- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Projektor topic
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #24398 üzenetére
Hát meg sokan ám nem tudják, hogy amennyit spórolnak, az nem arányos azzal amennyit veszítenek a teljesítményben.
Ott van Zoltán haverom úgy 2-3 éve gépet vett, mondja 50K van rá. Mondom ok, abból egy 2-3rd genes I3/I5 kijön kb 8GB RAMmal, 500GB HDDvel, maximum integrált VGA-t használ majd.
Erre elkezdi 30-ért linkelgetni nekem gépeket. Kérdem ezek mik? Mondja h hát melyik éri meg? mondom 50K a keret nem? jajj nem, mert így marad sörre meg cigire. Végül megvett egy brand gépet Q8400-al, 2GB RAMmal, VGA nélkül, 160GB-os HDD-vel 25-ért.
Miután megvette a HD8490 1GB GDDR3 VGA-t, a 4×2GB DDR2 800-as GSkill performance RAMot, és az 1TB HDD-t, addigra további 25K-t kifizetett, és most így van egy brand (alig bővíthető, nem tuningolható) Q8400-asa, végülis ugyanúgy 50 ezerért, holott járhatna egy 2-3rd I3/I5-nél is. És jött azzal, hogy nem akar integrált VGAval lenni, nem azért, de az Intel HD Graphics 2500 szerintem tud annyit mint az a VGAnak nevezett akármi, amit ő beszerzett.
Most így 2-3 év után tavaly év végefelé a legnagyobb VGA drágaságban akart upgardelni, lebeszéltem róla. De nem is baj, mert kezdődött megint a cirkusz, hogy 400K a keret, de 300-al gondolkodjak, és 230K-val álljon meg a vége, mert az a 200 ezer is komoly pénz. Mindezt akkor amikor 20-ból az általa igényelt teljesítményű VGA sem feltétlenül jött ki ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
BiP
nagyúr
válasz KROK640 #24403 üzenetére
Vagy egy brutál alacsony felbontású, szar tömörítésű, de sok részletet tartalmazó jpg van berakva háttérképnek.
A szöveg részeken látszik, hogy jó az.Én novemberben vettem hasonló gépet 4160-nal + táppal 30e-ért, és örültem,mint a hülye, hogy milyen jó áron.
De egyébként ez kb.a minimum, ez alatti géppel nem is foglalkoznék, ha nem muszáj. Felesleges szívás. -
KROK640
nagyúr
Ezt most saját tapasztalatból fogom írni, mert nekem is volt olyan időszak, hogy 3+ évig(!) egy szöget sem tudtam venni ahhoz a géphez, amiről már én is tudtam, hogy elavult és lassú; sőt olyan is volt (másik alkalommal, később), hogy RAMot adtam el a gépemből, mert annyira kellett a pénz! De pont ennek fényében :
Ahol 2-3 hónapon belül nincs minimum 50 ezer ft gépre, ott nem az elavult gép a legnagyobb gond!... vagy jöhetnék az egyik exemmel, eléggé szegények voltak, a csaj 2002-ben még 486-ossal és Win95-el nyomult. Mondtam neki, hogy megkapja a 466-os Celeronom, alaplappal, 384MB RAMmal, meg szerzek valami HDD-t is mellé, az egészet 10K-ért. Hetekig ment a hercehurca, végül elvitte más a gépet 40 ezerért. (ami az akkori értéke volt kb).
Az ilyen szinten nem prioritás a gép (ez biztos, hogy nem az, legalábbis nem annyira mint nekünk) vagy azért mert nem is érdekli annyira, vagy pedig annyira szarul áll anyagilag, hogy fontosabb neki, hogy holnap is legyen miből enni/inni(/sokszor cigizni). Az ilyen helyen nem a gépet kell kicserélni első körben ...Vagy jöhetnék Józsikáékkal, akiknek anno a 386-os gépükkel szenvedtem ingyen, meg még egeret is vittem ingyen meg ilyenek. Aztán 1 év gyűjtögetés után összeállt 120K hogy legyen új gép... másnap már csak 100 volt a keret, harmadik nap, oldjam már meg 60ból. Addigra lerendeltem a cuccot, és elég jól álltam anyagilag, úgyhogy saját zsebből kipótoltam nekik a hiányt (kb 20 ezer), így lett ASUS TUSL2, Celeron Tualatin 1200MHZ @ 1400, 256MB RAM, GeForce 2MX400 64MB, meg valami 40-60GB HDDvel. Akkoriban ez igencsak bestbuy gamer gép volt. mi történt erre? Józsikának egy éven belül tyúnying Opel Astrája lett. Majdnem egy egész hónapig feszített benne, mint pók a lucernásba, amikoris egy este a házunktól alig 15 méterre, egymás után két fát is megpingelve, totálkárosra tört Józsika büszkesége. Nem tudom, hogy hogyan csinálta de elül és hátul is sikerült az ajtókig gyűrni az autót, és az ajtókon látszott, hogy körbetörés is majdnem perfektül ment. A roncs még évekig árválkodott a kertben, a tökig érő gazban, miközben Józsika fizethette rá a hitelt, mert természetesen abból volt.
Nyilván ezután soha többet nem adtam nekik semmit, hiszen ha volt pénze erre, akkor gépre is lehetett volna ...
Az eset után még egyszerr hívott a Tualatonoz (2007-8 körül, amikor már nem a legmodernebb gép volt), valami Win újratelepítés súlyosságú probléma volt, közben végig racsított h nincs pénze, de amikor kimondtam rezzenéstelen arccal a végösszeget, akkor foghúzásos fájdalommal, de kifizette az utolsó fillérig. Azóta nem is láttam. Nem lepne meg, ha mai napig meglenne az a Tualatin, esetleg mellette lenne valamilyen konzol ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Mondjuk az is lehet, hogyha váltzatható a bios háttérképe. Sosem foglalkoztam ezzel, nekem minden ilyesmi default. A telefonom csengőhangja is.
mi volt még benne? Mert ha csak proci + táp, ez nem volt jó vétel
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #24406 üzenetére
"Ahol 2-3 hónapon belül nincs minimum 50 ezer ft gépre, ott nem az elavult gép a legnagyobb gond!"
Erről bszéltem... Amikor nincs, akkor nincs."mondom 50K a keret nem? jajj nem, mert így marad sörre meg cigire. "
Akkor vegye amelyiket akarja, vagy mondja meg, hogy valójában mennyi a keret Ennek akkor nem a pénzhiány a veleje.Mutogatni való hater díszpinty
-
hobizoli
nagyúr
de amugy kajakra...
a 1.-2.-3. gen core i3 technika is pont annyiba kerul
FB, YT, web-re meg hott felesleges az i5 meg az i7 is, amikor egy hoki i3-4130 is frutti CPUload-l letolja ezeket ~2k-ert
min 2x4GB RAM meg egy 120GB-s SSD legyen melle
ennel meg egy 1150-s Pentium/Celeron sem lenne erdemben olcsobbtöbb drón kell ;P
-
BiP
nagyúr
válasz hobizoli #24412 üzenetére
Így van. szerintem most ez az olcsó gép sweet spot. Ez már alapgépnek elég az említett 2x4gb ram (vagy 2x8) és min.120gb SSD társaságában.
Ez alatt ár/teljesítményben jóval alatta van (nem olcsóbb annyival, amennyivel lassabb), fölötte meg igény szerint lehet pluszban költeni. -
frescho
addikt
Én is upgradelném a 3. gen. i5-öt a műhelyben, de nem találok olyan újabb lapot amin lenne floppy és PATA port.
https://frescho.hu
-
-
fatpingvin
addikt
PATA még oké, de floppy vezérlőt igencsak bajos megoldani. ugyanitt viszont ha erre van bárkineek értelmes javaslata hogy egy modernebb gépbe hogy lehet egy normális FDD vezérlőt pakolni arra nagyon kíváncsi lennék (most nem azokra a kis USB-s vackokra gondolok amik csak kisflopit tudnak kezelni hanem ami egy normális FDD buszvezérlő.)
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #24416 üzenetére
USB-s FDD. Azért a FDD buszvezérlő igen rétegigény
Volt PCI-os floppy vezérlő? Mert azt lehet bridgelni PCIE-re.
Pl ilyen : https://hu.wikipedia.org/wiki/Catweasel
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
fatpingvin
addikt
rétegigény valóban, de létező. nem csak a HD kisflopi létezik. a 8"-ast már nem is merem említeni, de a szokásos nagy még mindig elő-előkerül.
floppy vezérlőből én még csak ISA-t láttam, de ha van PCI-s akkor idevele mostazonnal.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #24418 üzenetére
Elvileg a kis-és nagyfloppy interface ugyanaz, csak a csati tér el. Olyan USB illesztő van, amin rendes floppykábelnek van csati.
[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz fatpingvin #24418 üzenetére
Vesalia Online - Catweasel MK4plus PCI
Ha még elérhető valahol
Vajon mit fognak ehhez szólni mások?
-
KROK640
nagyúr
LOL. Most találkoztam Tivadarral, aki azzal kezdte, hogy tudja, hogy lóg, és hozza, ha ma nem is, de vasárnapra tuti össze fog jönni (egyébként pont ma 3 hete, hogy az általa megszabott határidő lejárt), csak hát ő mennyi szerencsétlenség éri mostanában ... és elkezdte mesélni apró bosszantó hétköznapi dolgokat.
Csak annyit mondtam neki, hogy azóta ilyen szerencsétlen mióta nekem tartozik. Én a helyében igyekeznék megadni, hátha jobbra fordulnak a dolgokInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
KROK640
nagyúr
Tudom milyen amikor nincs, de mint mondtam, akkor meg tényleg nem az elavult gép a legnagyobb baj. Ahol ugyanis tartósan nincs, ott sok más egyéb dolog (mobiltelefon, de akár nem csak műszaki dolgok) is elavulnak, elromlanak, cserére szorulnak. Előbb-utóbb olyan mindennapi problémákkal kell deal-elni, hogy az elavult számítógép sokadlagos problémává silányul.
Igen, Zoltánnál teljesen más a veleje. Én úgy vettem észre, hogy van amire sajnálja a pénzt, de az is kell, meg van amire nem. A gépre sajnálja, hiába mondom el neki, hogy a fél életét mellette tölti, ráadásul home office újabban eléggé sokat van, és munkaeszköze is a gép, meg az elsődleges szórakozási forrás (filmek, játékok stb), akkor is sajnálja rá a pénzt. Cigire, meg sörre, meg koncertre meg nem.
Egyébként az úgy szokott lenni, hogy mond egy irány keretet (pl 50 ezer) és aztán úgy gondolja sok ez, elég lesz a fele is, aztán a fele alatt elkezd keresgélni. Hát ugye legutóbb is mikor 400-at beszéltünk a gépre, pillanatok alatt ott tartott hogy jó van 400 a gépre, akkor lássuk mit lehet kihozni 180-200-ból?
Lehet, hogy legközelebb 1 misit fogok neki mondani, és akkor örül majd a 400-as gépnekInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #24411 üzenetére
Igen, és ebből a szempontból ez az exem volt a legrosszabb példa.
Volt egy kistestű kutyája, na a kutyának minden szar megvolt, meg kutyakozmetikus, meg minden. Volt olyan hogy a hűtő töküres volt, de cigi az akkor is volt. A bevételük kb 80%-a a kutyára meg a cigire ment el, közben üres hűtő, meg kifizetetlen számlahalom, meg minden elromolva, elbhaszódva a lakásban, a kutya miatt kosz is volt... Hát nagyon tetszett a csaj, de egyben egy intő jel is volt, hogy mire számítsak.
Amúgy egy 36nm-es panellakást képzelj el, melyben olyan cigi füst volt mindenhol, hogy a biciklit neki lehetett volna támasztani, és persze kosz. Na, itt nem volt pénz hetekig arra, hogy negyedáron megkapjon egy sokkal jobb gépet. (azért akkoriban nem voltam olyan helyzetben, hogy csak úgy elajándékozzam a komplett gépemet, még akkor sem ha már ugye cserélni akartam). Az meg csak hab a tortán, hogy bár a számítógép havi szinten ment 3-4 órát mindössze, azért a lépcsőházban elérhető leggyorsabb internetjük volt, holott annak a szerencsétlen 486-osnak a legalapabb csomag is bőven overkill volt. Nem is hozta az elméleti sebességnek a közelét sem az internet azzal a géppel.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Hát 1st gen-t már nem vennék, van a környezetemben egy 1st gen I3, az már azért érezhetően kevés, de alapgépnek tényleg 2-3-4th gen I3, + 8GB RAM + (120-as) SSD.
Ahogy mondod is, 8de ez az amit sokan nem értenek meg) ez alá bemenni anyagilag nem éri meg, mert alig spórol, miközben óriásit veszít a teljesítményből.
A fentebb említett Józsikás történetben is azért nem engedtem és inkább egészítettem ki saját zsebből, mert 20 ezerrel kevesebbnél már nem az 1200-as Tualatin lett volna 256MB RAMmmal, hanem a 600-as Celeron 128-al, ami pont a fele (sőt teljesítményben a Tualatin IPCje miatt inkább 45%-a ) lett volna. Miközben 80 ezerből 60 ezret csináltunk volna vég árként. És lett volna egy gép, ami sweetpot helyett egy olyan amin rögtön több dolgot is kellene fejleszteni.
De jöhetnék Zoltánnal és a Q8400-assal is, ahol végül csak 50 ezerben állt meg a project, némi extra utánajárással és szenvedéssel, de a végeredmény még ígyis rosszabb, mert van egy teljesen zsákutca platformja. (jó, meg lehet csinálni az érvet, hogyha egy 4th gen I3-at vesz, akkor is zsákutca lenne már azóta, de összességében még mindig eladhatóbb és gyorsabb lenne).
Neki mondjuk még aza hülyesége is megvolt pl VGA vétel előtt, hogy megnézte, hogy a játéknak mi a minimum VGA ami kell, és akkor azt célozta be. Utána meg ment a sírás, hogy minimum grafikán is gyökkettő FPS-el szaggat a játék.
Ideális esteben játékhoz úgy veszünk VGA-t, hogy megnézzük mi az ajánlott, majd attól picit felfelé - vagy ha olyan rendkívüli helyzet van mint most volt a piacon - picit lefelé eltérve, de tudjuk mit keresünk. Mert a valóságban még ígyis lehetnek meglepik, a gyengébb CPU miatt, vagy jön egy patch és nő a gépigény stb.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
koby11h
őstag
Nekem 1156 volt az utolsó amit láttam, egy ilyen:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-P55-US3L-rev-23/sp#sp
1 FDD, 1 IDE, rendes csatlakozóval megoldva."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
frescho
addikt
Itt az öszvér: [link] Szépen fel van pimpelve kártyaolvasóval, meg USB-s bölcsővel, szkóppal, digitalizáló kártyával és persze digit analizátorral, mert műhely gép. A 3. generációs i5 még elmegy 8GB RAM és SSD mellett, de jó lenne már fiatalítani, mert néha lusta amikor még emulátort is kap, vagy VS-ben forgatok valamit.
-
Zsombor99
csendes tag
válasz Diabolis #1699 üzenetére
Nekem eleve olyan táp van a gépemben, amin van fizikai kapcsoló is, így nem kell kihúzni a gépet, csupán elég lekapcsolni a tápot, ha valamit kellene benne csinálni.
Egyszer egy színes kistévénél nem néztem meg a polaritást, gondoltam, hogy "közép pozitív", hát, egy kondenzátor nagy pukkanása tudatta velem, hogy valójában sajnos pont fordítva volt. Eredmény az lett, hogy adhattam le hulladékba a készüléket, mert nem sikerült megjavítani. Azóta is bánom.Jó pap is holtig tanul. ※ Senki se tökéletes.
-
frescho
addikt
Jogos, belenéztem, a PATA-hoz egy PCI PATA RAID vezérlő van beheftölve. Ezt már el is felejtettem. Retrózáshoz a legfontosabb a floppy. PATA-n CF kártya és egy rack lóg, így tudok pl. Amigára gyorsan rendszert telepíteni UAE-ből.
Szóval elég olyan lap amin van floppy és 2 PCI csati.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #24427 üzenetére
Akkor sajnálja... neked meg nem kell helyette gondolkodni
"holott annak a szerencsétlen 486-osnak a legalapabb csomag is"
Huhuhuuuu Haverék tolták kollégiumban az akkori 10Mbit körülivel, de annak még az is sok voltBTW a legrohadtabb szobák között kollégiumban bőven láttam lányszobákat is, teljesen pariban voltak a kanbarlangokkal
@frescho : Jövő héten lesz?!
Remélem, tudok menni Tavaly kihagytam[ Szerkesztve ]
-
-
frescho
addikt
A kérdés részben jogos. USB-re lehet csinálni greaseweasel-t. De ahhoz nincsenek meg azok a bevált progik amik segítségével direktben fel lehet mountolni mindenféle fájlrendszert. Sokkal szenvedősebb lehúzni, átírni, visszatölteni. Ennyi erővel az eredeti gépre köthetek flasfloppy firmwares GOTEK-et és másolgathatok ott.
-
-
Nincs valami Ethernet/IP alapú megoldás, hogy lenne egy régi gép, hálókártyával, amire fel van agggatva a sok ősi cucc és azzal a komunikációt IP-n áttolni?
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
válasz E.Kaufmann #24443 üzenetére
Fapad kivitelben akár sima távoli asztalon vagy SSH-val. De gondolom pont azt akarja elkerülni, hogy +1 hardvert be kelljen hozzá izzítani.
-
-
koby11h
őstag
válasz E.Kaufmann #24445 üzenetére
FDD over Cloud? Beviszed a floppy-t, berakják és Te felhőből eléred!
Egyszerű, gyors, hatékony..."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
frescho
addikt
válasz E.Kaufmann #24443 üzenetére
Pont a régi gépek élesztéséhez kell. Szóval tyúk-tojás probléma. Na meg nem akarok 4-5 gépet, ha most 1-en is megoldható a dolog.
hcl: Ami 1:1 adott porton programozza a hardvert nem fog elmenni oda-vissza konvertálgatással.
[ Szerkesztve ]
-
-
koby11h
őstag
válasz E.Kaufmann #24448 üzenetére
De még mennyi, próbálj régi hardverhez drivert találni Win 3.11 vagy Win95 OSR2 alá.
Néha iszonyat szenvedés tud lenni...
Nem véletlen, hogy nálam is van itthon mindig USB és rendes floppy meghajtó, lemezek, IDE meghajtók telepített OS-ekkel, USB/IDE átalakító, CD meghajtók, kábelek mindegyikhez..."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
válasz koby11h #24449 üzenetére
Na igen, én csak addig foglalkoztam ilyen oldtimer gépekkel, amíg nem volt pénzem modernebb technikára, 99-ben pl még 486-os (Cyrix SLC) Hercules monitorral, meg 80MByte-os HDD-vel. Cégnél is selejteztem, amit lehetett, ha valami ipari cucchoz kellett valami, ahhoz azért volt pl floppy meghajtó, de a végén már sikerült pl NT4.0 alapú HMI-t VMWare player-ben is beröffenteni, úgy hogy a hw kulcsot meg a soros kommunikációt is szépen átadta. Utánna picit nyugodtabban aludtam, hogy nem kell ősi hw-t guberalni vagy készleten tartani.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs