Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    Új téma:
    Azon filóztam sokszor a helyszíni felvételek közben, hogy 8 bites kamerákon van-e értelme a flat color profilnak, ha nincs túl sok dinamika a képen? Drón felvételeknél tűnt fel először - amit default d-cinelike profillal és levett kontraszttal/szaturációval használok a lehető legnagyobb dinamika átfogásért -, hogy a hisztogram egy relatíve szűk tartományt mutatott, mondjuk csak a 25-40%-át a teljes rögzíthető tartománynak. Tipikusan például mikor a fényes égbolt nem szerepel a következő jelenetben. Kérdésem pedig, hogy 8 bites kameránál ilyenkor veszítek a színfelbontásból a normál profilhoz képest, nem? Úgy értem a 0-255 színenkénti felbontásból ha az egész képet "kompresszálom" egy ennél kisebb tartományba, majd ezt post-ban kihúzom a megszokott 0-100 IRE kontrasztra, akkor a színátmenetek csorbulnak ahhoz képest, mintha in-camera hisztogram szerint nagyobb tartományt használtam volna ki a szenzorból. Ideálisan in-camera is tartva megközelítőleg a 0-100 IRE-t. Nem? Tehát érdemes-e a jelenet fényviszonyaihoz választani a színprofilt és esetleg "kinyújtani" a hisztogramot felvétel közben, hogy így vélhetőleg részletgazdagabb színátmeneteket kapjak? Vagyis a sötétebb táj mondjuk pl. ne 120-170 közötti értékeket vegyen fel, hanem minél nagyobb szélsőértékeket a 0-255 között. Gondolván, hogy így a szenzor több részletet rögzít.
    Így viszont felvételkor az expóra jobban oda kellene figyelnem, könnyebb bebuktatni vagy beégetni a képet és potenciálisan jól lesz.patom saját magam a jelenetenként variált színprofilokkal. De maximalizálni lehetne a részletgazdagságot, ha jól gondolom :))

    szerk: persze a 10 bites kameránál nem voltak ilyen aggályaim, ott log-ban ment minden. Ott a hisztogram 20%-a önmagában kitesz 8 bitet, míg 8 biten ugyanez a 20% csak 51 különböző érték.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák