Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • malor

    aktív tag

    válasz Dillis #1870 üzenetére

    Ez egy érdekes kérdés és egyben több másik kérdést is felvet. CAT6-tól már egyre fontosabb például a szabvány. Alatta nem nagyon kell foglalkozni semmivel. "Jóskapista" is behúzza a kábelt, valami fali aljzatba a maga igénytelenségével beköti, a másik oldalon, meg az internet szolgáltató szerelője ráklimppel valami egyszerű csatit, aztán jól van az úgy.

    A jövőállóság ezért egy összetett kérdés otthoni környezetben, ahol általában semmilyen szabványnak nem tudnak megfelelni. CAT6-tól megjelenik az árnyékolás, a szigetelés, a földelés fontossága magán a kábelen is, illetve annak mind a két végén. CAT6-tól felfelé egyre vastagabbak és merevebbek jelenleg a kábelek, amiket így egyre nehezebb úgy és olyan helyen bekötni/installálni, ahol CAT5 szintjén gondolkodtak. Nagyobb helyet igényel, értsd úgy, hogy például mélyebb fali kötő dobozokat, máskülönben nagyon kényelmetlen a szerelésük.

    Egy szó, mint száz, CAT6-tól felfelé gyakorlatilag már sokkal többről van szó, mint magáról a kábelről. Így jelenleg abban bízik az ember, hogy idővel otthonbarát megoldások születnek erre és el is tudnak terjedni. Így nagyon nehéz ma jó szívvel bárkinek is azt mondani, hogy mondjuk szabványos CAT8 hálózatot építsen ki magának otthon.

    De ehhez valószínűleg arra is szükség van, hogy az internet szolgáltatók sokkal gyorsabb netet is kínáljanak. 1-2 Gbites neteknél senkit nem motivál a CAT6 feletti szabványok betartása . Lehet másnak van infója, nekem semmim sincs arról, hogy mi várható akár 10 éven belül netes fronton és mikor jönnek a 10-25 vagy akár a 40 Gbites otthoni netek és erre majd mennyire lesz igény.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák