- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Topikgazda
válasz Vasti74 #62494 üzenetére
Tudatosan nyilván nem lehet a visszaverődéssel számolni, mégis sokan (tudtukon kívül) komolyan kihasználják a beltéri lépcsők esetében. (Sokáig én is...)
Aztán ott vannak a mindenféle wifi-reflektorok, bár én ilyet még sosem használtam, de sokan állítják, hogy náluk javított a helyzeten.
De egy konkrét esetről tudok (valahol itt is írtam róla), amikor nagyon tudatosan számoltak vele: egy terepakadályt vittek át úgy wifivel, hogy a telek végén egy konténert mozgattak úgy, hogy visszaverje a jeleket.
A mikrohullámú tartományban persze elég gyatra a visszaverődés, de van, hogy elegendő.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Reggie0
félisten
válasz Vasti74 #62494 üzenetére
"Utoljára szerintem a hosszúhullámú rádióadásnál volt olyan, hogy belekalkulálták a hullámok terjedésébe a domborzatot, a sztratoszférát, stb ;-)"
Mobiltelefon bazisallomas telepitesenek tervezesekor napi szinten szamolnak vele, vannak ra tervezo szoftverek, persze verifikalnak is. Mashogy nem is lehetne ezeket varosban elhelyeni.
A reflexiokkal szamolni messze nem lehetetlen.Raioamatoroknel pedig elegge nepszeru a kereskedelmi repulogepeket tukrozodo feluletkent hasznalni, mert igy joval nagyobb tavolsagra es akar domborzati takarasban levo allomasokat is el lehet erni. Neten talalsz ra jopar szoftvert, meg az idoablakot is szamolja a publikus repulesi adatok alapjan, hogy mikor halad el a gep a szamodra szukseges terreszben.
[ Szerkesztve ]
-
válasz kacsaesokos #62500 üzenetére
A lent és a fent közt van lankábel? Ha nincs akkor örülj neki, hogy ennyi is átmegy a vasbeton födémen!
Más. IPTV is van? Mert ha nincs, akkor kérhetnéd, hogy a Kanont tegyék Bridge módba.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
addikt
válasz Elemental #62499 üzenetére
Mekkora az internet sávszélesség?
A 100Mbit-es switch minden forgalmat lekorlátoz, hálózaton beül is, így én azt mindenképp cseréném. Ezzel eleve az a baj, hogy 100Mbit-en csatakozik a routerre és ott mindenképp van egy szűk keresztmeszet, mert ez a 100Mbit osztódik szét 7 felé.Igen az áthaladás feliratok amik engedélyezik a VPN forgalmat kifelé.
Az ideiglenes túlterheltséget okozhatja torrent, vagy 4K stream.
A #62499 leírtak alapján én első lépésként vennék egy full gigabites switch-t a jelenlegi helyett. Egyébként ez melyik Asus router?
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Elemental
addikt
A linkelt tp link switch szerinted jó lehet?
250Mb a net.
RT-N18U[ Szerkesztve ]
-
tag
Sziasztok .
Szeretnék segitséget kérni .
Digi Ezres netem van ,
TP-Link Archer C1200 AC1200 Dual-Band Gigabit routerrel már 2 éve .
Utóbbi időben folyamatosan elmegy a wifi hálózaton az internet , kábelen nem érzek semmi gondot .
System logban van egy csomo üzenet , de nem igazán értem mi a baja .
Valaki tudja esetleg ebből a képből ?
Választ előre is köszönöm .
Minden napra van egy.....
-
woodworm
veterán
válasz A.Market.hu #62506 üzenetére
A C1200 egy hardver hibás router, csoda, hogy csak mostanában van vele gond.
-
Topikgazda
-
tag
-
Topikgazda
válasz A.Market.hu #62509 üzenetére
Mivel hibás szériás SoC-ra épül így nincsen kizárva.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
tag
válasz Gubek-Einste #62510 üzenetére
Tudnál ajánlani valami megfizethető hasonló tudású routert ?
