- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Egérpad topik
- Micro Four Thirds
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Blu-ray lejátszók
-
PROHARDVER!
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
Egy kis szakirodalom:
The Power Electronics Handbook (625 oldalas PDF)
Using Oscilloscopes in power analysis ofSwitching Mode Power Supply (SMPS)
Boosting Power Supply Efficiency for Desktop Computers
94% Platinum Efficiency 1200 Watt Power Supply In 54mm Form Factor[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Stonerice
őstag
Üdv!
Szerintetek meg lehet javítani egy tápot (FSP HEXA 400)? A gondja az, hogy szerintem túl zajos az áram amit lead, és e-miatt vibrál játékok alattt a monitor. Halványan hullámzik... Valamit, esetleg, ha kicserélnék benne? Nem javulna meg? Vagy annyira komplikált, hogy nem megoldható a dolog?Nembánnám, ha meglehetne moddolni. Amúgy új kora óta ciripel is. Bár az annyira nemérdekel, csak ne lenne alapból ilyen zajos az áram amit lead..(ami miatt vibrálhat) másra nemtudok gondolni.
[ Szerkesztve ]
Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
tornas
őstag
válasz Stonerice #9252 üzenetére
Hi!
"Szerintetek meg lehet javítani egy tápot (FSP HEXA 400)?"
A legtöbb tápot meg lehet javítani...
"A gondja az, hogy szerintem túl zajos az áram amit lead, és e-miatt vibrál játékok alattt a monitor. Halványan hullámzik... "
A leírt jelenségnek semmi köze a táp feszeinek a zajosságához. VGA / monitor kombónak lehet itt valami baja. Ha CRT akkor meg valami zavarhatja is. Esetleg a monitorkábelnek nincs árnyékolása (egy ferritgyűrűből áll a vezetéken). A táp feszeinek zajossága valszeg rendben van, de ezt 100 %-os bizonyossággal csak szkóppal lehet kideríteni.
A ciripelés pedig nem gond, sőt szinte "természetes jelenség".
CRT monitor esetében a "vibrálást" meg lehet szüntetni a frissítési (függőleges frekvencia) freki (pl. 85 Hz-re állítsd 1024x768-as felbontás esetében) magasabbra állítása a win-ben (itt lehet rögzíteni is, hogy minden körülmények között pl. 85 Hz legyen) és magában a játékban is.
-
Stonerice
őstag
Ebből gondolom , mert az ATX 2.x szabványa 120mV zajmértéket enged meg, és ennek a tápnak a legmagasabb , ezen a grafikonon. Bár integrál tvga-val is csinálja.
Illetve olvasom webáruházakban, hogy más is azt ajánlotta az ilyen esetekre, hogy cseréljen tápot.Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
tornas
őstag
válasz Stonerice #9254 üzenetére
Az a 100mV körüli fesz-zajosság is a megengedett határértéken belül van. Én még nem hallottam arról, hogy a táp kimeneti feszeinek a zajossága ilyet produkálhat. De próbáld ki akkor egy másik táppal is!
Szerintem ott valahol máshol lesz a bi-bi...
[ Szerkesztve ]
-
Stonerice
őstag
Egyenlőre azt fogom kipróbálni, hogy másik konnektorba fogom dugni a monitor, nem pedig azonos elosztóba. hátha úgy nem gerjed annyira a monitor (TFT)
Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
Dot
őstag
Helló!
Valaki találkozott már ilyen táppal? Mit lehet róla tudni? Milyen minőség?
Nem tudom működik-e, ki merjem próbálni a mostani gépemmel(leírás az adatlapomon) természetesen gtx580-at addig kivenném.
Illetve, ha jó mennyit érne?Üdv.
élj a mának! sz@rd le a holnapot! szidd a tegnapot!!
-
04ahgy
nagyúr
válasz Stonerice #9256 üzenetére
Csatlakozz DVI / HDMI / DP csatlakozón, és abbahagyja. Az analóg jelátvitel miatt van.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Stonerice
őstag
válasz didyman #9260 üzenetére
Sajna nem. . De hamarosan lecserélem az analóg monitorom...
köszönöm mindenkinek a segítséget.
Egyébként a tápban, ha valami ciripelhet, egész mély hangon (ha alacsonyabb az fps) akkor azt ez okozza?->
Meglazul a réz a vasmagon, és az rezonál?
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Elektrolitkondikról (leginkább az élettartamukkal kapcsolatos) cikkek:
General Description of Aluminum Electrolytic Capacitors
Electrolytic capacitors - General introduction
DETERMINATION OF THE SHELF LIFE OF ALUMINUM ELECTROLYTIC CAPACITORS
Use of ESR for Deterioration Diagnosis of Electrolytic Capacitor
LIFE OF ALUMINUM ELECTROLYTIC CAPACITORS
Evaluation of Electrolytic Capacitor Application in Enphase Microinverters
A Novel Method for On-Line Monitoring and Managing of Electrolytic Capacitors of DC Voltage Link PWM Converters
A prognosis case study for electrolytic capacitor degradation in DC-DC converters
Drift of Aluminum Electrolytic Capacitors Over Time
Extended Lifetime - Aluminum Electrolytic Capacitors[ Szerkesztve ]
-
dtamas99
csendes tag
Sziasztok!
Most lett új alaplapom, aminek beszereléséhez hozzá is láttam. Az előző lapból kihúztam minden kábelt, köztük a 12V-os 4 pin-est is. Még hozzá sem láttam az új beszereléshez, amikor észrevettem, hogy a 12V-os csatlakozója 8 pin-es. Most akkor mi a teendő? Eléggé kezdő vagyok a témában. Előre is köszönöm a választ.
Tamás
-
Wiz Khalifa
veterán
Szevasztok.
Nem tudom ide megfelelő-e ez a kérdés de kiírom. Adott egy LC-Power LC6550-es táp nem a V2.2-es!
A kérdésem.
Ez megbízhatóbb táp mint egy mezei Codegen amit gyárilag csapnak egy Mini-ITX házhoz?
Vagy egyik sem nyerő?
Smoke some weed nigga!
-
04ahgy
nagyúr
válasz dtamas99 #9271 üzenetére
Baromira egyszerű. De nem csak a tápok, hanem a fórumozás terén is kezdő vagy, mert nem értetted 3 eltérő tag 3 eltérő provokatívan ironizáló hozzászólását.
Egy: nagyon nem jó a téma, mert ez egy egyszerű kérdés. Ez a topik a tápok belső lelkivilágának legrejtettebb bugyraival foglalkozik.
Kettő: egyszerű a téma, és a google is kiadja, csak keresni kellene. [link]
Három: bedugod a 8 pines csati felébe a 4 pint és kész, menni fog, a mai CPU-k szinte nem is esznek semmit.
Négy: nem tudjuk, milyen tápon van az a 4 pines, mert ha Codegen és társai, akkor még a 8 pin is kevés lenne. Ha Enermax, FSP, stb. régebbi modell, akkor meg felesleges a lecserélése.HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz Wiz Khalifa #9270 üzenetére
Az LC-ben levő kondi olyan jó minőségű, hogy a beforrasztatlan vacsi újat nem venném meg pénzért boltban úgy, hogy 4 évet állt a fiókban.
HGyu
-
konci79
őstag
Sziasztok!
Az érdekelne,hogy cseréltem tápot(hexa 500) egy bequiet str. p. 400-asra,azóta időnként alulról felfelé tartó hullámok láthatóak(főleg sötét képnél) a képen.Syncmaster e 1920,vga kimenet,semmi extra a gépben,konfig látható,bőven elégnek kell lennie a tápnak ,előtte nem rámlik hogy lett volna ilyen...Működik egyébként,ennyi a gond vele.
1280x1024,75 hz
Lehet a táp a ludas,vagy más lehet a gond?
5 perc teszt,ez se tűnik rossznak(vagy tévedek?).[ Szerkesztve ]
Eladó DDR4 GSkill 2x8 GB 4000 MHz CL16
-
04ahgy
nagyúr
válasz konci79 #9277 üzenetére
Lehet, hogy a táp okozza, de az analóg átvitel zavarérzékenysége miatt látod. Interferencia. A másik táp is ugyanúgy zavarta az analóg jelet, csak lehet, hogy más frekvencián, és emiatt nem látszott.
Egyik táp sem tiszta egyenfeszültséget ad le, hanem vannak a kimeneten kapcsolófrekvenciás váltóáramú maradványok. A szabvány persze megadja, mennyi lehet a maximum.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
dtamas99
csendes tag
Köszönöm a választ. De, értettem a "provokatívan ironizáló" hozzászólásokat.
Egy: Igazad van, minden tekintetben kezdő vagyok, pont ezért nem tudtam, hogy milyen szintű a probléma.
Kettő: A CPU amit hajtana, egy FX-8350 125W fogyasztással, ezért elbizonytalanodtam a 400W-os középvacak tápom terhelhetőségét illetően.
Három: Egy másik topic-ban már feltettem egy, a leendő új tápra vonatkozó kérdést, úgyhogy mostantól tárgytalan a dolog, mert nem merem 120 ezres(+többi) vadiúj CPU-Alaplap kombóm kockáztatni.
Azért mindenesetre köszönöm, a "provokatívan ironizálók" pedig esetleg legközelebb áttessékelhetnének a megfelelő helyre. Ideje visszajönnöm a felszínre, már épp túl nagy kezd lenni a hidrosztatikai nyomás...Tamás
-
04ahgy
nagyúr
válasz konci79 #9285 üzenetére
Nem okoz gondot. És nem is táp... A táp, alaplap és a VGA VRM kapcsolófrekvenciáinak eredő zavara, tehát más VGA esetén máshogy is jelentkezik (jelentkezne). Attól még prémium táp.
Az analóg jelátvitel meg huszonéves már... Mit vársz tőle?
HGyu
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Ha a tápból ilyen hang jön:
Akkor az mivel kapcsolható össze? 2 tápom is van, mindkettővel kiprobáltam, ugyanaz. Érdekes módon különböző oprendszerek bootolása után hallható miután betöltődött. De nem mindegyiknél..Érdemes a tápot kidobni a p..ba és venni egy másikat inkább? egy FX 4100 at és egy R9 270 et kell hajtania. Chieftec CTG 500 80P a táp tipusa, viszont érdekes modon nem az ömlesztett 4+4 ATX csatis hanem különálló fejüek de egy kábelen vannak.
Kiprobáltam hogy kivettem a VGA-t és átraktam egy másik lapba a procit, akkor az alaplap irányából jött ugyanez a hang, egész pontosan valahol a felső része felöl, ahol a cpu van..
[ Szerkesztve ]
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 10 CM 500W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
04ahgy
nagyúr
válasz BogyóBP #9288 üzenetére
Normális, a magyarázat: [link]. A tápokat nekem adhatod, engem nem zavar. Vegyél csak másikat, harmadikat, negyediket, ötödiket, hatodikat. Az is csinálni fogja. Vegyél 50 ezres Seasonicot, mert az is fogja. Vegyél másik VGA-t és alaplapot, procit, az is fogja. Nekem jöhet minden, ami ciripel.
(#9287) konci79: Olyan nincs, hogy DVI-VGA kapcsolat. A DVI-I-n kivezetett analóg jel ugyanolyan analóg jel, mint a DSUB-on kivezetett. Neked digitális jel kell, tehát tisztán DVI, HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, stb. De minden olyan hardvert, ahol hullámzik a kép, és minden olyan prémium tápot, amivel jobban hullámzik analógon, mint a Hexával, azokat szintén nekem adhatod, mert engem az sem zavar.
Az uraknak meg üdv a kapitalista világban és a fogyasztói társadalomban! (Mert meg lehetne csinálni mindezeket úgy, hogy ne ciceregjen és ne hullámozzon, csak akkor a marketingeseket kellene kirúgni a gyárakban és a helyükre mérnököket felvenni, no de akkor 40 évig működne a cucc hibátlanul, mint a Sokol rádió.)
HGyu
-
BogyóBP
addikt
Sztem hülyeséget mondasz, simán lehet az is hogy a táp nem bírja a terhelést..
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 10 CM 500W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
ricshard444
veterán
A másik tápos topikba nem szerettem volna ezt megkérdezni, így itt teszem fel a kérdésem:
Adott egy "P4" "tápegység", 300W, de 200W a maximum amit le tud adni.
A 12V-s ága 14A-s (Peak 15A), 14A-rel számolva ez majdnem 170W.Nos a kérdés, hogy hány wattos kártyát bírna el egy Athlon X2 5200+ mellett (+1 HDD és ennyi)
A proci TDP-je ha jól emlékszem 89W, a reális fogyasztása valószínűleg úgy 70W körül lehet, ergo 100W marad a VGA-nak, de ha beleszámítjuk az öregedést (7 éves táp) és a határon nem járatást, akkor kapunk egy 50-60W-s kártyát, jól gondolom?
Régebbi játékokhoz kellene a gép, meg minimumon döcögéshez, de így már ott tart az ember, hogy megvesz egy használt régebbi kártyát 10k-ért + egy használt tápot 6-8k-ért, és ott van, hogy az egész gép nem ér annyit, ezért kellene megúszni az utóbbi cseréjét.
Vannak dolgok...
-
-
BogyóBP
addikt
Máshogy mondom. Nem volt benne VGA, akkor a hang egy gagyibb alaplapnál amin van integrált VGAde csak 4 pines ATX csatis, valahonnan a IO shield felöl jött a hang. Ha beleraktam a VGA-t egy komolyabb lapba amin 8 pines ATX csati van akkor már a tápból jön.. Érdekes.
-
-
szacsee
nagyúr
válasz BogyóBP #9291 üzenetére
Biztos, de nem állnék le vele vitatkozni én sem, pedig most épp "javítás" alatt van a tápom és egy 500-80P tekeri a gépemet. Nem "ciripel annyira, mint mondjuk a Seasonic beles moduláris közel 30K-ért vett tápom.
És azt hogy mit bír el az 500-80P, csak leírom mit hajt: i5-2500K + 7950 Vapor-X.
VGA biosát kicsit mókoltam, mert a két ág miatt lehet neccen menne a VGA ága, de 150W-os TDP limitbe 850Mhz-en ketyegve bőven elvan.
Rámértem egy fogyimérővel és játék alatt 200W-ot evett a gép monitor nélkül... ennyi.
4 magos proci, erősebb VGA, mint a Tied, akkor miről beszélünk.
Ha ciripel, akkor segíthet az alábbi pár dolog, csak nem nagy mellénnyel kellene a szakértőknek nekimenni:
- QnQ, C1E avagy energiagazdaságos funkció tiltása
- V-Sync bekapcsolása játékoknál, vagy erősebb grafikai beállítás, hogy ne 500FPS-el tekerjen a játék, mert pl az is okoz hasonlót.
- 04ahgy által írt dolgok valósak!
Vannak fórumtársak, akik ennek elkerülése céljából hangszigetelt házat vesznek, hogy tompítsák a zajt, de ha az asztalon a ház, akkor ez is felejtős. Ezek a házak közel annyiba kerülnek, mint egy felső kategóriás tápegység... Mellette még lehet próbálkozni fent leírt dolgokkal.
Jobban ezeknél a konfigoknál jön elő:
- erős VGA van a gépben (játékban terhelés alatt sok FPS-nél serceg, ciripel)
- gagyi alaplap (bocs a kifejezésért) ahol a HDD seek zaját is kihallod integrált hangkarival, így ne várd, hogy a CPU feszellátó áramköre megfelelő szűréssel legyen ellátva.
- tápegységben a tekercsek hallható frekin dolgoznak, illetve a PFC áramkör is szokott ilyet csinálni Eup/Erp-s tápoknál kikapcsolt állapotban amikor 1W alatt van a fogyi és hallani.
Nálad valszeg szokásos Giga / Chieftec kombó okozza a jelenséget. ( üresjáratnál kijátszható, VGA használatakor játék közben szintén csökkenthető a zaj) ezért nem váltanék lapot / tápot.. max ha mindent kipróbáltam és nagyon zavaró.
Minőségi gyártótól vettél alaplapot, akik a 690-es szériánál már elfelejtettek biost írni és minden kikapcs után pl megállt az óra, X58-nál a hangkarihoz felejtettek el biost írni és szűrőáramkört tervezni és mikor már az SB kijött, akkor lett használható a az init hang.
SB-től nagyon sok giga tulaj váltott Asrockra / Asusra intel vonalon.
Asusnál is van hasonló jelenség néhány lapnál.
P45-ös Tuning guide-ban például egy P45-ös giga / chieftec GPS hibajelenség is fel van tárva.
Szóval nem egyszerű a dolog, más gyártók is jönnek ki hasonló bagatell hibával, így nem is könnyű a választás, de nem kellene kapásból egy szakinak nekimenni, mert Vér Istvánnak érzed magad és veled az erő... ha mélyebben szeretnél foglalkozni a témával állok elébe, de nem kevés pénzbe és időbe fog kerülni, mire megoldódik a problémád.
Üdv:
Szabolcs[ Szerkesztve ]
Podium Hub + Cluster Pack és váltófül Kormányos topiklakók részére 40K, QR2-vel 63,5K, vagy külön a kormányváltó is akár.... keress PM
-
szacsee
nagyúr
válasz BogyóBP #9295 üzenetére
Sapphire kari van nálam is és nálam is cicereg a VGA játék alatt bizonyos esetekben.
Ha nincs teljes képernyős módban a játék szinte mindig, teljes képernyős módban tudom csak "lefojtani" az FPS-t V-Sync-el, így esetleg megpróbálhatod van-e változás, vagy grafika feljebb tolásával.
Viszont amíg a V-sync-et használva 60FPS-nél több képkockát nem tol ki magából a kártya és lehet helyenként csak 30%-os kihasználtsággal megy, így kevesebb áramot fogyasztva és nem annyira leterhelve a kártyán levő feszültség ellátó áramkört, addig grafikai részletesség magasabbra állításával igaz esik az FPS-ed és nem sokszáz lesz, viszont a kártya teljes terhelésen fog menni és jobban igénybe veszi a fesz. ellátó áramkört. Semmit nem 10 évre csinálnak minőségi alkatrészből. Próbáld csak ki V-sync-el a játékokat.
Single playernél nem fontos úgy sem a sokszáz FPS, Catalystban beállított alkalmazás vezéreltre, játékban pedig beállítod, hogy be legyen kapcsolva, vagy sem. Fraps-al tudod monitorozni is, hogy működik-e.
Multiban pedig 80-120Fps körülire beállítod a grafiikát, felette már nem profitálsz, hacsak nem 144Hz-es monitorod van... remélem sikerül valamire jutni.Podium Hub + Cluster Pack és váltófül Kormányos topiklakók részére 40K, QR2-vel 63,5K, vagy külön a kormányváltó is akár.... keress PM
-
BogyóBP
addikt
Továbbra is a TÁP egységből jövő hangról beszéltem, nem a VGA hangjáról. Annál nincs ilyen. Mondjuk tényleg giga és chieftec párosom van jól eltaláltad pontosan a 970A-D3 as lap. Probáltam már egy Asus 10k-s lappal is ami itthon volt de abba nem raktam VGA-t még szóval nemtudok róla nyilatkozni csak VGA nélkül. Most csak nagyon halk a dolog szinte majdnem hogy nem is hallani szóval nem zavar, csak pl windows 7 telepítés után eléggé előjön.
-
szacsee
nagyúr
válasz BogyóBP #9299 üzenetére
Cicergés kihat egymásra, ezt 04ahgy és didyman érti, Ők a szakik.
Én csak tapasztalatról beszélek.
Ha sima házad van aminek egy légterűnek kellene lennie, akkor nehéz megmondani honnan jön a hang.
Egyszer kivettem én is a tápot anno, mert az i/o shield felől jött, de kiderült, hogy a tápból jön, csak csalóka.
Most két légterű házam van (hasonló, mint a corsair Air 540), így hallom, hogy melyik rosszalkodik.Podium Hub + Cluster Pack és váltófül Kormányos topiklakók részére 40K, QR2-vel 63,5K, vagy külön a kormányváltó is akár.... keress PM
Új hozzászólás Aktív témák
- FSP Hydro G 750W Teljesen Moduláris GOLD Tápegység - Számla & Garancia
- Corsair iCUE H100i ELITE LCD (CW-9060061-WW) új vízhűtő 240-es
- Eaton Powerware 9130 2000VA RM 2U + Extended Battery Module (EBM) PW9130N3000R-EBM2 (5000VA UPS)
- AeroCool Atomic (Atomic-G-BK-v1) Gépház
- RAIJINTEK MORPHEUS II CORE EDITION
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest