Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ztsoft

    őstag

    válasz Toth_Jani #101835 üzenetére

    De igaza van Neki, nem szabad hagyni (még ha csak viccből írtad is). Én is most "nyertem" egy ingyen hónapot (kötbér). :D

    Más.

    Az utolsó technikusi kiszállás és a saját tesztjeimből egy érdekes tanulságot szűrtem le (lehet másnak ez nem újdonság). A hozzá tartozó részletek a jobb megértéshez a következők, 120-as net, a HGW bridge módban, saját router.

    A netes lassulás, szakadás nem biztos, hogy a koax hálózat hibája (nem központi hibára gondolok), ahogy nálam is volt. Annyit megtudtam a technikustól, hogy a műszerük rendelkezik beépített modemmel és ugyan úgy felcsatlakozik, mint a HGW. Kap IP címet (amit nem tud megnézni, elmondása szerint) és így nézi az értékeket (jelszintek, csomagvesztés, stb.).

    Hogy miért is fontos ez? Az esetemben egy bizonyos IP tartomány volt a hunyó. Mindjárt ki is fejtem, de előbb jöjjön a saját tesztem. Mivel az előfizetéshez 3 publikus IP cím jár (legalább is én így tudom), így a másik laptopot egyből a HGW-be kötöttem. Szerencsére egy olyan IP tartományból kapott IP címet, ami az utolsó kettő bitje eltér a router-em IP címétől (ugyan így az átjáró is, más hálózat).

    Míg a router-emen keresztül szinte használhatatlan volt a net (nem érte el az 50 %-ot a sebesség meg csomagvesztés is volt), addig a másik laptopon hozta a maximumot, mind sebesség tesztben, mind letöltésben, 0 csomagvesztéssel. Sajnos, mire oda jutottam, hogy klónoztam a másik laptop MAC címét, addigra már teljesen másik, a router-emmel megegyező tartományból kapott IP címet, ezt buktam.

    Ahogy ígértem, ki is fejtem. Volt egy kis hiba a koax hálózattal is, de ennek javítása nem oldotta meg a fő problémát. Valószínűleg a műszer teljesen más tartományból kapott IP címet (vagy egy belsőt, ahogy a HGW is kap), így a mérés nem az én tartományomat mutatja (ahogy az esetemben is volt, műszer szerint minden jó, csak a gépen használhatatlan volt a net), persze, a koax hálózat hibája egyből kibukik (ami jó is, mert a technikusok feladata ennek javítása).

    De mi van azzal, ami az esetemben is volt (még most sem tökéletes), az kinek a feladata? Egyáltalán kinek és hogy lehet jelenteni (ha lehet egyáltalán)? Az utolsó technikusnak elmeséltem a tapasztalatom a saját tesztel kapcsolatban, de érdemi választ nem kaptam.

    Még mielőtt jönnétek a saját hálózat hibájával, ez volt az első, amit ellenőriztem. Mind ping (még a HGW-t is), mind sebesség (nagy fájl másolás oda-vissza, iperf3) terén hozta a maximumot hiba nélkül. Így kizártam a belső hibát és hibabejelentést tettem.

    Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

Új hozzászólás Aktív témák