Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
senior tag
igen, kitobival.. Nem tudom miért baj!
Persze ahogy lesz kedv, akkor egy-egy obit is beujitanék.. Az adapter sem akadály.. De mindenképp kitobival kezdenék.. De a sony-é mechanikailag fényévekkel üti a panáét..
-
ati3x
senior tag
Ma volt a kezembe egy gx1... Bizony nagyon jó kis gép.. Én a NEX5N-re vagyok rágerjedve, de ez a masina kicsit elbizonytalanított... A sima 14-42-es sima kitobival nem is sokkal drágább mint a NEX.. Kb az obi mérete is hasonló.. De a zoomgyűrű mozgatása minden, csak nem sima!! Ahhoz képest a Sony 18-55 kitobija ezerszer jobb.. Lehet ezzel vmit kezdeni?? Ennyire "gagyi" lenne ez az obi? Vagy csak "belenyultam"?? A pancace változata viszont meggyőző! Legalább is méretre.. Mennyire jól műkszik ez a "csúszkás" zoom? Mondjuk a pancace igencsak megdobja az árát... Szal jelenleg nem opció a nex5n-el szemben...
-
henrik02
csendes tag
"Sajnos, egyelőre be kellett érnünk ennyivel, a képminőség (mozgó- és állókép egyaránt) még változhat a végleges firmware-ig, ezért a forgalmazó kérésének megfelelően ezeket nem is néztük. Pár csökkentett méretű képmintát viszont mellékelünk, ezek a Panasonic képviseletének jóváhagyásával történik. Az említettek tükrében egyelőre nincs értékelés, erre majd a végleges változat tesztelése után kerülhet sor."
erre végül mikor kerül sor?
-
KTTech
veterán
Itt van néhány kép, ha valakit érdekel:
http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_gx1-review/gallery -
madgie
titán
válasz
Marseille199 #101 üzenetére
Akkor ezt harmadszor is korbejartuk
-
madgie
titán
válasz
Marseille199 #98 üzenetére
Most akkor melyik is a kenyelmesebb megoldas? Mert ilyen erovel a fenymero is felesleges, lovok gyorsan egy referenciakepet oszt a hisztogram alapjan korrigalok
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199 #98 üzenetére
nex 5n-t kell venni, abban van fókuszpíking
-
FEDman
addikt
pin point AF
Sose használtam, nem tudom szeretném e, de mindenesetre el tudok képzelni olyan szituációt amikor jól jöhet. Az AF a Pana vázakon nagyon jó és hát ugye front/back focus sincs, de ettől még itt is néha előfordul, hogy egy kis kiterjedésű jellegtelen téma esetén az AF a kontrasztosabb háttérre áll inkább rá. Nagyobb trágytávon mikor nem olyan határozott a különbség a téma és a háttér között akár fel se tűnik, hogy nem oda ment a fókusz ahová szerette volna az ember és sokszor csak később visszanézéskor derül ki, hogy kuka a kép.
Gondolom mindenki járt már hasonló cipőben, na ilyenkor mondjuk jó lehet, ha bedobja egy pillanatra a nagyított képet, mert azonnal látom oda ment e az AF ahová szerettem volna és ha nem máris korrigálok. -
madgie
titán
válasz
Marseille199 #88 üzenetére
Na várjál, a Nikon 85/1.8 kábé az a szint, mint ez a M ZD 45/1.8. Műanyag, könnyű felépítésű, megfizethető. Azt felejtsük el, hogy ekvivalens fényértékben számolunk, árcímke és tervezés tekintetében nem mindegy, egyszerűen nem lehet emberi áron legyártani egy 45/1.0-t, aminek emberi rajza lenne a széleken is.
-
Marseille199
senior tag
-
Ijk
nagyúr
válasz
Marseille199 #82 üzenetére
Jó lett volna ha egy NEX-7-hez hasonló vázzal rukkolnak elő, beépített EVF, kihajtható lcd, grip. Igaz akkor megkapjuk majdnem a GH-2-t.
A GX-1-et és GH-2-t összegyúrnám egy LC-1-hez hasonló "divatosabb" vázba, sarokba helyezett EVF-el.
Illetve kidobhatnának pár prémium 9 lamellás, f1.2-es rekeszű obit, pl. 18, 25 és 50mm-est portrézásra.
Habár van a Noktor-nak 0.95-öse, ócsón meg lehet kapni -
nord_
veterán
válasz
Marseille199 #82 üzenetére
Pinpointtal én se érnék sokat a manuál ötvenesemmel.
EVF: egyetértek! Húzzon bele a Pana, különben fujista leszek! -
nord_
veterán
válasz
Marseille199 #75 üzenetére
Közelpont környékén már egy 1.7/50-es obi is csinál annyira minimáldofot, hogy látszik, ha mellélőtt az ember.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Marseille199 #76 üzenetére
Jah, ott mindegyiken, hisz nem állítasz rekeszt vele
Biztos a korom miatt, de engem már nem szórakoztat a manuállal szüttyögés
-
madgie
titán
válasz
Marseille199 #75 üzenetére
45/1.8-at. Itt a legkisebb AF mezőn is simán hibázhatott volna, beáll a levélre és máris nem a zúzmara éles. Mondanom sem kell, kikapcsoltam az AF-et, MF+belenagyítással csináltam három képet, abból maradt meg egy darab, ami jó lett. Ezzel az AF módzserrel viszont egyből látod, ott-e éles vagy sem.
Ja, tudom, ez a fajta téma pont nem fut el, ezért csak kényelmi megoldás az AF.
-
Marseille199
senior tag
válasz
Mercutio_ #74 üzenetére
Manuál objektívekkel nekem a vezérlőtárcsán a belenagyítás van, ennyi
Én meg az olympus tükrös után 1 évig only rangefinder üzemmódban voltam, a más által is említett zorkikkal, meg egy olympussal, aztán most is hiányzik az a fajta lelassulás (nem sebességében, hanem témakeresésben, szemléletben), és az a fajta - gyakorlással villámgyors és pontos- fókuszálási mód. Van is mindig egy tekercs film benne, nekem az a fotózás etalonja
De ez már az offok offja
-
Mercutio_
félisten
válasz
Marseille199 #72 üzenetére
Én A-ban fotózom, a tekerőn a rekesz/kompenzáció van, így a tekerős belenagyítást nem tudom értelmezni
Én viszont Pentaprizmához voltam szokva, nem kulcslyukhoz
Teleobinál egyébként már zavaró a pinpoint, különösen, ha nem stabilizált az obi. -
madgie
titán
válasz
Marseille199 #72 üzenetére
Nem értem, mi kényelmetlen azon, hogy ha látod, hogy tényleg ott éles-e a fotózandó, ahol akarod és csak akkor nagyít bele, mikor megvagy a komponálással.
-
Marseille199
senior tag
válasz
Mercutio_ #71 üzenetére
Hát a tekerős belenagyítás
Én is szeretem a fényrős obikat, de anno 4/3-on kulcslyukkeresőben is tudtam nyitva használni az 50/1.4 zuikot. Itt nincsenek olyan minimális dofok mint nagyobb érzékelőn. Nekem a pinpoint kicsit erőltetett és teljességgel kényelmetlen. Az Af meg simán jól működik, nekem pl az af mező le van véve a legkisebbre, nem volt még gond vele
De sebaj, majd holnaptól indul a banzáj, megjött az m42 átalakítóm, tudom gyakorolni a belenagyítást
)
Vízszintező: Én is erre gondoltam, lévén, hogy sehol nem olvastam róla, pedig nem hagynák ki
-
Mercutio_
félisten
válasz
Marseille199 #59 üzenetére
Mit értünk normál belenagyítás alatt?
Én gyakran pinpointon használom a gépet - igaz szeretem a nyitott rekeszt - különösen amikor embereket fotózok, és mostanság más téma nem nagyon van
arn szerintem keveri a digitális vízszintezőt a segédrácsokkal amiket választhatsz
-
madgie
titán
"Miért az optikai keresőben mit látsz?"
