Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz syberia #25672 üzenetére

    A tüskefehérje ellen termelődött antitestek neutralizáló hatásúak, ergo azok az oltástípusok, amelyek csak a tüskefehérjét ismertetik meg az immunrendszerrel, elvileg nem fognak ADE-hez vezetni. Annak kiváltásához ugyanis nem neutralizáló IG-k jelenléte szükséges, amelyek ugyan be tudják teríteni a vírust, de a működését nem lehetetlenítik el, s ezért az opszonizációt követő fagocita-tevékenység során ki tudnak cseszni pl. szerencsétlen fagocitáló sejtekkel (azokat is fertőzi/öli a működő állapotban bekebelezett vírus).

    Magyarán az ADE-re - szerény véleményem szerint - elméleti esély akkor van, ha:

    1. A teljes vírussal (akár élesben, akár inaktív teljes vírus alapú vakcina formájában) találkozva a szervezet nem neutralizáló antitesteket is termel (pl. a vírus fehérjeburok bizonyos elemei ellen), és a következő fertőzés esetén ezek komoly mennyiségben (illetve főleg ezek) termelődnek az immunválasz során.

    2. Ha egy adott vírusvariáns ellen termelt specifikus, arra nézve neutralizáló antitestek az újabb variáns esetében kötődni ugyan tudnak, de már nem képesek tényleges neutralizáló hatást elérni (nem gátolják immár például a tüskefehérje adott sejtfelszíni receptorhoz kötődését, legfeljebb kicsit gyengítik azt).

    A távol-keleti hölgy által felvázolt aggodalom valószínűleg e kettes pontra vonatkozhat. Viszont ebben az esetben szerintem azt kellene látnunk, hogy az oltottak a nem oltottakhoz képest sok esetben súlyosabb fertőzésen esnek át, hiszen egy arra a variánsra nézve rosszul "idomított" immunválasszal várják a vírust, amely így a szervezet védelmi rendszerének egyes kulcsszereplőit is támadja.
    Ha a hozzászóló Dr. Ursonak igaza lenne, akkor és az oltottakban jobban szaporodna a vírus (= magasabb vírus titerük van, ahogy állítja), akkor - félig-meddig megismételve az előző mondatomat - megint csak azt kellene látnunk, hogy a delta vagy a gamma fertőzés esetén (amelyik variánsnál az ADE hatás fellép) oltottak tömegei (arányukban többen, mint a nem oltottak) kerülnek súlyos állapotban kórházba.

    De jelenleg, akár az izraeli, akár a brit, akár az USA adatokat nézzük, nagyon nem ez a helyzet. Sőt, az oltottak áttöréses fertőzésre való hajlama pont, hogy reciprok kapcsolatot mutat az oltás kiváltotta antitesttiterrel. (Magyarán minél nagyobb a tüskefehérje-specifikus antitest koncentráció a vérben, annál kisebb esély van a komoly, tünetes fertőzésre vagy kórházba kerülésre, a delta variáns esetében is.)

    Nem olvastam utána ennek a Li-Mengnek és Ursonak, de nem lennék meglepődve, ha valami helyi Gődény vagy Pócs karakterű figurákról lenne szó.

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák