-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
A régiekre is.
A HD Wave inverter nem új modell.Új modell a Home Hub inverter ami talán már pár héten belül felkerül az áramszolgáltatók engedélyezett hibrid invertereinek listájára.
De mint kiderül, simán fel lehet tenni a Home Hub invertert, sima termelő inverternek, és át is veszi a szolgáltató. Úgyhogy már elég sok üzemel az országban. -
senki68
senior tag
válasz Öregecske #54553 üzenetére
Mert úgy tervezték meg
Amúgy alapból 155%-al túlpanelezhető.Gondolom azért mert DC-ről tölti az akksit. Tehát ha van akkora bejövő teljesítményed, tudod az inverter teljesítményével tölteni az akksit, és még annyit be is táplálni a hálózatba.
Soha nem szoktuk kérdezni, miért lehet ennyire túlpanelezni, örülünk neki és kész
[ Szerkesztve ]
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, ha villanyóra csere óta még nem kaptam új szerződést, kinél kell reklamálni? EON (volt Elmű) terület.
-
BB9000
senior tag
válasz Catman #54558 üzenetére
A szerződéskötés előbb van, mint az óracsere! Hozzám legalábbis egészen addig nem jöttek órát cserélni, amíg nem kötöttem meg az új szerződést az EON-nal.
Bizonyára a te fogyasztási helyedhez is van már "új" szerződés. Ha ebből neked nincs példányod, akkor az EON-tól kérhetsz bármikor.[ Szerkesztve ]
-
H-Mano
tag
válasz BB9000 #54559 üzenetére
"A szerződéskötés előbb van, mint az óracsere!"
Speciel nálam aug. végén volt óracsere és október közepén szerződés...(szintén E.ON)"Ha ebből neked nincs példányod, akkor az EON-tól kérhetsz bármikor."
Egy aláírt példányt vissza is kell küldeni...Ettől lesz "szerződés"...[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz Catman #54558 üzenetére
Nálam ez volt a sorrend:
- készrejelentés után pár napra rá hívtak, hogy jönnének órát cserélni és 1 héten belül megjött az új szerződés, amit vissza kellett küldenem
- az óracsere (május közepén volt) és 1 v 2 hete regisztrálták be az új órát az eon oldalánSzóval szerződést arról, hogy napelemes lettél elég hamar kellett volna kapnod, ha nem jött, ügyfélszolgálat.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
User_2
tag
válasz Polllen #54561 üzenetére
két szerződésről van szó ugye?
1, elosztói engedélyes, ami arról szól, hogy betermelhetsz a hálózatra + termelői nyilatkozat, ezt már megkaptad emailben a műszaki kivitelezési engedély után pár nappal, még a kivitelezés előtt. ezt mikor küldted vissza?
2, kereskedői szerződés, még nem láttam, valszeg a szaldóelszámlásról fog szólni. ezt valószínűleg csak készre jelentés után fogják megküldeni, de én még nem tartok ott.
-
PilG
kezdő
válasz senki68 #54554 üzenetére
Az en inverterem DC (akku) kimenetre 360V-500V max 17A-t ir.
Ezt ra lehet kotni egy masik inverter napelem DC bemenetere ha azzal ertekekre megfelel?
Lasd ha pl az en 2.5kW-os inverteremre rateszek 5kW panelt, es ala bekotok egy megfelelo meretu hybrid invertert ugy, hogy az aksi kimenet megy a hybrid inverter napelem reszere, az AC kimenet meg a Hybrid AC bemenetere, akkor lehet, hogy en a Hybridrol 5kW-ot kapok elvileg?
Vagy nagyon nem igy mukodik? -
4Grider
nagyúr
válasz nimfas #54544 üzenetére
Az EON szolárnál mindenkinek van egy kapcsolattartója, aki a felmérést végezte. Ha őt már nem éritek el, ott a telefonos ügyfélszolgálat: +36 1 999 5366 (ami csak kedd-szerda-csütörtök déltől 4-ig hívható).
A rendszeretek papírjai a https://megrendeles.eonsolarhome.hu/ oldalon érhetően el (bejelentkezés után). A szülők nem olvasták a szerződést?
-
senki68
senior tag
Én a SolarEdge inverterről írtam.
Tudni kell, hogy vannak a string inverterek és van a SolarEdge.
Teljesen máshogy működik mint a többi.
Itt fix stringfeszültség van attól függetlenül, hogy 16 vagy 50 panel van a stringen.
Így nem nehéz a DC oldalra akksit tenni.SolarEdge HD-Wave inverternél a string feszültség 380 volt. Akksi meg 400 voltos. Természetesen az akksin rajta a BMS.
[link] -
MrZed001
tag
Érdekes kérdés
Egyrészt ott van gond, hogy az aksi port az ki és bemenet ... azaz várna onnan 360-500Vdc-t.
És mivel másik inverter MPPT-jébe lenne bekötve, így ott nem lenne semmi sem ... ergo azt fogja gondolni nincs aksi rákötve ... és nem használja.Másrészt ha mégis elindulna, akkor venni is akarna ki aksi oldalról, amit megint nem tud megtenni.
BMS kommunikációt amúgy sem tudnád behazudni, amiből akár cella szinten látja inverter hogy aksi mennyire van töltve.És ami a legfontosabb: aksi port nem izolált. Az MPPT sem izolált.
Erősen valószínű, hogy füst lenne a végeVagy rendes aksi inverter alá, vagy fent az Összefoglalóban találod Hibrid rendszerek leírását.
Ezek a lehetőségek vannak -
Öregecske
lelkes újonc
válasz nimfas #54571 üzenetére
Üdv nimfas! Kezdek gondolkodni az akkumulátor használatáról. Mostanában már volt olyan nap is amikor 29 Kwh volt a hálózatból való fogyasztásom, de nyáron is kb. 10 Kwh ! Hogy ez eltünjön, kellene vagy 30 Kw akkumulátor (30 %.-os kisütési mélység). Magam nem tudok barkácsolni, tehát ciklikus munkaakkumulátorok kellenének töltésvezérlővel, mert az inverterem nem tud akkumulátort tölteni. Meglepettem tapasztaltam. hogy szelidülnek a Huawei akkumulátor árak, bár még így is megfizethetetlenül drága (a megtérüléssel kapcsolatban ezzel kár okoskodni). Köszi a javaslatot.
-
-
pajer.ricsi
újonc
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hátha tudna valaki segíteni, vagy tanácsot adni.
Bármilyen megoldás érdekelhet, akár rendszer módosítás is (inverter csere)Adott két 3 fázisú szigetüzemű rendszer, visszatáplálás nem engedélyezett.
10,940 kWp, 27 panel , SUN2000-10KTL-M1 inverterrel
9,720 kWp, 24 panel, SUN2000-8KTL-M1 inverterrel
Mindkét rendszernél egy fő problémáról beszélünk, az pedig az, hogy a asszimetrikus a fázisterhelés, és a két nevezett inverter nem képes ennek a kezelésére. Ezért a ténylegesen felhasználható termelés is minimális.
A telepítő céggel folytatott előzetes megbeszélések során ez az információ nem derült ki, laikusként pedig nem is gondoltuk, hogy ilyen jellegű problémánk felmerülhet majd. Nem neveznék meg céget, sajnos nem éppen kommunikatívak és segítőkészek jelenleg, bízom benne, hogy ez változni fog.
Van erre valami jó megoldás? Az inverterek cseréje olyanra, amelyek képesek az asszimetrikus fogyasztás kezelésére megoldaná a problémát, kérdés, hogy ezt milyen úton lehet elérni.
Próbálkozni kell a cégnél, valamilyen orvoslást hátha el tudunk érni? Vagy el kell adni a két invertert, venni két olyat, ami megfelelő, és újrakezdeni az engedélyeztetést az áramszolgáltatóval? Esetleg van valamilyen másik út?
Előre is köszönöm a válaszokat, segítséget.
Szép napot! -
BB9000
senior tag
válasz edeleny #54576 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet. Klímafűtés + normál (intenzív) háztartási felhasználás. 20-30 KWh közti napi vételezés, 2-6 KWh napi betermelés mellett szépen csökken a szaldós egyenlegem. 2 400 KWh körül plussz volt a tetőzés, ott oldalazott szeptemberben majd október közepén elindult a csökkenés. Most épp 1 900 KWh plusszon állok.
Idén áprilisban indultam. Kb 5 100 KWh megtermelt áram mellett 3 900 KWh az órán mért betermelés (1.2.8.0) A fennmaradó 1 200 KWh-ot helyben fogyasztottam el. Az órán a fogyasztás (1.1.8.0) már nagyon közel van a 2 000 KWh-hoz (április óta). Ha hidegebb napok jönnek, akkor átkapcsolok gázra, mivel a klíma nulla fok alatt már nem olyan jó buli, és van a házban gázfűtés is.
A fenti számokból jól látszik, hogy teljesen jó vagyok az éves szaldóval. A megtermelt áram mennyiséget el fogom tudni fogyasztani és nulla közeli egyenleget tudok majd hozni.
Nade ha megszüntetik az éves szaldót, akkor valamit ki kell majd találnom. Most van egy ígéret a 10 évre, ami sok idő. OK, de sosem árt előre gondolkodni! -
4D4M
aktív tag
válasz pajer.ricsi #54577 üzenetére
Szomorú történet és félek, hogy nem véletlenül maradt el az a tájékoztatás részükről. (és nem felmentés ez alól, hogy ezek a cégek most az életben maradásért küzdenek)
Mindenesetre, mielőtt komolyabban eszkalálnád az ügyet, előtte nézd meg, hogy várható-e a területeden a visszatáplálás korlátozásának feloldása:
link...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Reggie0
félisten
Legolcsobb megoldas a terheles elosztasa.
-
asdf_
veterán
Adott két 3 fázisú szigetüzemű rendszer, visszatáplálás nem engedélyezett.
Erős tippem, hogy kitáplálási stopos lesz az a szigetüzemű helyett.
Első körben megnézed, a https://napeleminfo.mekh.hu/ oldalon, hogy januártól feloldják-e a stopodat. Ha igen, akkor nem foglalkozol az egésszel, mert minek (ha harcos kedvedben vagy, akkor harcolsz a kivitelezővel a telepítés és a stop feloldása közti időszakra vonatkozó villanyszámla pluszköltséged megtérítésére, sok szerencsét).
Normális országban ha van 18 kW-nyi inverterre engedélyed, akkor az lecserélhetnéd másik 18 kW-nyi inverterre úgy, hogy megmarad a szaldód (feltételezem, van), itt minálunk ugye isten tudja. De ez egy rakás költség meg idő.
Ugyanakkor 18 kW-nyi invertert azért évi 20-22 000 kWh fogyasztás mellé szoktak/kellene felrakni, ez napi 60 kWh, tehát van fogyasztás azért rendesen, a fogyasztókat kell szétdobni a 3 fázis között, üzemeltetésüket szinkronba hozni, ilyesmik. Nem tudni milyen ingatlan, milyen felhasználás (magán vagy céges), a miért van két inverter az egy helyett, így azért jelentős lehet ködszurkálás a válaszokban. Ha egyfázisú villanykazán dübörög, akkor pl. nehéz lesz okosnak lenni. -
edeleny
őstag
válasz BB9000 #54578 üzenetére
Ugyan így számolok én is. Csak nálam szeptember eleje a fordulópont.
Egy évem már lement, így van némi adat, és tapasztalat. Nekem kb. 3000 kWh-t kelle
elfűtenem.Január elsején -1100 kWh-ban voltam, március második hetétől klímás fűttéssel lett +650 kWh-m a szeptemberi leolvasásig.
A tervem az, hogy most lemegyek -1300,-1400 kWh-ba, és lesz olyan része a lakásnak, ahol már február közepén visza kapcsolom a klímát, vagy le se állítom (ha nem lesz sok sok minusz kint)
Csak, hát 'hál istennek úgy néz ki a természet közbe szól.
A szeptember-október olyan jól sikerült, hogy még mindig pluszban vagyok.Most termeléstől függően 15-25 kWh fogy naponta.
Ha nem elsz szaldó, akkor sajnos majd ilyenkor megy a gáz, vagy a H tarifa, amjd számolni kell.
A jelenlegi bruttó elképzelés mellett esélytelen, még a rezsicsökkentett mennyiségen belül maradni is!Az akkumuláátor annyit változtatna, hogy akkor jutna másra is. A mostani adatok alapján November-december-januárban nem termelem meg a fogyasztásom. A többi hónapban több.
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
MrZed001
tag
Visszwatt védelmes rendszer lesz, nem szigetüzemű
10-es Huawei-vel (aktuális verzió) láttam tesztet, ahol már rendesen működik az aszimmetrikus termelés visszwatt módban.
Amúgy Deye valós hibrid inverter (van 8 és 10kW is) ... teszel egy minimális aksit alá, és máris még többet tudsz a termeltből eltenni, és felhasználni (pl este).
Meg amit mögé kötsz még szünetmentes áramot is kap.
Mondjuk inkább két 8 vagy két 10kW-osat tennék, mert párhuzamosítható.
Azaz mögötte is 16 vagy 20kW-ig tudnak aksiból fogyasztani eszközök. -
313313
addikt
Október 6-ai még mindig az adatbázis, illetve ahonnan nem kapot infót még a MEKH, ott alapbóp tiltottnak írja...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
süti5
őstag
válasz Öregecske #54588 üzenetére
Korántsem vagyok boldogtalan, kijön a matek így is jóra
Bár az érvelésed így sem értem. Azt mondod a 35% túlpanelezés az fix. Akkor mi függ szerinted a tájolástól? A plusz panel? Ha 35% fixen a túlpanelezés ahogy mondod, akkor mit érdekel a tájolás?
Pl. ha van egy 8-as invertered 8kwp panellel, akkor a 35% fix túlpanelezés az 10,8 kwp-nyi paneled lehet. Innentől átadom a szót tájolás ügyben Vagy akkor nem fix 35% a túlpanel... -
Öregecske
lelkes újonc
süti5 Örülök, hogy barátságosan fogod fel a dolgot. Ez így helyes. Valóban nem jól érveltem. A 35% azt jelenti, hogy az inverter kapacitása 35 %.-al túlterhelhető. Ha az inverter 10 KW, akkor elvileg felrakhatsz 34 db 400 w.-os panelt (ez 13,6 Kw.). Ez biztonságos, így az inverter nem lesz túlterhelve, ugyanis a panelek csak ritka pillanatokban érik al a névleges teljesítményüket. De rakhatsz fel többet is a tájolás és a panelminőség függvényében. Pl. nálam a csúcstermelés napján (12Kw. inverter 14 Kw napelem, 35 db 400W) csak néhány óra időtartamban érte el a pillanatnyi terhelés a 8 Kw.-ot, és néhány másodpercre a 9 kW.-ot. Ez 228W panel-átlag teljesítményt jelent. Ha ezzel az átlag-teljesítménnyel dolgoznak a panelek, akkor felrakhatok még 17 db.ot. Ez összesen 52x400= 20 800 W. Tehát a 12KW.-os inverteremet 21 KW. napelemmel terhelhetem, ha vigyázok a szigorú átlagtermelés kikalkulálására. Mert ha az összes + elemet a jó oldalra teszem akkor elszáll az inverterem, mert akkor nem az átlag termelés jön be, hanem jóval több. Ez a 21 KW 75 %-os napelem kapacitás túlterhelést jelent. Vagyis a 35%, az inverterre ténylegesen jutó + KW. teljesítményt jeleni. Üdv.: Soha se légy boldogtalan!
-
edeleny
őstag
válasz senki68 #54591 üzenetére
Mivel ugyan aza kivitelező pakolja fel a "túlpanelezett" panelokat, aki felakasztja a falra az invertert, jó esetben ez a kérdés okafogyott!
Számomra az a legnagyobb gond, hogy a legtöbb telepítő cég nem is foglalkozik olyannal, hogy tájolás, dőlésszög, árnyékok, évszakok. Márpedig a túépanelezéshez ezeket illene tudni!
Az inverter hol vág?
Nekem a gyári adatok szerint a 6-os Huawei inverterre 10 (más adatok szerint akár 10,5-11 kWh) is rátehető!
Ha ez full délre van az inverter erősen vág, és nyöszörög. Ha ez 5,5 délkelt, 5 délnyugat, köszöni szépen tökéletesen dolgozik!
Ja 40°-os tetővel, mert 10-15°-val már más tészta!Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
asdf_
veterán
válasz edeleny #54593 üzenetére
Nekem a gyári adatok szerint a 6-os Huawei inverterre 10 (más adatok szerint akár 10,5-11 kWh) is rátehető!
Továbbra is bármennyi rátehető, azzal a kitétellel, hogy az 1100 (vagy mennyi) voltot nem szabad túllépni az előforduló legalacsonyabb hőmérséklet alkalmával. Hogy mennyi panelt érdemes, na, az egy másik kérdés...
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Nem ez lenne az első eset...
Vannak más dolgik is amelyekben nem az előírtak szerint játnak el...Amúgy meg lehet bement az infó az elosztótól, csak az adatbázisba nem tudták még bedolgozni...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz senki68 #54591 üzenetére
Senki68! Jogos az aggodalmad! Az "ilyen 75%.-os kalózkodás tág lehetőségeket biztosít a garanciális javítás megtagadására. Szerintem a garancia akkor biztos, ha a panel bővítést az eredeti telepítő végzi. Egyébként semmi sem biztos, sokan még a megtörténteket is hamisítják! Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem