Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz masterful87 #16443 üzenetére

    "Érdekesség, hogy a kábelmodemnek kutya baja, tehát a WAN-ra nem érkezett meg a túlfesz, csak a LAN-ra ment ki!"

    Az merész következtetés... Ezek az eszközök több kV-os impulzus elviselésére is fel vannak készítve. Még szikraköz is van bennük. Az, hogy nem ment tönkre, lehet attól, hogy az egyiket még meg tudta védeni a beépített alapszintű túlfeszültségvédelem, a másikat meg nem. Az sem biztos, hogy egyforma volt bennük, és ilyenkor az hal meg, ami a gyengébbet tartalmazta. A gyártási szórás miatt az is lehetséges, hogy egy villámcsapta router 8 portjából csak pár hal meg, az áram arra megy, ahol gyengébb az ellenállás.

    A villámcsapásnál nem a villám direkt bejutása okozza a bajt, hanem a LAN, táp vezetékekben keletkező hatalmas indukált feszültség. A villám fentről csap lefele, a mágneses tere a jobbkéz szabály értelmében a talaj síkjával párhuzamos mágneses erővonalköröket alkot. A LAN és tápkábeleid pedig ezzel szépen egy tört menetszámú tekercsként felfogva egy laza csatolású légmagos transzformátort alkotnak. Ezért megy tönkre a cucc. Nagyon-nagyon helytelen azt feltételezni, hogy itt vagy ott megy be a feszültség, mert mindenhol bemegy, a rákapcsolt vezetékekben indukálódik.

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák