Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz Teasüti #11366 üzenetére

    A fénykép sosem egy időpontot, hanem egy idő intervallumot rögzít, a motionblur pedig az adott időintervallum alatt észlelt mozgás függvénye.
    Tehát a motionblur nem a teljes mozgás sebességét ábrázolja, hanem csak egy rövid időszakasz alatti mozgásét. Sőt még annyit sem, mert a motion blur által lefedett időszakaszt csökkenti a shutter.

    Úgy kell elképzelni, hogy mozgóképnél az idő egy számegyenes, amin a beosztás a frameknek felel meg. Amikor lassítod a felvételt, akkor nem megnyújtod a számegyenest, mint valami gumiszalagot, hanem ránagyítasz.
    Abban az értelemben tehát nem lassítod le az időt, hogy a dolgok valódi sebessége is megváltozik.

    A nagyobb fps-el a számegyenesed felbontását tudod növelni: ha sűrűbb a beosztás, akkor a ránagyításkor is több időszakaszt látsz, ami folyamatosabbá teszi a mozgás érzetet.
    Azaz ha a 24fps-t a felére lassítod, akkor mindössze 12fps-nyi képinformációd marad ugyanakkora lejátszási sebesség mellett, ami miatt a mozgásérzet szétesik.
    Ha viszont a 48fps-ben felvett anyagot lassítod a felére, akkor 24fps-ed marad, ezzel a mozgásérzet megmarad, viszont úgy érzékeled, mintha lelassulna az idő.

    Ha megnézed az ábrát jól látszik, hogy a záridőnek erre nem sok ráhatása van, mert csak a szaggatott vonalakat tudod állítani a számegyenes beosztásai között, de további szakaszokat nem tudsz a számegyeneshez adni.

Új hozzászólás Aktív témák