túl gyorsan megfordul a víz a rendszerben és nem lesz elég hőmérséklet-különbség. A másik, hogy kétkörös rendszernél sima ATX elrendezés kéne, mert ugye az áramlás a hőtermelő és a hőleadó közti magasság-különbségből jön, vagyis a VGA-t, aminek a nagy hő miatt nagyobb áramlás is kell, minél lejjebb kéne helyezni, a meleg csövét pedig lehet, hogy hőszigetelni.

    Szívesen építenék egyszer valami ilyesmit, már csak a hecc kedvéért is, de persze a passzív radiátorok irreális áron mennek... A képen látható tagos radiátor tagonként 17€.

    [ Szerkesztve ]

    Sub-Dungeoneer lvl -57

Új hozzászólás Aktív témák