Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 313313

    addikt

    válasz senki68 #57195 üzenetére

    "Sziasztok!

    Sok árajánlatot és összehasonlítást látunk DEYE inverterrel az utóbbi hetekben. Úgy vettem észre, hogy az érdeklődőknél nagyon sokat számít az új pályázattal a beruházás önköltsége és így sokan egy ilyen termelő berendezés egyszeri árát képesek felmérni, pedig ugye nem 1-2 évre tervezünk hanem több éves, évtizedes működésre. Biztosan megéri az elején az olcsóbb terméket választani?

    Átnézve az inverter műszaki koncepcióját a piacon sokkal jobb megoldás is elérhető, ami lehet, hogy drágább, de több hozam várható vele, így 10 év alatt behozza az árát és többet is kínál.

    A DEYE inverter:

    · Munkaponti DC feszültsége 200 V. Ezt azt jelenti, hogy 7 db napelem modul szükséges a folyamatos működéshez egész évben. Ennél kevesebb modulszámnál a félő lehet, hogy a nyári melegben a feszültség ez az érték alá esik, tehát nem termel. Ezzel szemben a piacon elérhető más gyártó termékei, 150V, vagy akár 80V feszültségen képesek elindulni.

    · Árnyékot nem tud kezelni, így ez a 200V még karcsúbb, mint elsőre hisszük. Ennek tekintetében több tájolás kezelésére nem a legalkalmasabb a termék.

    · Napelem oldali túlméretezhetősége maximum 130%. A piacon már szinte megszoktuk az összes termékektől, hogy ez a szám 150%, ritka esetben akár 200%. Nem egy évre tervezünk, főleg havi elszámolós rendszerek esetében. Amikor egy új villamos fogyasztó lép be az ingatlanba 5-6 év múlva akkor ez hátrány. De most csábító, hogy összeségében olcsóbb.

    · Energiatárolás oldalon, a 48V-os akkumulátorok miatt 100A-nál is nagyobb áramerősség folyik a kábeleken. Nagyfeszültségű akkumulátort használva ez a szám 10-15A-es érték. 10-szer nagyobb áramerősség folyik a kábeleken, 100-szor nagyobb veszteséggel. Sokaknak ismert lehet már a DC ív a szolár kábel szakaszon, a tetőn. Láttuk már ilyen tűzeseteket csak ott 8-10A volt jelen, itt meg a garázsunkban a mosókonyhában 100A fűti a kábeleket amit remélünk, hogy a 3 éve létrejött kivitelező aki most olcsóbb, rendesen meghúzott.

    · Ekkora áramerősség miatt iszonyat hűtésre van szükség, aminek a hanghatása nem biztos, hogy a legkellemesebb alapzaj a házban.

    [https://youtu.be/cMnOFvf9vCc?si=95zbYRFqYS8x1Suc](https://youtu.be/cMnOFvf9vCc?si=95zbYRFqYS8x1Suc)

    Illetve, remélhetőleg nem olvad le az érintő kijelző a rosszul pozícionált ventilátor miatt.(kép)

    · Hazánkba nem rég tört be a DEYE. Több éves, akár évtizedes működésű rendszerek még nincsenek. Ennek eredménye, hogy csak jót lehet hallani a termékekről. Természetesen így lehet értékesíteni és piacra törni, ha a versenytársakhoz képes alacsonyabb áron van kínálva a rendszer.

    · Műszaki koncepciót tekintve ezen felül, további érdekes tény, hogy egy gyártó Európai piacra gyártott terméket értékesít és több ezer eladott termék után derül ki, hogy egy fő biztonsági komponens kimaradt. Így nem nehéz olcsóbbnak lenni a versenytársaknál.

    [https://www.linkedin.com/pulse/deye-microinverter-safety-scandal-faulty-devices-sold-karolina](https://www.linkedin.com/pulse/deye-microinverter-safety-scandal-faulty-devices-sold-karolina)

    [https://www.heise.de/news/RelayGate-Deye-Solar-Microinverters-Lack-Essential-Part-9220307.html](https://www.heise.de/news/RelayGate-Deye-Solar-Microinverters-Lack-Essential-Part-9220307.html)

    · Természetesen az eladásoknál nem hallani semmit ilyen esetekről, de a termékek tudnak mindent is(!) és az a legjobb rendszer, ami a legolcsóbb.

    · Visszatérve az energiatárolásra, az akkumulátor és inverter között van plusz átalakítás a 48V-os rendszer miatt, amivel éves szinten 8-15%-al hoz kevesebbet, mint egy nagyfeszültségű akkumulátoros rendszer. Ez azt jelenti, hogy 10 év alatt akár 770eFt-os hozam kiesést okoz, természetesen ez a szám lehet magasabb amint már nem jelenlegi villamos árak lesznek érvényben.

    · A stand-by teljesítményfelvétele sehol nincsen feltűntetve, így nem kizárt, hogy a piacon elérhető gyengébb megoldások 50-200W-os készenléti teljesítményfelvétele van télen, ami napi 5 kWh-s fogyasztás lehet.

    · A gyári DEYE 10 kWh-s akkumulátorból 9,2 kWh-t lehet csak felhasználni, míg a piacon elérhető más gyártó 10kWh termékéből 9,73 kWh-t lehet kihozni, így közel 6%-os hozamtól esünk el.

    · Adatlapi érték szerint, az éllettartam 6000 ciklus felett van. Nem a legbecsesebb eredmény, ha ebből a minimum 6000 alkalomból, 4000szer elvesztünk közel 1kWh-át, pusztán a kapacitás miatt.

    · Marketing anyagokban lehet olvasni, hogy több mint 30 féle akkumulátorral képes üzemelni. Ez biztosan hasznos hosszútávon? Egy hibakeresésnél mit mond a gyártó az akkumulátorra, amit még lehet nem is látott soha? Illetve tűzvédelmi szempontból ez előny vagy inkább hátrány?

    · TVmI (2024.02.01 kiadvány) szerint csak saját gyártói akkumulátorral szabad telepíteni. Egy gyártóhoz köt, mert ha cserélnénk az invertert, akkumulátort is cserélni kellene.

    · Az áramszüneti kimenetére gyakorlatilag 1-1 fogyasztót lehet rátenni, 1-1 fázisra és ügyelnie kell a felhasználónak, hogy mit kapcsol be és mit nem. És ha meghibásodik az inverter, ezek a fogyasztók nem lesznek ellátva, pont azok amiket áramszünet esetén is akarunk használni. Érdekes felállás lehet amikor télen nem indul el a fűtésre szánt klíma ami pont a védett fogyasztók között volt, mert az inveter meghibásodott.

    · Elsőre jól hangzik, hogy nem kell hozzá külső leválasztó szekrény, ami további költség, de így viszont azt várjuk el az invertertől hogy több éven vagy évtizeden át hiba mentes fog üzemelni(?!) Amikor az inverter meghibásodik akkor meg egy fogyasztói csoport ami pont a védett lenne nem fog üzemelni.

    · Az európai inverterekre 5 év garanciát adnak, amit kibővítenek a pályázat miatt 10 évre. Tovább nem lehet bővíteni. Más gyártóknál 10 év az alapgarancia, amit akár 20 évre is lehet bővíteni. A honlapon a kapcsolatot olaszokkal vehetjük fel, ha baj van, így a segítség és áramszüneti fogyasztóink ellátása sok időt vesz igénybe: [https://www.deyeinverter.com/service/](https://www.deyeinverter.com/service/)

    · Más gyártók esetében, Magyar nyelven, telefonon, e-mail-en keresztül a végfelhasználó is tarthatja a kapcsolatot technikusokkal.

    · Nem lehet hozzá semmilyen plusz okos eszközt illeszteni (hőszivattyú vezérlés, hőtárolás vagy autótöltő), amivel bruttó elszámolásban az energiát a házban lehet tartani.

    Mint írtam, hosszú időre tervezünk rendszert, függetlenedni akarunk a szolgáltatóktól és még is sokan olyan rendszerben gondolkoznak, ami 1 termelési év után már elévültnek számít.

    A ruháink méretét megnézzük kétszer is, egy energia tárolós kiserőmű esetén meg elsőre kiválasztjuk a legolcsóbbat?"

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

Új hozzászólás Aktív témák