Minden napra van egy.....
-
Topikgazda
válasz A.Market.hu #62511 üzenetére
Ha árérzékeny vagy, akkor a sokszor megénekelt Asus AX1800 lesz a barátod. Mindenben többet tud.
A TP-Link C1200 óta ezért sokat fejlődtek ezek az eszközök.
MaCS
-
Vasti74
aktív tag
válasz Reggie0 #62502 üzenetére
A mobiltelefon egy más technológia, még ha a frekvenciatartomány kb. ugyanaz is - plusz a teljesítmény egy kicsit (1-2 nagyságrenddel) nagyobb, úgyhogy össze lehet őket hasonlítani, csak nem érdemes ;-) ...bár egy arra alkalmas programmal, az eszközeink paramétereinek (egy otthoni cuccnál azt sem lehet tudni, milyen antennái vannak, azért ez már nehezíti a dolgot ;-) és a domborzati viszonyaink ;-) alapos ismeretét feltételezve valószínűleg tényleg lehetne otthon IS számolni a reflexiókkal - de minek?! ;-)
Repülőgép: még ha helikoptert mondtál volna, akkor elgondolkodtam volna azon, hogy mire lehet jó a dolog. De hogy egy 10-12km-es magasságban, kb. 800km/h sebességgel haladó, pár száz nm-nyi tükröződő felületet mire lehet használni az adatkommunikációban?! Na azon már el sem gondolkodok inkább, mert minek?! ;-)
(OK, volt rádióamatőr ismerősöm: ők ilyen dolgokat nem azért csinálnak, mert értelme van, hanem azért, mert örülnek, hogy meg tudják csinálni ;-)Szerintem maradjunk annyiban, hogy vannak, akik lottóznak (én is) , vannak, akik rendszeresen beláthatatlan jobbkanyarokban előznek kocsisorokat, és még mindig élnek, és vannak, akik a reflexiókra alapozzák otthon a wifi működését... Én inkább az antennát szoktam beállítani, aztán ha az nem segít, akkor tovább szoktam keresni a megoldást. De a reflexiók még sohasem jutottak eszembe... Lehet, hogy ezért is vagyok szakmaelhagyó, mert alkalmatlan voltam a feladatra ;-) ;-)
-
FordFair
tag
Sziasztok!
Otthoni hálózat ügyében szeretnék segítséget kérni.
Két szinten szeretnék vezetékes és wifi hálózatot.
Kábelezés van, CAT6.
Meglévő eszközök:
- UPC ch7465vf - modem-módban
- synology rt1900ac
- asus rt-ax1800u - AP-módban
- 2db switch sg108e
(powerline tp-link WPA4220 + PA4020P)Eddig a korábbi lakásunkban a syno routert powerline-nal használtam, úgy elég volt.
Synologyval bővíteni az ára miatt biztosan nem fogok.
Egyelőre beszereztem egy ax1800u-t + két switchet.
Úgy néz ki, hogy 1-3 további wifi AP-re lenne szükség.
Első kérdés, hogy az asus-ok meshben tudnak működni, ha meghagynám a syno routert és mindegyik asus AP-ben lenne?
Illetve egyébként mit ajánlanátok, hogy csináljam?
Köszi!!
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz A.Market.hu #62514 üzenetére
Tapasztalat nem sok van vele és AC-s eszköz már nem nagyon éri meg venni.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz FordFair #62515 üzenetére
Első kérdés, hogy az asus-ok meshben tudnak működni, ha meghagynám a syno routert és mindegyik asus AP-ben lenne?
IgenIlletve egyébként mit ajánlanátok, hogy csináljam?
A felrajzolt kialakítás megfelelő lesz.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
válasz A.Market.hu #62514 üzenetére
Alap tétel nálam, hogy a TPLink ipari hulladék, nos a MERCUSYS a Tp almárkája, olcsósított kivitelben. Én messze kerülném!
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Reggie0
félisten
válasz Vasti74 #62513 üzenetére
Mindegy a technologia, a radiohullam az radiohullam.
"pár száz nm-nyi tükröződő felületet mire lehet használni az adatkommunikációban?! Na azon már el sem gondolkodok inkább, mert minek?! ;-)
egy qso-ra pont eleg.
"vannak, akik a reflexiókra alapozzák otthon a wifi működését... "
Van akik komplett rendszereket alapoznak ra. Lasd parabola antenna is ezen alapul.[ Szerkesztve ]
-
Berjoe
csendes tag
Sziasztok,
ASUS ZenWiFi AC Mini(CD6)-t nézem, egy hosszú házba kellene vele a wifi lefedettséget megoldani. (középen a router, a ház két végében a két node) Ismeritek? Mi a tapasztalat vele? Én eddig meg vagyok elégedve az ASUS cuccokkal, de a routereket nem ismerem. Alap netezésre kellene elsősorban, meg ami vezetékes, arra a néhány LAN portja elegendő. (Van egy szerver is a hálózatban, amibe nem lehet wifi-t rakni, oda kell a LAN).
Köszönöm a válaszokat és a tapasztalatokat.
-
Topikgazda
-
FordFair
tag
válasz Gubek-Einste #62517 üzenetére
Köszönöm!
-
Vasti74
aktív tag
válasz Reggie0 #62519 üzenetére
Ritkán szoktam vitatkozni, de most jólesik ;-)
"Mindegy a technologia, a radiohullam az radiohullam."
Persze!
Csak tegyük hozzá, hogy:
- Azért a 3Hz-es és a 300GHz-es (a definíció szerint ugyanis az ebbe a frekvenciatartományba eső elektromágneses sugárzást nevezzük rádióhullámnak) egy khm... kicsit eltérően viselkedik ;-)
- Ezen belül is erősen függ a dolog a felhasználástól."Lasd parabola antenna is ezen alapul."
Igen, az azon alapul - de a wifi meg nem!
Csupán ennyi a különbség, de ez azért eléggé nagy különbség ;-)
A parabolánál egy direkt erre kitalált tükör fókuszpontjában van a vevő, tehát itt a visszaverődéseket a jel erősítésére (fél négyzetméterre eső mennyiségű jel jusson a cm2 felületű vevőre) használják.
Ráadásul minden atom fix, a műholdra néz a tükör, és jó esetben minden mozdulatlan és örök.
(Ja, és egyirányú a dolog, mert szerintem az Astra műholdra a Józsi bácsi beltérije elég kevés jelet küld...)A lépcsőházban felkúszó, aztán a plafonról visszaverődő wifi jel meg valami teljesen más terület ;-) Főleg, hogy a kliensnek is pont olyan irányba kellene visszasugároznia a válaszcsomagokat, hogy ugyanoda pattanjanak vissza ;-)
Az a baj, hogy keversz nem keverhető, és összevonsz nem összevonható dolgokat...
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Vasti74 #62523 üzenetére
"A lépcsőházban felkúszó, aztán a plafonról visszaverődő wifi jel meg valami teljesen más terület ;-) Főleg, hogy a kliensnek is pont olyan irányba kellene visszasugároznia a válaszcsomagokat, hogy ugyanoda pattanjanak vissza ;-)"
De általában nem is kell a két iránynak egyenértékűnek lennie. A tipikus felhsználó számára az a fontos, hogy lefele jöjjenek a bitek, felfele meg elég, ha a kapcsolat fenntartásához elegendő adatmennyiség megy.
Attól pedig, hogy kevesen számolnak ezzel tudatosan, azért sok helyen, tudtukon kívül mégiscsak a visszaverődést használják ki. Egy csomó olyan helyről tudok, ahol egyértelmű, hogy a lépcsőn közlekedik a wifi, mert a födémen keresztül nem lenne esélye. Példa a saját példám, ahol évekig volt az AP a lépcsőtől legtávolabbi sarokban. Közvetlenül alatta, tehát a födémen át alig volt térerő és sávszélesség. A lépcsőhöz közledve, az AP-tól tehát távolodva viszont rohamosan javult a helyzet. Van egy helyiség, ahová légvonalban a födémen, két falon és egy kéményen kellett átjutniuk a rádióhullámoknak, ami gyakorlatilag hermetikus árnyékolást jelentene. A lépcsőn két visszaverődéssel, de falak nélkül viszont szépen eljutott oda is, teljesen használható minőségben.
MaCS
-
And
veterán
"Főleg, hogy a kliensnek is pont olyan irányba kellene visszasugároznia a válaszcsomagokat, hogy ugyanoda pattanjanak vissza ;-)"
(Belegondolva, ez eléggé alaptalannak tűnik: a link mindkét irányú forgalmában szerepet játszanak az antennák tulajdonságai /irányhatás és az ebből fakadó nyereség/ _mindkét oldalon_. Vagyis az nem igazán fordulhat elő, hogy például AP -> kliens irányban jó a link, visszafelé meg nem. Erre csak a két fél erősen, több nagyságrenddel eltérő adóteljesítménye és vételi érzékenysége esetén van esély, ami soho-eszközöknél nem jellemző.) -
Vasti74
aktív tag
Elméletileg lehet. De gyakorlatilag (hidd el, van valamennyi gyakorlatom wifis kütyükkel) mégis elég gyakran előfordul az a (nem is annyira) érthetetlen dolog, hogy van wifi, csak "vacak". Akadozik. Lassú. Vagy van (me' mutassa ja gép) , de nem működik.
Ennek az az oka, hogy pl.: az AP teljesítménye 50mW, és van rajta egy 5dB-es antenna, a kliens meg 10-20mW-os, és van rajta egy vacak (2-3dB-es, pl. beépített antennás USB-s kacatok) Ilyenkor szépen ott a "négy vonás", aztán valahogy mégsem OK.
(A SoHo cuccok között is elég jelentős a szórás, szóval ne zárd ki őket a történetből ;-)
Nem kell nagyságrendileg különböző teljesítmény az AP és a kliens között, ugyan már!
Főleg a kiinduló helyzetben, miszerint valami van, de nem az igazi, amire én első körben a mindig elfeledett - figyelmen kívül hagyott antenna forgatást javasoltam ;-)
Tehát amikor a határon van a cucc. Az AP még éppen elér a kliensig, de a kliens teljesítménye (pontosabban teljesítmény + antenna nyereség) egy icipicit is kevesebb, és már vége is a történetnek.
Na mindegy ;-) -
Vasti74
aktív tag
válasz MaCS_70 #62524 üzenetére
"Egy csomó olyan helyről tudok, ahol egyértelmű, hogy a lépcsőn közlekedik a wifi"
...és olyankor mi van, ha a lépcsőt eltorlaszolja néhány emberi test??? Szólsz, hogy álljatok odébb, mert elment a wifi? ;-)
"A lépcsőhöz közledve, az AP-tól tehát távolodva viszont rohamosan javult a helyzet."
Elgondolkodtam azon egy pillanatra, hogy nem-e lehet-e esetleg az az oka ennek a parajelenségnek, hogy - tudod, az antenna karakterisztikája?! Hogy pl. egy függőlegesen álló botantenna fölött nem is nagyon kellene jelerősségnek lennie. De ha távolodsz tőle, akkor egyre inkább belekerülsz a lefedett területbe... ;-) Á, hülyeség... Tuti nem erről van szó ;-)
Na mindegy, feladom. Mindig ez a vége, ha segíteni akarok...
Én ajánlottam a 3mp-ig tartó antenna igazgatást (és linkeltem nem egyszer még wifi eszköz gyártó honlapját is, ahol van erről leírás, meg képeket, stb.)
Erre annyi érdekességet hallottam, amiknek minimum semmi köze a kiinduló dologhoz (pl.: repülőgépek felhasználása az adatkommunikációban, műholdvétel vs. otthoni wifi, minden elektromágneses hullám egyformán terjed, a lépcsőházban kanyarban közlekedő wifi jelek előnye az egyenes vonalban terjedőkkel szemben, usw. ;-) , ami bőven elég volt, hogy meggyőzzetek: igazatok van :-)
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Vasti74 #62527 üzenetére
Egy családi házban viszonylag ritkán áll hosszasan nagyobb csődület a lépcsőn -- de igazad van, az emberek is befolyásolják a wifit, nem ritkán egészen látványosan.
Én nem, nem úgy kell elképzelni, hogy az antenna tengelye mentén nincs térerő. Éppen a visszaverődések miatt bizony, hogy van! Az más kérdés, hogy az antenna primer sugárzása ott valóban gyengébb, de rádiócsend ott sem lesz.
Esetemben pedig különösen nem lehetett a függőleges sugárzási szög szűkössége az ok, mivel egy N18u routert használtam, amelyik 2 dBi-s antennákkal volt szerelve, ezt pedig ugyan komoly leegyszerűsítéssel, de 2,4 GHz-en elfogadottan gömbsugárzónak tartjuk. (Tudom, hogy ez miért nem igaz fizikailag, van némi alapom még a rádióamatőri felkészülési anyagomból. Az elmúlt sajnos túl sok évben viszont éppen elég wifis hálózatot, és ezen belül egy időben döntően N18u-t telepítettem ahhoz, hogy kitapasztalhattam, hogy a hétköznapi felhasználó szempontjai szerint gyakorlatilag tényleg izotrópként viselkedik.)
MaCS
-
Reggie0
félisten
Nem viselkednek elteroen, csak masok a meretek.
"A lépcsőházban felkúszó, aztán a plafonról visszaverődő wifi jel meg valami teljesen más terület ;-) Főleg, hogy a kliensnek is pont olyan irányba kellene visszasugároznia a válaszcsomagokat, hogy ugyanoda pattanjanak vissza ;-)"
Nincs ezzel problema, a tukrozodes reciprok azaz nem egy iranyfuggo jelenseg(a kritikus szogeken belul). Nyilvan mind a ket iranyitott antennanak a reflektalodo feluleten kell egymast beszeloznia. Pont ezert javasoltam a keritesen elhelyezett nagyobb femfeluletet, mert annak a szoget be lehet allitani es konnyu egy-egy antennat rairanyitani ablakbol. Azert sokkal egyszerubb konfiguracio. mint a lepcsohazi sokszoros reflexio. Azt ne felejtsd el, hogy a reflexionak is van vesztesege, nem jo ha sokszor van ra szukseg.
Az elmelet nagyon egyszeru, kb. olyan, mint ha a hall-ban levo tukorrel neznetek meg egymast mikozben egy-egy szomszedos szobaban alltok, ahol nem latjatok egymast kozvetlen.
[ Szerkesztve ]
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
Ha 20m utp-t szeretnék kültéren behuzni nem fold alatt, kerítés zsalu szinten, vagy kicsit feljebb akkor uv álló vedocso és kültéri utp kábel vagy elég a kettő közül az egyik? Pl vedocso + sima patch kábel ?
Előre is köszönöm[ Szerkesztve ]
-
-
-
eastsider
nagyúr
Koszi mindenkinek.
eleg lesz akkor az uv allo cso,
csinalok ra egy koltsegvetest, megnezem hogy tudom elvezetni a vedocsovet
le akarom cserelni a 2db AC-s AP-t kabeles megoldasra. Tobbert elmennek kb most az AP-k, annyira felment az aruk.
es kicsit jobb lenne a kapcsolat isamugy a teton van nekem is 10 eves CAT5e, es mukodik, kicsit szet van porladva a kopeny
[ Szerkesztve ]
-
-
-
pjen
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest