Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Buthán

    csendes tag

    válasz pocokxx #20731 üzenetére

    „de valamiképpen a földi igazságszolgáltatás mindenkori velejárója a büntetés”
    Földi igazságszolgáltatás? Miért is? Mert olyan vallási elvei voltak, amik nem voltak kompatibilisek azzal az ideológiával, amit az egyház határozott meg? Érted? Önmagában nem volt semmilyen negatív vagy vélt negatív hatása semmilyen nem keresztény hitnek, vallásnak, így a világi hatalom, a földi igazságszolgáltatás eleve nem is foglalkozott volna az ilyen hitek vallóival, főleg nem büntette volna őket, ha az egyházad nem ilyen ideológiát ad, nem kényszeríti erre a világi hatalom képviselőit kiátkozással és hasonló egyházi büntetésekkel. Egyszerűen nem is érted, miről beszélsz.
    Hogy a fenébe jönnek ide önkényuralmi jelképek? Talán Bruno, Husz, Szervét, az albigensek, a baptisták és a többiek mások elnyomását akarták volna elérni vallási céljaikat? Nem éppen egy ilyen totális elnyomó hatalommal szemben hirdették, próbálták megélni saját hitüket?
    „inkább politikai, mint elvi megfontolásból született”
    Nos, ez aztán teljesen mindegy, hogy ha ti Brunóval vagy Szervéttel kapcsolatban azt hozzátok fel, hogy a világi hatalom ítélte el, mert a világi rendet forgatták volna fel. Erdélyben pedig a világi hatalom belátta, hogy ez végtelen butaság.
    „csak a négy keresztény vallásra vonatkozott”
    És? Ezzel mérhetetlenül türelmesebb volt, mint a négy keresztény vallás egyházai, vezetői Erdélyen kívül.

    „Bántóan torz példák”
    Nyilván neked az, hisz’ szembe kellene nézned a valósággal. Pl. erre az igen lényeges kérdésre sem adsz választ: „Krisztus tanaiban hol van arra való utalás, hogy a követői öljenek meg embereket «vallási tévedéseik» miatt?” Ellenpéldát jó párat lehet hozni.

    „Te talán nem vagy meggyőződve arról, amit írsz…?”
    Bocs, de te nem egyszerűen biztos vagy a hitedben, de annyira egyedülinek tartod annak „igazságát”, hogy jogosnak tartod az ezzel egyet nem értők elpusztítását is. Azok után, hogy nekem úgy rémlik, legkésőbb II. János Pál bocsánatot kért ezekért a dolgokért, ezzel beismerve, hogy bizony ezek bűnök voltak az egyház ill. képviselői részéről.
    III. Ince casus belliként tekintett az eseményre, és az eretnekek elleni keresztes háborút hirdetett a következő üzenettel: "nincs kegyelem sem korra, sem nemre, sem rangra való tekintettel."

    (#20733) kiszi07
    Tévedsz. A közszolgálati médiumok már előre említették, hogy lesz ilyen.
    De néhány ellenzéki médium:
    Húsvét alkalmából tizenkét menekültnek fogja megmosni a lábát Ferenc pápa
    Menekültek lábát fogja mosni nagycsütörtökön a pápa
    Menekültek lábát mossa meg nagycsütörtökön a pápa

    [ Szerkesztve ]

    Csak nézek, Buthán.

Új hozzászólás Aktív témák