Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tornas

    őstag

    Üdv Mindenkinek!

    Került hozzám egy 360 W-os Chieftec HPC-360-202 tápegység (1 db 8 cm-es ventivel szerelt, passzív PFC-s). Jó régi már, 2002-es és 04 havi.

    A történet szerint a soron következő bekapcsolás alkalmával egy nagy durranás és a lakás kismegszakítója is leoldott. A bekapcsolás pillanatában a lakás többi részében egyéb más eszköz is működött éppen (TV, hifi, villany stb.). A túlfesz nem végezhetett a táppal (szerintem...), mert minden más működik a környezetében továbbra is. Meg pont a bekapcsolás pillanatában lett volna a túlfesz (végül is erre is meg van az esély, csak minimális, szerintem...) ?! :F És a táp áram alá helyezésekor durrant el, nem pedig a PC "power" gomb megnyomásakor.

    A durranás során a két kis varisztor (TVR széria és 175 V-os) szállt el. És a 22 mikroFarad-os és 50 V-os kondi is szétdurrant. Csak a lábai maradtak meg. Ennek a kondinak mi a szerepe és miért durranhatott el??

    Ennek a panelnak mi a szerepe eredetileg?
    Szerintem a passzív PFC-hez tartozhat és ha jól látom, akkor az egyenirányított feszt is "előpuffereli". A képen látottakkal ellentétben az én tápom kis paneljén a két kis kondik (400 V-osak és 2,2 mikroFarad-osak) is púposak. Valamint az ellenállások is fűtenek rendesen, mert egy kicsit megvan pörkölődve a helye (nem hagytak nekik hosszabb lábakat, hogy jobban hűljenek :W ). A CWT belsős, ISO 350 W-os tápban is láttam ilyen kis méretű, külön panelt.

    Ha csak simán a varisztorok szálltak volna el, akkor "viszonylag egyszerű" lenne javítani, de úgy látom, hogy egy kicsit összetettebb a hiba oka. Ezért is fordulok hozzátok, mielőtt jobban hozzányúlnék. :R

    Én még arra is gyanakszom, hogy a két kis 400 V-os pufferek okozhatták a varisztorok elszállását és esetleg a többi komponens hibáját is. A bizti is elszállt a tápban.
    Érdekes viszont, hogy gyárilag nincs NTC benne (és az FSP ATX-350PNF-ben sem). :F

    :R

    [ Szerkesztve ]

    "Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

Új hozzászólás Aktív témák