Nem sokat, annak idején a 40D-nél mindig vittem zseblámpát is magammal éjszaka és azzal állítgattam be az objektívet végtelenre. A Micro 4/3-os gépek meg be tudnak állni a végtelenre maguktól (Oly-nál ki/bekapcskor beállítható, Panánál működés közben elég benyomni a bajonettkioldót és a rendszerobik nagy része automatikusan végtelenre áll be)
-
nord_
veterán
Ki kéne próbálnod egy egy evf-es vázat éjszakai fotózásra. Az expó (meg főleg a korrekció) hajszálpontosan belőhető vele, nem úgy, mint egy dslr-nél, ahol csak a felvétel után láthatod, hogy jól saccoltál-e. Ha nem, akkor lehet tovább dideregni az éjszakában.
A zoom szintén nem izgat (Yashica Electro még nekem is megvan, ha már távmérőről beszélünk - nem véletlenül fájlalom a kvázi Yashica-klón Fuji X100 árát.
)
-
Tulku
veterán
válasz
vagy makró?
-
Tulku
veterán
válasz
Gondolom, ha baromi nagy fényerővel rendelkező obival készülő képnél mindent mosni akarsz az arcon, csak a kicsorduló könnycsepp visszatükröződését, amelyben megpillanthatod a GX1-et...vagy valami ilyesmi.
-
Marseille199
senior tag
Mondjuk maximálisan kiállva a mikro rendszer mellett, azért csak megkérdezem, mert régóta akarom:
Mondjatok már olyan szitut, ahol nem felesleges parasztvakítás a "pinpoint AF" . Nem elég a normál belenagyítás, vagy a legkisebb méretű fókuszpont? Melyik az az AF obi, ahol annyira minimális (gyk. szinte nem létezőnek kell lennie) a DOF, hogy hasznos a pinpoint fícsör?
Mert még ha középformátummal makróznék, akkor azt mondom, jó dolog lenne, de ide minek?
-
Tulku
veterán
Én nem láttam a GH2 evf-ben sem sötétséget, sem hangyák háborúját...persze attól függ, itt is milyen obival, és mit akarsz fotózni.
Alapvetően elérhető az evf-ben, hogy világosítsa a lőni kívánt beállítást, illetve az is, hogy expo helyesen adja vissza.Ha 500-as telével, induló 10-es féről olyan égboltot, amiben 3 csillag van, akkor ott a pont, de kérdem én, mit látsz az ovf-ben akkor
ps: Hozzáteszem, nem áldott meg a Jóisten a macskafélék sötétbeni látási képességeivel...
-
madgie
titán
"A magam részéről a távmérőt imádom, mert még lupéval sem lehet élesebb fotót csinálni."
Megnézted az AF-es teszteket a videóban (Hajszálpontos AF) ? Használtál már hasonló vázat? Kézi nagyításnál is szinte pixelpontosan bele lehet nagyítani a keresőképbe. Ilyen pontosan az életben nem látsz egy OVF-ben.
"Amit linkeltél abban van logika, de a mai EVF-ekkel nem vagyok kicsit sem kibékülve. Majd ha olyan "retina display" lesz ott amilyen az iPhone4-esben van, vagy még durvább, na AKKOR lehet azt mondani hogy ez egy "viewfinder"."
Miért, az iPhone 4-ben mi van? Sima 326 dpi-s IPS panel. Semmi köze a kereső milyenségéhez, mint ahogy a pontos színhűség is értelmetlen, mikor maga a fényképező sincs pontosan bekalibrálva, optikai keresőnél meg aztán végképp teljesen más eredményt kapsz. Megint megkérdem: láttál már GH2 EVF-et? Vagy az Oly VF-2 félét? Nem az ezeréves bridge gépek EVF-jéből kell kiindulni.
Lag marad, ez egyértelmű.
szerk: #56: Most őszintén, komolyan, volt már a kezedben valaha MILC gép, vagy csak a netről vagy ilyen művelt? Szerinted nem lehet ilyennel éjszakai fotót csinálni, szerintem igen.
Segítek: Panasonic gépeknél van záridőszimuláció, ami együtt jár azzal, hogy a képfrissítést változtathatod. Állványra pakolod a gépet, belsőz mondjuk öt másodperces képfrissítést, olyan részleteket is látsz az LCD/EVF-en, amit szabad szemmel soha nem szúrsz ki.
-
sigmoid
tag
Ja és még valami. Éjszakai fotózás.
EVF-fel megkomponálni egy 1-2 perces záridejű képet totális képtelenség, mert vagy feketeséget látsz benne, vagy a hangyák háborúját. Arról nem beszélve, hogy az autofókusz is fityiszt fog mutatni, a hangyák háborúját meg hiába fókuszálgatod kézzel - maximum lelépheted a távot mint a dédnagypapám korában szokták. -
sigmoid
tag
Hehe meglepődnél mi mindennel fotóztam már.
Leicával nem, de Zorkijjal igen (szovjet Leica koppintás). Sőt, TLR-rel is, ott pedig aztán már igazán durva parallaxis hiba van.
Mindennek megvan az előnye és a hátránya. A magam részéről a távmérőt imádom, mert még lupéval sem lehet élesebb fotót csinálni.
Amit linkeltél abban van logika, de a mai EVF-ekkel nem vagyok kicsit sem kibékülve. Majd ha olyan "retina display" lesz ott amilyen az iPhone4-esben van, vagy még durvább, na AKKOR lehet azt mondani hogy ez egy "viewfinder".
De persze a lag akkor is megmarad, ahogy a kijelző saját színtorzítása is (ami csúcskategória alatt nem kicsit jelentős).
Ami meg a zoomot illeti, nem értem a zoom-fetisizmust. Persze nagyon hasznos, megvan a helye, de azért furcsállom hogy manapság már nem lehet szinte semmit eladni zoom nélkül.
-
Ijk
nagyúr
A fix gyújtótávú fuji X-100-ba jó az optikai kereső, mivel hibrid és vannak fókuszpontok rajta. Leicában pedig értelemszerűen távmérős van, különböző gyújtótávhoz tartozó keretekkel.
Ezekhez a zoom obikhoz semmi értelme az ovf-nek, legfeljebb megcsinálnak 2-3 fix obihoz tartozó hibrid keresőt, a távmérőshöz hasonló keretezéssel.Egyébként ha már lespórolják az EVF-t, akkor szerintem célszerűbb lenne az opcionális kereső csatlakozását oldalra rakni, hogy ne üsse ki a külső vaku használatát.
-
nord_
veterán
Hát, valóban... Hiszen nincs is annál jobb, amikor munkatávtól függő parallaxis hibát kell korrigálni látatlanban; amikor ugyanazt a keresőképet látod 35-ös és 75-ös obival is; amikor a mélységi élesség mértékéről fogalmad sincs; amikor a polár vagy az átmenetes ND képre gyakorolt hatását egyáltalán nem látod; vagy amikor a keresőbe tekintve nem veszed észre, hogy az obisapkát fotózás közben nem vetted le.
Gondolom, nem nagyon fotóztál még Leicával.
(A váz lehet, hogy csak ötször annyiba kerül, de legalább az obikat tízszeres áron veheted meg.)
De ha már szóba került az EVF vs OVF, ezt azért érdemes elolvasni az árnyaltabb vélemények megalkotása érdekében: KATT.
-
sigmoid
tag
Érdekes, érdekes, de inkább gyűjtök egy Leica M9-re.
Na jó az több mint ötször ennyibe kerül, de akkoris. Miért nem képesek optikai keresőt rakni ezekbe a csodákba... -.- A digitális kereső a kutyának való. -
sebgutkopf
őstag
Köszi!
Ezek szerint elég felhasználó barát módon oldotta meg a pana. Bár az még jobb lenne, ha menüben állítható lenne, hogy power save módban teljesen hagyja békén az obit. A zoom megjegyzés egész tűrhető.
Ahogy elnézem még kinyitva is az eddigi legrövidebb ormányú alap zoom. Ügyes! -
KTTech
veterán
Szerintem nincsenek... főleg az ide feltett képek alapján, igaz ezek stúdió képek, de többet mutatnak, mint az előzőek...:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/GX1/GX1A7.HTM
Még a fine detail részek sem rosszak, bár azért mosogat rendesen. Viszont legalább RAW-ból meg lehet nézni, mit tud... és ISO1600-nál sem kaptam teljesen szívinfarktust tőle (NR1 beállításnál, JPG-t nézve).
-
bmollszeptim
aktív tag
Sziasztok.Nagyon szeretem a Pana, Lumix sorozatát
Ez is jól sikerült szerintem.
-
KTTech
veterán
Hát, nem tudom Te mit látsz nem bemozdultnak, de én egyetlen képnél se látok megfelelő vonalélességet, hanem mindenütt erősen bemozdultnak látszódnak a kontrasztos élek. Még az 1/60-as képeknél is. Szerintem ezekből a képekből semmilyen következtetést nem lehet és nem is szabad levonni. (ps: pixelszinten kell nézni, ha valóban a képminőségre vagy kíváncsi...)
-
werman
tag
Érdekes mert az obiban van stabilizátor, és sok kép 1/60-as körül van, ezek a képek nincsenek bemozdulva és pl a szökőkutas képeknél tuti állványon volt a gép. Mond ki hogy a szar gép csak nem hiszed el és kész
Amugy teljes nézeten mintha egy kicsit homályosabb lenne de lehet ilyen jpeg-et nyom ki magából vagy soft-ra volt állitva valami effekt.
Amúgy szerintem klassz masina, erősen gondolkozok egy MILC beszerzésén,vagy pana vagy sony lesz.
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf #37 üzenetére
Nagyon gyorsan életre kél, fürgén gyorsan tolja ki és be az obit.
Alvó üzemmódban biztos behúzza magát, de mint fentebb látható marha gyorsan újra kitolja magát.
Plusz úgy tudom menüben állítható, hogy megjegyezze a zoom állást is és így ki és bekapcsolás után ugyanoda áll vissza.
-
sebgutkopf
őstag
Még egy kis infó igény:
Bekapcsolt fényképezésre kész állapotban mekkora az X-es obi? Ilyen kép valamiért nincs benne a tesztben, a videókat pedig melóban nem látom.
Valamint mennyi idő míg az obi/gép készen áll az első kép elkészítésére? Alvó/energiatakarékos (nem kikapcsolt) állapotból mennyi idő alatt tér magához? Energiatakarékos módban behúzza magát az obi, vagy készenléti állapotban van, hogy minél gyorsabban újra használni lehessen? -
Tulku
veterán
Persze, igaz...
Csak megjegyzem, lehet ez egy marketing szerves része is:
fórumozzon a sok user, írjanak hideget eleget, aztán, ha piacra kerül, és sokkal jobb, akkor beindulhat az árdat.
tkp a negatív reklám is reklám...
(volt ez így a crysis2 megjelenése előtt is, amikor "elloptak" valami nélkülözhetetlen dolgot a szoftverből...vagymi. Azért késett, azért csepegett mindenkinek a nyála, és közben a fél gamer világ ettől volt hangos) -
nord_
veterán
Amíg nincs végleges, boltban kapható GX1, addig teljesen fölösleges összeveszni a béta-fw képminőségen.
-
Gondwana
addikt
Én úgy néztem, hogy LightRoommal (3.5) még jól odatettek a képeknek, tehát gyakorlatilag semmit nem látok belőle, ami érdekelt volna. (első benyomásom a linkelt képnél az volt, hogy ez képzajban köröket fut a 7D körül, de az Exif alapján koppant, hogy ebből a képből ezt nem tudhatom meg)
-
Mercutio_
félisten
Néztem miért ilyen kihalt az mFT topic, már látom
-
Azta. Nem semmi szerkezet. Na majd pár év múlva használtan..
-
arn
félisten
melyik masik gepekben van meg vizszintezo? nagyon vartam mar ezt a ficsort, mert utazaskor baromi hasznos lenne, hogy nem csinalok egy rakat ferde kepet.
itt is van erintokepernyos fokuszpont? az a masik, amit jopofa dolognak tartok... en sose ertettem, hogy miert praktikus a sok fokuszpont, ha hirtelen kell loni. akkor mindig inkabb kozepre allitom, fokusz, es elhuzom a kepet.
-
Dare2Live
félisten
oO Melyik gép szenzora van benne? G3?
-
Anulu76
csendes tag
Itt találtam pár fullsize képet:
[link]Ezek alapján nekem egy kicsit erősebbnek tűnik tudásra a váz, mint a lencse, amit elé raktak... De lehet, hogy a v1.1 már jobb lesz
-
Ijk
nagyúr
Ezeket az X-es lencséket és AF sebességet össze kellene vegyíteni a NEX-7-tel, és kész lenne a tökéletes MILC.
-
hemaka
nagyúr
Jó gyors az AF úgy látom. Ezt az egyet irigylem belőle
-
Tulku
veterán
Ha csak fotó, akkor ez sztem mérföldekkel van a GF1 előtt (kb GH2-vel egyszinten)
Ha videó is számít, akkor várd meg, míg megjelenik, és - amennyiben lejjebb megy a GH2 ára, mert lejjebb megy - akkor vegyél ezért a pénzért azt. (ez videóban jelenthet neki, de a hack-elt GH1-nek is)
Szerintem...
-
Gondwana
addikt
Én az LX3-ban használom is, és most azon tökölök, hogy érdemes-e ezt megvárnom, vagy az árából elég nekem egy GF1 is egy raklap objektívvel.
(Persze, az LX3-at eladnom már nem érdemes, a 0.75x nagylátószögű előtétje nem piacképes)Szerk.: a lassú szinkronnal az a bajom, hogy a gép nem tudja, hogy én most alul akarom-e exponálni a hátteret, vagy pontosra, és ha alu, -1/3-tól -2-ig vajon mennyivel.
-
KTTech
veterán
Na ez az a gép, amit elfogadnék másodgépnek az 5DmkII-m mellé
Jó kis X-es obikkal (még jobb lenne, ha fix 4-es fényerejűek lennének...).
-
Gondwana
addikt
Vakuszinkron második redőnyre nincs? (Vagy van, de akkor a lassú szinkron nevű izé meg nincs - aminek amúgy se látok sok értelmét, akkor inkább manuálsian állítok záridőt meg blendét a háttérhez, az előteret meg lője szét a vaku)
-
nord_
veterán
Laca, az lcd-n lévő infók megjelenítését testre lehet szabni? (GF1-ben pl. zavaró, hogy a hisztogram csak akkor jeleníthető meg, ha az összes más infó is kint van... Elég kompaktos fíling, ráadásul marhára zavaró a sok fölösleges piktogram.)
-
MarQs
senior tag
Köszönöm a tesztet!
Végre újra van mit elemezgetni...
Thx! -
Tulku
veterán
"A Panasonic új, X-jelölésű objektívjeivel elektromos úton (is) lehet élességet állítani és zoomolni."
Miért van az (is) szócska?
Én úgy látom nincs rajta fókusz és zúmgyűrű... -
urdongo
tag
Nem gyenge ez a masina. Ha kicsit olcsóbb lenne megválnék érte az EPL 1-emtől.
-
|AP|
veterán
Már nagyon vártam! És ráadásul szép ezüst tesztpéldány
Még mindig úgy van, hogy itthon csak a feketét lehet majd kapni?
-
madgie
titán
Az a hajszálpontos AF betyár egy dolog!
-
MZperX75
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Végre megérkezett a már-már legendás Panasonic DMC-GF1 igazi utódja, a DMC-GX1.
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- 104 - Lenovo Legion 7 (16IRX9) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest