Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • negyven2

    veterán

    válasz ldave #14499 üzenetére

    Ezt a választ főként a linkelt cikkre írom, nem konkrétan neked...

    ...why that’s so uncommon today

    Mondjuk mert ez a körtét az almával tipikus esete. Ugye akkor a Nintendo aránylag elég nagy sz*rban volt (valójában annyira nem, mert a kézikonzol részleg az szárnylat). A Wii U nagyon senkinek se kellett (vagyis alig fogyott a Wii-hez képest). Ez a gesztus, lényegében részben PR dolog volt (hiszen csak 3 havi fizetésre szólt), részben arról, hogy megtartsák a náluk lévő munkavállalókat, és részben tényleg azért, hogy ne keljen kirúgni őket, mert ha esetleg beindul mégis a konzoleladás (illetve kellenek játékok a következő konzolra is), akkor maradjon fejlesztő.

    Illetve azért azt se szabad elfelejteni, hogy Japánban még az Europai mércével is mérve nagyon szigorúak voltak már akkor is a munkavállalói jogok, főleg ami az elbocsájtást illetti (amik az USA-ban alig vannak). Lehet, hogy a Nintetndo-nak többe került volna az, hogy ha kirágja őket, mint ha így megtartják. Egyébként ezért se hallani most nagyon olyanról, hogy Japánban tömegesen küldenék el az embereket.

    Ami most megy az más, és erről főleg a COVID tehet. Renget embert vettek fel, mert a home office alatt rengeteg project indult. De mára kiderült, hogy kvázi "túlkínálat" van a piacon. Közelében sincs az mint ami volt 1983-ban, de nagyon sokan csinálnak nagyon drága játékokat és az embereknek nem lett annyi pénzük, hogy mindenki megvegye a AAA+ (de még az olcsóbb kategóriás) játékokat.

    Az ABK-MS ügy esetén ott van, hogy csak maga az ABK alkalmazott száma 2020 és 22 között 4000 fővel emelkedett. Az MS-é 2020.06.30. és 2022.06.30. között közel 60 000-el (előtte 16 és 20 között csak 40 000 volt az alkalmazottak számának a növekedése!

    És ez nem csak az MS-re igaz. A bajok nagy része tényleg az, hogy túl gyorsan nőttek túl nagyra. Bevételek alapján megtehetnék, hogy ott maradjanak? Persze, de kérdés, hogy megéri-e? Vagy máskép fogalmazva tudnak-e nekik olyan munkát adni ami nyereséget termelne? Ott van pl. az elkaszált Project Odessey (Blizzard Survival game), amit már 6+ éve csináltak és sehol sem voltak igazából vele. Te támogatnál egy ilyen vagy ehhez hasonló projectet csak azért, hogy az emberek ne veszítsék el az állásukat? Vagy ugyan ezen okból ott tartanád őket - kvázi azért, hogy ott legyenek és valami látszat munkát csináljanak - miközben lehet máshol tényleges tartalmat, tudna előállítani?

    Igen PR-ban ez nagyon csúnya, hogy egyik héten 3 trillió dolláros lesz a céged, rekord negyedéves bevételek mellett, míg a másik héten kirúgsz 1900 alkalmazottat...

    "Zombies can’t swim. Famously underutilised anti-zombie measure. Walking Dead would have been over in one series if Rick Grimes had used his brain and gone to the Everglades."

Új hozzászólás Aktív témák