- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Notebook hibák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
/set mode grammatikanáci on
Mitől lenne trösztellenes botrány, ha a qualcomm megvenné az intelt?Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
t72killer
titán
Háát, sajna az intel már árnyéka sem önmagának, de evvan, ezeknek külön kell maradni a csődig. Az meg remélhetőleg mégsem jön el és kinövik magukat a kakiból.
Most is épp belekezdtem egy inteles kütyü (miniPC) beszerzésébe, háát, ahogy megkapargattam a reklámozott számokat, maradtam inkább az itthon lévő 8éves! hardvereknél. Ez azért gáz...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
bambano
titán
én nemrég váltottam nuc-ra, elégedett vagyok.
most vettünk egy notebookot a zasszonynak, az is intel, megdöbbentően gyors ahhoz képest.
ha az elmúlt időszaki beszerzéseimet nézem, egyáltalán nem tűnik kehesnek az intel.
oké, én nem vettem csúcsra járatott 14900ks-t, ez tény.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
t72killer
titán
Pontosan, a csúccsal/legújabb kb 2 gennel van gond. Év elején vettem egy i5-1135g7 alapú x13-at, az jó, csak kicsit izgulús, hogyha rendesen meg van cibálva, a 100 fokos proccer nem olvaszja-e le a környezetét (nem volt szívbajos a lenovo, ereszti a fogyasztást+frekit ahogy a csövön kifér).
Pontosan NUC-féléket, de nem igazi NUC-ot nézegettem mostanában: kéne egy igazán, de ténylegtényleg KEVESET fogyasztó darab. Felütöm a procilistát, jelenleg PAPÍRON erre az n100 a megoldás. Kicsit ráguglizok, hogy akkor mi is ezzel a helyzet: tulajok jellemzően aszongyák, hogy idle megeszik 10-ot a minigép (cpu, lapocska, ramocska +vmi takarékos ssd). Mennyit eszik az ennél régebbi laposom BEKAPCSOLT 13"-os KÉPERNYŐVEL? 5W...
-
bambano
titán
nem elég precíz megfogalmazás, hogy keveset fogyaszt.
MIKOR?
nekem a nucom 3-4 watt körül fogyaszt, amikor átlagos desktop dolgokat csinálok csak. fórumozok, tecsőzök. viszont kernel fordításkor meg többet. de mégse úgy működik, mint az ócska amd-s desktopom, hogy idle-ben 120 watt, és amikor megkergetem, 200+. oké, nem is akkora a nuc teljesítménye, mint az amd-nek, de nincs is rá szükségem.tavaly enyhe tél volt + lett rendes ablak, az amd-s gépem simán befűtötte egész télen a szobát úgy, hogy nem ment a fűtés.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
t72killer
titán
Helyes kérdés. idle és műszervezérlő, nem kifejezetten procigyilkos alkalmazások alatt.
Nna, akkor most érdekelne a NUC-odban ülő proci típusa, mert ez ránézésre is több Watt-al jobb az n100-nál. Bár nálam problematika még, hogy nomád 12V-al akarom etetni, annyit tud az akksi: ha konvertálni kell, az ugye +1W bukta folyamatosan.
-
nubreed
veterán
Még ha az egészből nem is lesz semmi a cikkben is leírtak miatt, azért az döbbenet, hogy mekkorát fordult a világ és az egykor magas lovon ülő chipkirály odáig jutott, hogy bárki is vételi ajánlatot tegyen rá. Inkább az Intel vásárolt fel régebben akit csak tudott.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
popacsek
csendes tag
A cél a tőkekoncentráció. Már évtizedek óta ez folyik. Minden cég élén ugyanazokkal a tulajdonosokkal...
-
Alogonomus
őstag
Az Intel hatalmas szerencséje az, ami a cikk végén is szerepel.
Az USA stratégiai okokból nem veszítheti el a hazai chipgyártóját, ezért lényegében akármekkora összeggel hajlandó a központi kormányzaton keresztül finanszírozni a masszívan veszteséges IFS-t, amiből pedig csurran-cseppen a chiptervezésre is. -
t72killer
titán
válasz Alogonomus #18 üzenetére
Pontosan. A pager balhé tökéletesen prezentálta, mi a sorsa az érzékeny technológiák saját legyártására képtelen buckalakóknak.
-
azbest
félisten
A i5-1340p a közepes fogyasztású, gyorsabb változat. 4 erős magja van és 8 gyengébb. Az n100-ban 4db van a gyengébb magokból.
Mostanában jobb áron a 1235u és 1335u procis notikat láttam (2 erős mag, 8 gyenge mag), de mind lényegesen drágább, mint egy n100-as minipécé. 100-150 ezer körül kapni már valami minimál gépet, 14 vagy kisebb képernyővel nehezebb. Esetleg ez [link]
Egyébként, lehet neked nem minipécé kéne, hanem egy olcsóbb noti, mert annak van saját akkumlátora, úgyis terepre akarod kivinni.
[ Szerkesztve ]
-
Alaaf Pi
senior tag
A témához kapcsolódik még, hogy az Intel/AMD keretszerződést is tisztázni kéne, mert bármely fél felvásárlása esetén azonnali hatállyal érvényét veszti.
-
azbest
félisten
nem biztos - jogutódlás kérdése... egybként mintha már a korai intel szabalmak egy része le is járt volna. Csak a sok egymásra épülő szabadalom kavar miatt valsz így sem sokra mennek vele. Meg attól hogy lejárt, mégis ki tudják kényszeríteni, hogy más ingyen ne használja.
Ahogy olvasom lehet az x86_64 amd patent sem feltétlen védett már, vagy nem minden országban. Amúgy jópofa dolog, hogy megy mindenféle trösztöt bemesélő hisztis vita és hatósági vegzálódás, de hogy két cég felosztotta a komplett pécé piacot, az teljesen normális
[ Szerkesztve ]
-
Alaaf Pi
senior tag
Benne van így leírva a szerződésbe. Legalábbis tíz éve kb. benne volt.
-
devast
addikt
válasz t72killer #17 üzenetére
Attól függ. Egyrészt, hogy ki van-e vezetve biosba a beállítási lehetőség. Nem feltétlen muszáj ez ha elrejtik de az alapértelmezések jók. Ha elrejtik és az alapértelmezések rosszak akkor van gond (ilyenem is van egy). A dell/hp meg nem igazán csinál értelmesebb bios-t ám ezekhez, egy kutya az összes. Főleg nem érdemes olyant várni, mint egy rendes desktop alaplap.
-
t72killer
titán
Ez igaz, nem muszáj, hogy r=1 Józsika tudja állítgatni, de legalább a rendszernek van tudomása az alacsonyabb power state-ekből az ssd+ram esetén is. Nna ennél a delikvensnél nagyon nem úgy tűnik.
-
devast
addikt
válasz t72killer #27 üzenetére
Ezt így ebből nehéz megmondani, ugyanis ott leírva nincs. Amit bizton állíthatok, hogy pl az adott tesztben látható acemagic T8 plus n95, az olyan hogy el van rejtve, de az összes aspm be van kapcsolva a biosban. Olyanom pont van egy Mindenesetre az a legjobb, mikor biosból vezérelhető, pl a legtöbb cwwk olyan.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
Ezért kéne a Broadcomnak megvennie. Ők akár ígéretet is tehetnének arra, hogy pár szép év alatt leépítik a processzorpiaci dominanciájukat. Ha át tudnák verni a dolgot a bürokrácián, akkor szerintem a Broadcom pénzt tudna csinálni az intelből.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Valóban, kiindulva a VMWare-ből, a Broadcom egy kiváló választás lenne még olcsóbb Intel részvények irányába. Aztán mikor már teljesen kivérzett, eskü én veszem meg, persze anyám is beszáll kis apróval.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
azbest
félisten
Szóval nem baj, hogy kiesetek, nem kell kötelezni az intelt és amd-t hogy kiadja másoknak a fejlesztéseiket ingyen, hogy azok is keressenek rajta? Persze majd az apple-nek lehet kell, mert neki nem szabad ezt.
Legalábbis most ezen érveltek a másik topicban kommentek százain át, hogy kézi számítógép (telefon) esetében az apple maga a piac és be kell engedni másokat rá, de a laptop számítógépeknél nem gond, mert ott inkompatibilis hardverek és szoftevek együtt egy piac.
Nyuszika mindegy felveszed-e a sapkát, akkor is beléd kötünk.
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Lesz akkor majd előfizetéses processzor. Persze visszamenőlegesen, ha nem fizetsz havi x összeget, nem fog menni a processzorod. Emellett kirugnák az egész fejlesztő részleget, hisz azok csak a pénzt viszik. Ideig-óráig hatalmas profit lenne, aztán menne a süllyesztőbe a többi broadcom (avago) felvásárlással együtt. Nem lennék meglepődve, ha az avago-t kínából vezérelnék azzal a szándékkal, hogy minél nagyobb kárt okozzanak az usa-nak. Roadtul nem volt véletlen, hogy az avago-nak nem engedélyezték, hogy megvegye a qualcomm-ot még '18-ban.
[ Szerkesztve ]
-
-
azbest
félisten
Nono, csak intel vagy amd gépet lehet használni, mert más gépek nem kompatibilisek velük, azokra külön kell feljeszteni. Szóval nyissák fel a szabadalmakat és bárki gyárthasson x86 pc kompatibilis processzorokat.
Ha ez nem történik meg, akkor egy hazug képmutatás az, amit mások szabadalmakkal zárt rendszének nyitásánál követeltek.
Nem a szoftver telepítéséről szól az egész, hanem elvenni más által kialakított piacot jogi úton. Nem tehetek saját processzort az x86 pécébe = nem tehettem saját boltot ios-be. De arm processzort sem csinálhatok ingyen, hanem licenszelnem kell - az arm nem gyárt processzort.
Úgy hogy ha tágabb értelemben nézzük, egyáltalán nem monopóliumról van szó. Vagy legalábbis közelebb áll a pc piac a monopóliumhoz, mint az okostelefon piac.Szóval tessék csak aktivistáskodni a pécé piac felszabadításáért is!
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Szerintem egy kicsit felrecsusztal. Az apple eseten arrol van szo, hogy mas is tudjon szoftvert tolteni a telefonra, amihez semmilyen IP-t nem kell extran kozreadnia vagy hozzaferhetove tennie az Applenek. Az Intel es AMD ilyen korlatozast nem is vezetett be, barki futtathat mas forrasbol szarmazo programot a procikon. Az intel meg az intel C/C++ fordito hasznalatat sem teszi kotelezove, barmivel lehet szoftvert kesziteni a procikra.
Amit te eroltetsz az azzal lenne analog, hogy mas is tudjon apple telefont(iphone) gyartani es ehhez kozzetenni az IP-t. De ilyen kotelezettseg nincsen, maradhataz Apple az iPhone egyeduli gyartoja. Ugyanigy az AMD/Intel sem kell hozzaferhetove tegye az IP-t, hogy mas tudjon AMD vagy Intel procit gyartani(x86/64).
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
csak neked nem tetszik, de az IP az akkor is IP. Ha egyiket kötelezik arra, hogy átengedje, akkor a másikat is kötelezzék.
Itt bukik ki, hogy minden érvelgődés mögött logika helyett az áll, hogy rühelltek cégeket és megpróbáljátok megmagyarázni, hogy amiért nekik sok pénzük van, ezért őket ki lehet rabolni.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Nem arról van szó, hogy ki kell nyomtatni és kiplakátolni a szöveget
Arról, hogy mások ingyenesen felhasználhatják a technológiáikat.Ezen a szálon itt le is zárom, mert tökéletesen bizonyítottad, hogy nem objektív alapon, hanem gyűlöletből/irígységből fikázol csak kiválasztott cégeket, embereket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Asszociációs játék. :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Az iPhone 15 volt a legkelendőbb készülék 2024 Q3-ban
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest