Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FazekasLaci

    aktív tag

    válasz mzeperx #1615 üzenetére

    Ki mondta, hogy nem lehet az EU-ból a számlát elszámolni Sony vásárlásnál? Két előnye van a dolgoknak:

    - vállalkozásnak EU adószámmal kell rendelkeznie, ezt meg kell adni a vásárlásnál, akkor nettó áron vehetsz. Innentől kezdve a dolog előnye (vállalkozásnál), hogy nincs ÁFA-előre finanszírozás, majd visszaigénylés. Vagyis az ÁFA-bevallásnál fogja bevallani a vásárlást, a befizetendő ÁFA-ként a vásárlási érték 20%-át beállítani, majd ugyanazon a bevalláson, mint ÁFA-körös vissza is igényeli a befizetendő 20%-os ÁFÁ-t. Ez szimpla könyvelés, vagyis a cég nem fizetett ÁFÁ-t a beszerzés után (ha jogosult ÁFA-visszaigénylésre. Nagy könnyebbség a kereskedő cégeknek az EU, mert így nem kell sok pénzt elkölteni felesleges ÁFA-finanszírozásra (ld. negyedéves bevallók).

    - olcsóbban juthatsz hozzá kintről. Persze ezt csak akkor szabad bevállalni, ha beszélsz angolul, hogy ha valami van a rendeléseddel, akkor tudj reklamálni. Bár általában nem szokott gond lenni, érdemes nagy Sony Business Partnert keresni az EU-ban, akinek ez nem spec termék, hanem egy a sok közül. Kérni kell, hogy email-en szeretnéd megrendelni és előre átutalással fizetnéd ki. Ekkor előre kapsz egy számlát (nincs automatikus hitelkártya-terhelés, mert azt nem adsz meg) és azt utalod át. Ha meg átutaltad, de nem jön az áru, akkor a fentiek alapján gyorsan tudsz intézkedni. Mellesleg megjegyzem, hogy létezik Magyarországon egy úgynevezett Európai Fogyasztó központ Magyarországon az ilyen reklamációk kezelésére (a Fogyasztóvédelmen belül van ez). Itt a link a bátrabbaknak (mi is kintről rendeltük az másodikat Vaio-t, az első itthonról volt az áremelés előttről):
    http://www.efk.hu/ [link]

    Egyébként ez olyan, mint az ebay-ezés, vagy a Vatera. Először fél az ember, aztán megszerzi a rutiint és rájön, hogy tényleg olcsóbban lehet vásárolni és a rizikó is minimális.

    Az USÁ-ból való rendelésnél (ahol tényleg féláron van minden) a meglepetés akkor jön, amikor a vásárlási értékre a vámon ráraknak kb. 10-19% EU-vámot (származási ország, ld. Kína alapján, mert nem azt nézik, honnan jön az áru, hanem, hogy hol gyártották), valamint ki kell fizetni a 20%-os itthoni ÁFÁ-t is. Persze ezt megoldhatod úgy is, hogy kiutazol (már elég olcsón lehet ezt csinálni) és behozod a hónod alatt. De akkor Overseas Guarantee-t se felejts el venni hozzá, hogy javítsák az EU-ban is és ne neked kelljen küldözgetned.

    Laci - Ide is írhatsz nekem: fazekas@grasshopper.hu, vagy hívhatsz: 70/429-3200

Új hozzászólás Aktív témák