- Hobby elektronika
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
wwl
csendes tag
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy egy Canon Speedlite 430EZ vaku manuál modban működne e egy Canon 40D digitális géppel.
Olvastam olyanokat hogy "vakunak van trigerfeszültsége meg hogy nem mindegy mekkora mert a gépnek meg van hogy max mekkora lehet."
ebből a szempontból is vizsgálva lenne jó aválasz.köszönöm előre a segítséget.
üdv -
golyani
őstag
nahat a pana nem volt vmi megható dolog, úgyhogy 2500 energizereket vettem.
-
*Ropi*
félisten
válasz golyani #1058 üzenetére
Én most fogom lecserélni az 60+ darab akkumat mind ilyen új technológiásra. Szerinted hülye-e vagyok? A helyzet a következő: a nagykapacitású Ni-Mh cellák a kémiai tulajdonságaikból kifolyólag nagyon hamar elvesztik a töltésük nagyrészét, az új technólógiával készültek viszont hónapokig-évig megőrzik azt. Van egy elméleti limit (ez a 2100 mAh kb.), ami felett nagyon drasztikussá válik a folyamat, nem véletlenül "csak" 2050 mAh-sak az újszériás aksik. Gondolj bele: minden nagyobb rendezvényfotózásra több, mint 50 akkut viszek magammal (3 vaku + 2 portrémarkolat, egyebek), amit minden rendezvény előtt fel kell töltsek. 2 töltőállomást használva egyszerre 12 db cellát tudok formázni, de így is 3+ napig tart, mire minddel végzek. Az új technológiával készült cellákkal mindez a múlté: egyszer feltöltöm őket, és mivel szinte nincsen önkisülésük, ezért nem merülnek le maguktól (mint a Ni-Mh társaik) két rendezvény közt. Így csak akkor kell újra a töltőbe tennem őket, amikor tényleg lemerültek használat közben. A dolog másik fele, hogy jóval kissebb a belső ellenállásuk, ezért ideálisabbak a nagy áramfelvételű dolgokhoz, amik fotózásnál sűrűn előfordulnak.
Összegzés: a kevesebb itt több. Hosszútávon ha már csak a villanyszámlát nézed, is megéri. Kb. 1 éve van GP Recyko a tévé távirányítóban, még nem kellett tölteni. A Logitech vezetéknélküli egerem 1 db. ugyanilyen elemmel 3 hét - 1 hónapig megy napi 8 - 10 óra napi használat mellett...
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
péter007
senior tag
hy mindenkinek
végre megvettem a 18-105-ös obit a d40-hez
csütörtökön és pénteken fotóztam egy karácsonyi műsoron meg egy karácsonyi koncerten és rájöttem hogy a beépített vaku kevés a 105mm-hez
ezért szeretnék valami külső vakut ad40-hez, nem kell hogy nikon legyen lehet valami más gyártó isa lényeg csak az hogy ne kerüljön 30-35K-nál többe, villanjon nagyot és tudjon vörösszem ellen tenni valamit mert a d40vakuja nem villan kettőt csak az AF segédfényt használja erre ami távolról kevés főleg ha egy 50 fős énekkert kell lefotózni
tegnap délután legalább 300 képből kellett kiszednem a piros szemeket a corellelszóval az a lényeg hogy villanjon duplán és azt is tudjam állítani hogy mikor mekkorát villan
nemtom hogy ebben az árkategóriában kezdődnek-e azok amikbe külön AA akksit kell tenni, de ha ennyi pénzért van olyan akkor jöhet, gondolom nagyobbat villan meg gyorsabban is tölt újrenah ezek lennének az igények, nem tudom létezik-e ilyen vaku ennyiért
köszönöm a segtséget előre isüdv. péter
-
*Ropi*
félisten
válasz péter007 #1060 üzenetére
Na ja, a beépített mókusvakítók kb. 3 méterig hatásosak, utána teljes sötétség. A vörösszem-hatásmechanizmus a következő: minél inkább egy optikai tengelyen érkezik a vakuból a fény a szembe, és kerül vissza az objektívbe, annál inkább láthatóvá válik a szem belső felülete az üvegtesten keresztül. A szem hátfalán lévő hajszálérháló vörös színe verődik vissza leginkább, ezért látjuk pirosnak-vörösnek. Pár méteres modelltávolságnál megoldás rá, hogy távolabb helyezzük a vakut az optikai tengelytől (hotshoe-ba illesztett rendszervaku, vagy a kameráról levett, távolabb lévő vaku), vagy indirekt villantunk, de ilyen nagy távolságnál ez már nem hatékony, lesznek nyusziszemek bőven.
Előre mondom, 35-ért nem fogsz olyan vakut kapni, ami megfelel az igényeidnek, a duplájából már talán (használtan). Rendezvényfotókhoz mindenképpen nagyteljesítményű (nagy kulcsszámú) villanó kell, ha még gyorsat is akarsz, rendesen a zsebed mélyére kell nyúljál a plusz akkupakkért is. Azt konkrétan nem tudom, hogy a D40 tud-e commander módban master lenni, de ha igen, akkor az SB-800-at vedd használtan. Ha nem, akkor tökmindegy, ígyis-úgyis kell valami köztes médium, ami átviszi a jelet a váz és a vaku közt, akkor meg bármi lehet a másik végén. De erről majd valamelyik Nikonos kolléga felhomályosít, én Canon-hívő vagyok.
-
veterán
Most olvasgatok 580EX II után.
Ez a "High Speed synch" tulajdonképp mi? Mert azt értem, hogy akkor jó, ha gyorsabb zársebesség kell mint amit a váz tud vakuval, de miként működik ez? De ha jól gondolkodom ez akkor a "hatótáv" rovására megy? Vagy nem?
Stílusos legyek, valaki adjon fénytどんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。
-
veterán
-
stop
aktív tag
szerintetek melyik éri meg jobban ár érték arányban (nem profi célra kellene nekem)
vannak- e pozitív/negatív tapasztalatok velük.
eos 400d-hez használnám
nehezen tudok dönteni az egyik eredeti canon , a másik meg nagyobb kulcsszámmal rendelkezik
sigma530/canon430ezek itt csak száraz adatok ennek alapján nehéz döntenem
előre is köszi
[ Szerkesztve ]
"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.
-
sanyixXx
senior tag
hali!
kéne nekem vaku rendezvényfotóra (koncert, buli, fesztivál, akármi). azt már látom, hogy nem úszom meg a magas kulcsszámú vakukat, meg a diffúzort meg ilyesmit
lényegi kérdés, hogy melyik vaku köll nekem?canon 580ex2 vagy a metz 58 af1? láttam még canon 550ex-et is, de arról itthon semmit sem láttam/hallottam. az tud valami okosat?
egy darab vakuval szaladgálnék, semmi nagy rendszer. legalábbis a kövi 1-2 évben tuti.
láttam olyat egy ismerősömnél, hogy ketten akcióznak. egyiküknél a vaku a színpad egyik oldalán, másikuknál a fényképező a színpad másik oldalán és így kattintgat a kolléga. ehhez kell valami méregdrága műszer vagy a 40D-m és valamelyik csodavaku tudja ezt együtt produkálni?
ha csak valami 50 rongyos eszköz közbeiktatásával megy, akkor marad az alap kérdés, hogy canon vagy metz 58-as vakut?köszi
Rumot minden pohárba! | https://rumnagykovet.hu/
-
*Ropi*
félisten
válasz sanyixXx #1067 üzenetére
Canon 580EX II: gyors, halk a töltése (a háziállatok nem őrülnek bele a környéken), és a powerpackja (CP-E4) felébe kerül a Metzének.
Metz 58AF-1C: 2x lassabb, viszont 2 vaku van egy házban, ezért szebben derít. Ami még pozitívum, hogy a szoftvere otthon, számítógépről frissíthető USB-n keresztül, nem kell elmenni vele a szervízbe és napokra otthagyni. Nagy feketepont, hogy több típushibája is van, ami csak szervízben javítható, viszont a hazai szervíz nem áll a helyzet magaslatán, ezért adott esetben hetekig, hónapokig eltart még garanciálisan is. A powerpack (P76) meg annyiba kerül, mint maga a vaku, ha nem többe.Nekem mindkettő van, saját tapasztalat alapján mondom ezeket.
Dönts te magad.
