- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Napokon belül megjön az új, M4-es Mac mini is
- Home server / házi szerver építése
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hobby elektronika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tails111
aktív tag
Egy XFX 650 PRO van nekem is igaz nem moduláris de hangos.
Nekem nem cicereg de terhelés alatt igen hangos a ventije.
Többen is írták már ezt hogy az XFX tápjai elég hangosak.
A ház alsó táphelyes de ventivel lefelé is beszerelhető mert a ház kialakítása engedi.
Így halkabb de az előtte lévő ENERMAX hozzá képest néma volt.
Mint táp rendben van paraméterei is jók és stabil.
De még egyszer nem venném meg. -
04ahgy
nagyúr
A tápod régi felépítésű, csoportszabályozott, és 5V-on szabályoz. Emiatt esik terhelve a 12V, mert a géped meg új, és van mersze 12V-on jelentősen többet fogyasztani, mint 5V-on.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Ha aggaszt, akkor cseréld. Ha nem aggaszt, akkor még egy darabig jó lesz. A már tanácsolt műszeres méréseket azért végezd el, hogy eldönthesd, aggaszt-e vagy sem.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
-
senior tag
Sajnos annyira nem egyszerű a táp csere, mert lassan kész leszek a harisnyázással és moduláris kell mindenképp,hogy ne vesszen kárba az eddigi energia.
Meg akkor már valami nagyobbat kell keresnem, mert tervbe van még egy VGA és ahhoz ez már kevés lenne!
Egyébként egy nagyon jó kis táp volt ez!Pedig jó pár éve használom már... -
Egzee
őstag
Egy ilyen hulladékot harisnyázni...
-
Kernel
nagyúr
válasz tom_tol #9829 üzenetére
A ventilátort semmiképp sem ajánlott tartósan kipöckölni, mert túlmelegszik és leéghet. Szakszerűen csökkenteni lehetne a fordulatát, ami a klasszikus tápoknál a szekunder oldali diódák hűtőbordájának hőmérséklete alapján történik, mivel itt fejlődik a legtöbb hő, az áramterhelés függvényében. (A bordán, vagy mellette található egy termisztor általában, plusz néhány alkatrész segítségével.)
De még ezzel is bajban vagy, mert a korszerű, nagyteljesítményű tápoknál már nem is Schottky-diódák vannak, hanem kapcsoló FET-es szinkron egyenirányító, amin kisebb feszültség esik, ezáltal kevésbé melegszik.
Az AX1200 belsejéről talált fotókon is úgy néz ki, ez már nem a régi technika. Ennél legfeljebb azt lehetne csinálni, hogy megfigyelni az alkatrészek melegedését üzem közben, tanulmányozni a konstrukciót, annak függvényében lépni.
De a kérdésedben ott a válasz, hogy nem vagy jártas a témában, ilyen alapon nem lehet hozzányúlni, sőt tiltott terület.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz tom_tol #9870 üzenetére
Ha két nap alatt nem ment tönkre, akkor jól bírja, azt már így nem lehet tudni, hogy közben mennyire melegedett fel a belsejében egy-egy alkatrész.
A ventilátort nem maga a táp vezérli. Legegyszerűbb esetben a ventilátorral sorba van kötve egy termisztor (hőfokfüggő ellenállás), amit a diódák hűtőbordára csavaroznak. Nincs köze a tápegységhez, attól eltekintve, hogy onnan kap 12 V-ot. De nem hinném, hogy ilyennel még találkozni lehet, régi tápban volt ilyen.
Gyakori megoldás a klasszikus konstrukcióknál a hűtőborda mellett, a panelba ültetett termisztor, amit kiegészít egy tranzisztor, meg pár ellenállás, az is egy önálló kis áramkör, a 12 V-on kívül semmi más kapcsolódása nincs a táp áramköreihez.
Minden további nélkül meg lehet oldani, hogy valaki hőfokfigyelésére épít / vásárol egy külön áramkört, amivel a melegedés függvényben szabályozza a ventilátort. Csak kérdés, hogy ezeknél a szinkron egyenirányítós tápoknál melyik hűtőbordát kellene figyelni (vagy egyszerre többet is?), ehhez infra hőmérővel kellene ellenőrizni a különféle alkatrészeket, terhelés közben.
De az, hogy lefogni az eredeti ventilátort, kívülről rászívni, rossz hatásfokú és szakszerűtlen eljárás lenne.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
tornas
őstag
Attól hogy az idő előrehaladtával egy minőségi tápban cserélni kell alkatrészt (egy jó tápban csak kondit kell jóformán), még nem lesz hulladék, kidobandó kategória. Az más tészta, hogy az M-tech féle tápok újonnan is kukába valók. Sőt, inkább oda se, mert TILOS lenne legyártani (mint minden más kétes cuccot is)!!
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Heller2
aktív tag
Sziasztok!
Létezik-e olyan tápegység hiba, hogy a cpu (8) szál nem működik? Ha rádugom a lapra nem indul el semmi, ha nincs rádugva csak a 24-es, akkor legalább felpörögnek a dolgok.
Csak egy olyan régi táp volt a lomok között, amin a cpu csak 4-es csatlakozóval bír, de ha ezt rádugtam, akkor rendesen elindultak a dolgok.
Én úgy érzem ez tápcsere gyanús dolog..GTA V Online: Lepke77 vagy valami hasonló(k)
-
kecsetif
aktív tag
Erre esetleg valaki?
-
BK87
senior tag
Sziasztok.
Szeretnék egy használt 280X-et venni, és érdekelne, hogyi, megbírkózna-e vele a jelenlegi Enermax PRO82+ 425w tápom? Mivel 3x22A tud a táp ezért érdekelne, hogy elég lenne-e? Előre is köszönöm a segítséget. -
Kernel
nagyúr
Nem konyhai víztisztító ez, hogy idővel csökkenjen a hatásfoka (és még a hasonlat sem a legjobb, csak jobb nem jut most eszembe.)
A hatásfokot a konstrukció határozza meg, az pedig adott és változatlan. Terhelés függvényében változhat valamennyit.
-
Fooler89
őstag
Sziasztok
FSP 350PNF tápomban elkezdett zúgni a ventilátor ezért le szeretném cserélni.
Milyen ventit ajánlotok bele?
-
04ahgy
nagyúr
válasz Fooler89 #9884 üzenetére
Ez nem mélyvizes kérdés, fáradj át a táp ventilátorcserés topikba. Egyébként az eredetivel egyező típust ajánlunk.
HGyu
-
takric
tag
Sziasztok!
Adott egy Cooler Master 500 W-os zsír új táp.
8 pines a CPU csatlakozója, míg az én alaplapom csak 4es.
A 8 pint szét tudom szedni kétszer 4re, de hiába csatlakoztatom az egyik vagy a másik 4est, a ventik felpörögnek de a gép nem indul.
El kellene indulnia az egyik 4essel is? -
kuimester
csendes tag
Szevasztok!
Adott egy LITEON PS-5281-7VR, vagy más néven LENOVO 41A9751 típusú tápom. Valami kókány gépet hagyott nálam egy ismerős, abból szedtem ki. Rákerestem a gyártóra és a típusra, elvileg nem is rossz cuccról van szó. Viszont ahogy vizsgálgattam a csatijait, észrevettem, hogy a 24 tűs ATX csatlakozóból hiányzik 3 vezeték. Az egyik a fehér színű -5 Voltos (20. pin), amiről megtudtam, hogy talán a mai gépek nem is használják, és nem egy tápnál eleve létezik ez a hiányosság. A másik két vezeték a 12. pin +3.3 Volt és a 23. pin +5 Volt. Tovább keresgélve a világhálón találtam egy másik ugyanilyen tápot, ugyanezzel a hiányossággal:
Mi ennek az oka? Használhatom nyugodtan a cuccot más gépekhez?3dfx lives forever!
-
04ahgy
nagyúr
válasz kuimester #9889 üzenetére
Ez nem mélyvizes kérdés. Az alaplapon amúgy az összes 12V, 5V, 3,3V össze van kötve, ha van a csatlakozóban ezekből másik, akkor nem gond. Mindössze kisebb az összes terhelhetőség.
HGyu
-
félisten
Sziasztok!
Vettem egy be quiet! System Power 7 300W tápot.
Olvasom rajta, hogy 2db 12V-os ága van. Ez vajon hogy oszlik el?
Sajnos nem találtam erre vonatkozó leírást, sem a gyártó oldalán, sem máshol.Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
04ahgy
nagyúr
Nem. Hiszen a 24 tűs csatakozó látja el árammal a bővítőfoglalatokat és az összes egyéb alaplapi komponenst.
HGyu
-
félisten
Ezek szerint, ha nincs az alaplapon 4/8 tűs proci csatlakozó (AMD AM1 Kabini ITX), akkor csak az egyik 12V ágat fogom terhelni?
Jó ez így? Nem fog a hatékonyság, vagy élettartam rovására menni?
(4db winyó + 1db DVD író lesz a gépben a 25W-os proci mellett.)[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
04ahgy
nagyúr
Kabinivel terhelni? Ez hogy fér egy mondatba? De ez már nem mélyvíz, sőt, igazából az első kérdés óta nem az.
HGyu
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
Nem pont pc táp kérdés
Kaptam hangfalakkal ajándékba egy "erősítőt", dobozolt autós végfok 12V-os táppal Egy marha nagy toroid trafó, munkahelyi villanyász szerint 500W-os lehet. Csak egy dolog zavar benne, hogy nagyon búg. Nem lehet ezt megszüntetni valahogy? Öntsem ki műgyantával esetleg? -
04ahgy
nagyúr
válasz CounterBoci #9899 üzenetére
Ne öntsd ki műgyantával, mert akkor nem tud hűlni, és félő, hogy a belső menetek leégnek.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest