Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rekop

    senior tag

    válasz MaCS_70 #63445 üzenetére

    Szerintem kicsit összekeveredtek a dolgok, a switchek nem vezetnek nyilvántartást IP címekről, MAC címekről már annál inkább. Ez az úgynevezett "MAC address table", társítja a forrás MAC címet azzal az interfésszel, amelyen a keretet fogadta. Ez a tábla dinamikusan változik, a bejegyzések törlődnek inaktivitás esetén, egy bizonyos idő elteltével (általában 300mp) Talán egy példán keresztül kicsit szemléletesebb lesz, az alábbi képen az egyik otthoni menedzselhető switch-em MAC táblája, a "0/1"-es interfészre leszűrve:

    Amint látható, egy interfészhez több MAC cím is hozzá lehet rendelve. Ezen az interfészen nálam egy AP-van, így annak, illetve az AP-hoz csatlakozó eszközök MAC címe is bekerült a táblába. Hasonló lenne a helyzet, ha AP helyett egy switchet csatlakoztatnék az interfészhez, akkor az ahhoz kapcsolódó összes eszköz MAC címe is társítva lenne ehhez az interfészhez.
    Tehát a switch fogadja a keretet–>megtanulja a forrás MAC címet, ha még nem ismeri, és társítja az interfészhez–> összehasonlítja a célállomás MAC címét a saját táblájával–>ha van egyezés, továbbítja az ahhoz társított interfészre. Ha a célállomás MAC címe nem szerepel a táblájában, "elárasztja" a keretet. Ez annyit jelent, hogy továbbítja az összes interfészre, kivéve amelyiken fogadta.

    Szóba került még az ARP, és ahogy írták ez egy ismert Layer3 cím(IP) Layer2 címének(MAC) felderítésére szolgál. A menedzselhető switcheknek van IP címük, ezért rendelkeznek ARP cache-el, de ezt csak a "felügyeleti forgalom" használja, a switchen áthaladó forgalom nem.
    Az otthoni switchemen ez így néz ki, a .1 végződésű IP a kontroller/gateway címe, a .120 pedig a laptopomé, amiről csatlakoztam ssh-val:

    Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

Új hozzászólás Aktív témák