-
stop
aktív tag
köszi mégegyszer,
nekem nem profi célra kellene, csak azért mert a beépített nagyon lassú és kis hatótávolságú (kvi szinte semmire se jó)
viszont az 530-a sigma gyakorlatilag árban 2/3-a az ex430 II-nek, jobb kulcsszámmal.
-
*Ropi*
félisten
Azért az építési (összerakási) minőséget is vedd figyelembe, nem mernék megesküdni rá, hogy a Sigma kibírja ugyanazokat a gyűrődéseket, mint a Canon. 530-as Sigmám nincs, csak az elődje az 500-as, az pl. nem túl strapabíró. Nyeklik-nyaklik, olyan érzése van az embernek, hogy bármelyik pillanatban széteshet, amennyire laza meg recseg-ropog.
-
stop
aktív tag
kösz, megfontolom,
azt hiszem én nem fogom 'agyonhasználni' szerintem.
ha meg elkezdene szétesni...akkor szigszalag pillrag kábelkötegelő
egy csomó minden kijön a megmaradt lóvéból
amatőr szinten havonta néhányszor kellene nekem vaku, ezt valszeg ki fogja bírniszerk: a super is ilyen 'laza' vagy csak az st szerinted?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
Nekem a super van, nem egy életbiztosítás. Igaz, hogy használtan (de nem agyonhasználtan) vettem... A mechanikája rövid időn belül beállt, tettem szilikonzsírt a szánra, azóta jó. De ha a "fésűje" (ami az elektronikának megmondja, hogy hol áll éppen a szánon a fókuszpont) kiakad, vagy elkoszolódik, akkor érdekes dolgokat tud művelni, pl. magától össze vissza villog, mint egy begerjedt stroboszkóp. Munkára csak végszügségben (ha már az összes többi vaku kihalt a földön ) használható, hobbira (nem kiélezett helyzetben, és legyen tartalék helyette) is csak saját felelősségre.
Ja, a legfontosabb kimaradt: a Sig(m)ák általában pontatlanok fehéregyensúlyt tekintve. Rawban fotózás ajánlott, hogy utánna könnyen helyre lehessen tenni.
[ Szerkesztve ]
-
stop
aktív tag
köszi a részletes ismertetést,
valszeg az ára miatt megmaradok az egyszerűbb sigma mellett.
a felugró vakutól reményeim szerint többet tud/jobban használható, szebb képet ad több lehetőségem lesz fotózni - még mindig az amatőr szint figyelembevétele mellett.
hobbi célra megfelelőnek gondolom igy is, 2 év gari van rá ezalatt vagy szétesik vagynem"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.
-
Creaft
csendes tag
Sziasztok!
A Canon hívőket kérdezném tudtok e nekem olyan vakut ajánlani ami kibír egy kisebb esőt?(a vázra van vízálló borítás).
Az 580Ex II úgy tudom valamennyire bírja,a 430EXII is?
40D-re kellene,mivel nem használnám sűrűn így nem szeretnék 100ezreket rákölteni.Nem fogom sport fotózásra használni esetleg kisebb rendezvényeken,család ilyesmi,mondhatnánk hobbivakunak kell, nem tudom kell e nekem az 58-as kulcsszám vagy elég a 43 is. A beépített mókusvakítót szeretném kiváltani,mert az akár ott se lenne. Ez esetben inkább egy 430EX II-t vennék.Nagyon sok vacillálok a 2 között kérlek győzzetek meg egyikről vagy másikról.Egyenlőre nem tervezem hogy több vakus rendszert szeretnék kiépíteni.Köszönöm a segítségetek!
-
z.viktor
csendes tag
Sziasztok! van egy eladó Metz Mecablitz 58AF-1 rendszervakum Canon vázra!
A részleteket itt találjátok: [link]
[ Módosította: philoxenia ]
-
Az-X
őstag
2 kérdésem volna.
A Nikon SB-80 DX mennyire működik együtt egy Fuji S5 PRO vázzal? Nem tudom a vaku vezérlése mennyire hasonlít rá, de egyébként majdnem egy Nikon D200-as.
A másik, keresnék még vakut ehhez a porjekthez: [link]. Próbálkoztam már sok mindennel. Az a tapasztalat, hogy azok a vakuk amikben 2 elem van csak, hiába megfelelő kulcsszámúak egyszerűen nem villantják el. Canonhoz próbáltam E-TTL reményében Sunpak RD2000-est ami nagyon tetszett volna, de néha villant néha nem Ez a Minolta Auto 200X teljesen megfelelő, talán egy picit nagy méretű. Gondolkodom most Nikon SB-15-ön vagy SB-17-en, nincs valakinek elfekvőben? Esetleg más vaku ami tud Auto módot és 20-25 körüli kulcsszáma van?
:)
-
Hooper
őstag
sziasztok!
Metz 48ra diffúzort (műanyag "kupakra" gondolok) hol lehet beszerezni baráti áron?
köszi! -
golyani
őstag
karácsonyra kaptam egy metz af 48-at pentax vázra. utóbbi egy hónapban nem volt használva és most amikor elővettem amikor tölt a vaku felvilla nazöld lámpa utána pukkan egyet . nem történik semmi csak idétlen hangot ad kb olyat mint amikor kisütik talán picit hangosabbat, de nem történik semmi. lehet azért mert merülnek az akkuk és kb 9s mire feltöltik kisütésből?
-
Dtomi
őstag
válasz golyani #1086 üzenetére
Azért érdekes a dolog mert ha hallasz pukkanást, az azt jelenti a kondi feltöltött és kisül. Viszont nem biztos, hogy ez okvetlenül hibát jelent. Az 580 EX II lemerültő elemeknél is villantja a vakut és bizony csak az alexpóról lehet látni, hogy merül a dolog. A vaku persze helyes expót jelez ilyenkor is. A 9s amúgy is nagyon meredek szerintem nem kell megvárni még ennyire lemerülnek az elemek 2-3s után én már a hajamat tépném...
"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."
-
Dtomi
őstag
Értem én. Nekem a stúdióvakum csinálta ugyan ezt ha már rendesen bemelegedett és eldurrant vagy 40-50x akkor hiába töltött fel a kondi és sült is ki a csövet nem villantotta el. A kondi, és a cső is hibátlan volt, mégis elő-elő jött a hiba.
"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."
-
*Ropi*
félisten
Ötlet: a cső ellenállása valamitől ideiglenesen megnő (pl. kontakthiba a csatlakozásánál), ezért nem rajta keresztül sül ki, hanem előtte valahol, mondjuk a gyújtóelektródánál. Van ezekben erre védelem, nem feltétlenül disszipálja el a vakvilágba. Amúgy is: nagy feszültség, kis áram. Bár én nem értek hozzá annyira, csak DIY stroboszkópokat építettem még fiatalkoromban.
[ Szerkesztve ]
-
ercé
csendes tag
Sziaztok!
segítségeteket kérném!
van egy EOS 450D-m és szeretnék hozzá egy vakut venni körülnéztem piacon mi az ami van 20-25 pénzért úgy kettő megtetszett ,de a véleményeteket kérném ,hogy melyiket vagy helyette mit ajánlanátok?Metz mecablitz 36AF-4 Digital
Soligor DG-34 AFsegítségetek előre is köszönöm!
-
golyani
őstag
elemeket feltöltöttem hibátlanul működik meg pukkanás után is villant. 4db frissen töltött 2500-ös Energizer akkuval kisütésből 3 s alatt tölt fel. amúgy egy AF-48-ról van szó. ha nincs elegendő fesz fel sem tölt és lcd világítás sem kapcsol be. szóval sztem az alacsony fesz miatt lehetett a dolog. baja nincs, működik rendeesen csak kicsit megijedtem
-
Oracle
senior tag
Hi
450D-hez kéne valami cucc amivel stúdióvakut eltudok sütni. a rádiós távkioldóktól olcsóbb megoldást keresek Ezt találtam eddig, van ennél jobb megoldás is?
-
*Ropi*
félisten
-
Oracle
senior tag
Akkor működni fog ezzel a kis olcsó cuccal ha jól értem azt az elosztót hova kell dugni? ha jól látom akkor a tetejébe dugom a gépről jövő szinkronkábelt amit a vakuba dugnék, és a vakukat az elosztóra ugye? Időközben találtam egy másik megoldást is [link] melyik a jobb?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest