-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz kelzsoca #54897 üzenetére
kelzsoca! Mindenképp használd ki a lehetőséget. De az egésznek csak akkor van igazi értelme, ha később még tudsz saját erővel fejleszteni. Pl . feltehetsz még ugyanannyi napelemet. Az akkumulátoros fejlesztés elengedhetetlen, mert a nappali árammal nem sokra mész. Komoly lehetőség van a ciklikus munkaakkumulátorok alkalmazására. Ezek némelyike 30%-os kisütési mélység alkalmazásával 10 évig is működnek (3 ezer ciklus). De a pár száz ciklusú akkumulátorok egy évig is alig bírják. Gondot jelent, hogy a 30%-os kisütési mélység miatt több akkumulátort kell venned. DE még így is harmadába-negyedébe kerül, mintha komplex gyártói napelem akkumulátor rendszert vásárolnál. Még akkor is, ha töltésvezérlőket is kell venned, mert az invertered nem vezérli ezen akkumulátorok töltését (bár ezt nem hinném). A szakember megmondja, hogy mi a teendő, én csak kívül álló érdeklődő vagyok, nem szakmabeli. Üdv.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54903 üzenetére
Senki68! szekera! Végre áttanulmányozhattam a panelek fizikai kiosztása függvényében a termelés- csökkenést. A képen a 120 fokra néző fő-irány paneljei látszanak. A felső sorban 6-6 panel álló helyzetben, az alsó sorban 3-3 panel fektetve van elhelyezve. A rosszul termelő panelek mind a tető nyugati oldalán vannak (velünk szemben balra). Egy rajzon fekete színnel jelöltem a rosszul termelőket. Bocs, hogy folyton megszólítalak, Titeket, de a Ti tudásotokban bízom, ha terhes, egyszerűen rázzatok le! A bal oldali 3 fekete négyzet jogos, ott árnyék van. A jobboldali két fekete jelölésű panelt még vizsgálnom kell. Mindig ez az öt termel legkevesebbet. Még kutatnom kell, hogy ez a kettő miért? Üdv.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz senki68 #54908 üzenetére
senki68! Bal oldalon a két jobb oldali szélső biztosan nincs árnyékban. Most, amikor minimális a termelés, a következő a helyzet: felső jobb szélső: Ube: 24,2 V; Kiw: 11, 8. A jól termelő adatai Ube: 36V; Kiw: 21,4. A kimenő teljesítmény majdnem a duplája, az Ube 50%.-al több. A Google hibásan tartalmazza a címünket a futárok nem találnak (egymás mellett 3 azonos nevű utca, össze-vissza számozás!). Az árnyék lehetőségét elvetem. Ha majd a nagyobb termelési értékeknél zavar a panelek csökkent termelése, intézkedni fogok (felfogadok egy telepítőt menjen fel a tetőre, és ha mindent rendben talál megpróbálom garanciával javítani, cserélni). Köszönöm a válaszod! Üdv.
-
ssarosi
tag
Felszereltem egy Shelly EM-et, illetve Shelly Plus 1 PM-et.
Az a célom, hogy a villanybojlert akkor kapcsoljam be, ha süt a nap, és túltermelésem van.
Erre a célra ez a két eszköz alkalmas.
Amiért írtam, hogy nem gondoltam volna, hogy 974W visszatermelés mellett 525
VA meddő teljesítményt is fogyasztok. Mi lehet ennyi? A keringető szivattyún kívül (ami most nem is megy) semmiféle motorom nincs.
Javítás: de van, a mosógép.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz Öregecske #54912 üzenetére
Alacsony napállásnál, szerintem középen az a háromszög valószínű árnyékolja a jobb oldali panelokat.
Az Ube feszültség nem mérvadó elemzéznél, mivel ha fényt kap a panel akkor a feszültség közel állandó. Akkor lehet kisebb a feszültség, ha a panelon belül a bypass dióda bekapcsol. Az meg jó eséllyel árnyék miatt kapcsol be. Az áram és a kimenő teljesítmény a változó.
Az a Kiw az nem tudom mi lenne. Kimenő teljesítmény?
Optimalizálóval nem szokott bekapcsolni a bypass dióda.
Pont ez lenne a lényege az optimalizálónak, hogy ne iktassa ki a rendszerből a gyengébben termelő panelokat. -
edeleny
őstag
válasz Öregecske #54904 üzenetére
HA azt mondom, hogy tudoma választ a problémádra?
Szóval, az én történetem:
Nekem optik nálkül telepítették a rendszerem. 6-os Huawei inverter. Én utólag szeptember 15.-én telepítettem hozzá egy strigre 6 db SUN2000-450W-P2 optit.
Boldogság kerek 1 napig tartott!Amit látsz durván déltől két óráig, azok nem felhők, vagy bármilyen leállások. Amint az optik megkapták a normális napsütést elkezdtek egyesével leállni. Random! Aztán jó volt.
Nem ragozom. Külföldi fórumok: az összes firmware, de még a jóisten is legyen a legfrissebb!
Én az SMBusz firmware-val szívtam, alig találtam hozzá.https://photomate.zendesk.com/hc/en-gb/categories/4406398674589-Firmware-
[link]
Itt nézz szét!
Mindenből a legfrissebb!
Ha nem tudod megnézni, jöhet a telepítő cég. Gondolom mikor feltették a peneleket nem kínlódtak ilyennel? Vagy mégis?Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
edeleny
őstag
válasz edeleny #54916 üzenetére
Az előzőző képeid alapján az optik firmware-je jó.
Az adatbusz számít! Azt keresd ki, de én azt a web-es felületen nem látom.
Sjnos mindenhol azt írja, hogy nekem a 125-ös van rajta, de tudom , hogy a 330-as! Az kell neki!Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz edeleny #54917 üzenetére
edelény ! Szenzációs vagy! Mutatom, hogy nálam mi a helyzet:
Az inverter szoftvere SPC154 az SPC158 helyett. Honnan tudtad, hogy az optimalizáló szoftvere jó (SPC019)? A BUSZ szoftverét a Fusion Solar-on nem találom. De lehet csak nem értek hozzá. Én persze inverter frissítésbe nem merek belekezdeni, de majd megkérem a telepítők szakemberét (eddig aranyosak voltak, de lehet, hogy már unják a zaklatásomat) Jól gondolom? Üdv. -
edeleny
őstag
válasz Öregecske #54919 üzenetére
Tettél fel képet pár napja, hogy melyik panel mennyit termel.
Azon a képen ott van az opti típusa, és a szoftver verziót is.Nekem az inverteten a 156-os verzió fut.
Mondom a MBUS szoftvere érdekes.
Most azt írja, hogy a 125-ös van rajta, előtte 120.
De valójában 300, és 330 végű kell. A külföldi fórumon írták, hogy csak azzal megy rendesen.A szeptember végi hozzaszólásaimban írtam erről.
Egyébként nem találja a rendszer. Kézzel kell leszedni a linkelt oldalról, kézi frissíés, és simán felmegy.
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
szekera
csendes tag
válasz Öregecske #54904 üzenetére
Öregecske!
Ellentmondás van hozzászólásaidban a feltöltött kép és kék-fekete színezés alapján! => lásd az 54912 hozzászólásod első mondatát, ill. az ábra kék-fekete színezését.
Wik és Senki is ezt kapargatja.
Az ábrán jobb oldali 2 fekete színnel jelölt panel (közben tőlük balra 4 db kék) egyáltalán nem tűnik logikusnak: vándorol a nap, a fa árnyékol, de csak a 3+2 széleken lévő paneleknél?Máshonnan megközelítve:
Javaslom nézd meg a tervezési dokumentációban havi bontásban, hogy mekkora termelési hozamot jelzett a tető 2 oldala.
Ha nincs meg, készítsd el.
Vesd össze a tényleges termeléseddel, ebből objektív módon megállapítható a várt és tényleges termelés közötti különbség.
Ha nincs jelentős eltérés, akkor az adottságok-körülmények okozzák a gyengébb termelést (ebben az esetben is felróható tervezőnek a beruházási összeg és az eredmény aránytalansága, a korrekt tájékoztatás v. informálás, figyelmeztetés elmaradása).
Ha jelentősebb eltérés mutatkozik, akkor vissza kell hívni a kivitelezőt teljes ellenőrzésre, mert valamit rosszul kötöttek össze.
-
edeleny
őstag
válasz szekera #54922 üzenetére
Ez jó poén volt!
Csináltak ilyen előzetes kalkulációt bárkinek is?
Van olyan ember ebben a nyüves országban, akinek elutasitották az igényét, mert nem éri meg?
Amit írsz, az egy álom! 😁😁😁😁😁😁😁Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Gabesz87
veterán
Fronius Gen24 Plus-sal kapcsolatos kérdésem volna. HA alá intergrálnám, de úgy láttam, aktiválni kell a Solar API-t a kommunikációs beállításokban. Az a problémám, hogy most az inverter beállításaiba nem tudok belépni Customerként (sem). Lehet, hogy tévedek, de itt mintha régebben az e-mail címet kellett volna megadni azonosítónak, uganúgy mint a Solarweb-en. Technicain-ként meg szintén nem tudok belépni. Megkérdeztem pár hete a telepítő cégtől a jelszót, megadták, de nem jó. De mosz azt nem értem leginkább, hogy simán Customer-ként miért nem tudok belépni
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54922 üzenetére
szekera! Nagyon okos dolgokat írtál! Azért állítom, hogy a két fekete panel nincs árnyékban, mert egy hegyoldalban építkeztünk, és csak a baloldalon vet árnyékot egy fenyőfa csoport, körben nincs semmi ami árnyékolhatna (ha csak nem a 120 fokra néző homlokzat). A tervdokumentáció "hozamjával" még nem találkoztam, lehet, hogy a terjedelmes dokumentumban el van rejtve valahol, majd tüzetesebben átvizsgálom. Szívesen elkészíteném, ha tudnám, hogy miként kell jósolni a várható termelést. Egy átlagos szorzóval az össztermelést meg tudom becsülni de a panelét nem. Ti teljes mértékben elvetitek a hibás panel lehetőségét? Én erősen erre hajazok! Lehet, hogy rosszul? Üdv.
-
Blackmate
senior tag
Huawei tulajok!
Van akinek az SDongleA-05 firmware verziója V200R022C10SPC108?
Az enyémen jelenleg V100R001C00SPC133 fut, viszont a V200 újításai közül ez tetszik:
"Dongle log adds recording of active power of third-party electricity meters."Ezek szerint végre mérné a Smart meter a fogyasztási adatokat akkor is, ha már az inverter nem termel?
-
Blackmate
senior tag
válasz snooze #54929 üzenetére
A log-ban nincs adat. Konkrétan: DTSU666 mellett, ha letöltöd az "Inverter Performance Data"-t, akkor "Standby : no sunlight" státusz mellett az összes Smart Meter adat nullát mutat. Magyarán csak akkor van infód a log-ban, ha elkezd termelni a napelem.
Itt egy minta az excel-ből:
-
Jolida
tag
válasz Gabesz87 #54924 üzenetére
Nézd meg a (solarweb.com-on belépve) a "Jogosultságok" és a "Kapcsolattartók" fülön mit látsz.
Nekem (miután nagy nehezen megadta a telepítő cég a Customer jogosultságot) jelszót kellett változtatnom (Beállítások-Egyebek-Tulajdonos váltás ha nem Te szerepelsz ott).
Utána kapcsoltattartónak megmaradt a telepítő rendszermérnök, a telepítő cég és én, a "Jogosultságoknál" a rendszermérnök "rendszerfelügyelő" jogosultsággal.
-
-
summers
tag
Helo!
Pénteken cserélték le az órámat egy SX631 advesz mérőórára és a kijelzőjén T2 tarifát jelez. Ez a lakossági A1-es díjszabás lenne?
[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
-
Jolida
tag
válasz senki68 #54936 üzenetére
Azt meg tudja nézni, hogy adott-e a telepítő neki customer jogot.
Ha nem adott, csak egy customer jelszót adott át, ami nem működik, akkor a "Bejelentkezés"-"Elfelejtette a jelszavát", PIN kódos jelszó törlés után felhasználói joggal a solar.web-en szerintem nem fog tudni jelszót változtatni ("A rendszer tulajdonosai maguk állíthatják vissza az ügyfél jelszavát a Fronius Solar.web oldalon a Beállítások – Alkatrészek menüpont alatt.").
-
senki68
senior tag
-
HunChris
senior tag
Shelly Black Friday nov 27-ig. [link]
-
Gabesz87
veterán
válasz Jolida #54931 üzenetére
Jogosultság alatt az én e-mail címem van, mint rendszerfelügyelő. Kapcsolattartónál pedig a telepítő cég.
#54926 4D4M:
bocs a hülye kérdésért, de ez a Modbus TCP pontosan mit takar? Mit kell, hogyan, mivel összekötni? Mint amikor a SmartMetert kötöm UTP-vel az inverterhez? Nemrég az okosotthonos topikban érdeklődtem is a SmartMeter-rel kapcsolatosan, de utánanézek ott is ennek a Modbus TCP-nek, köszi. -
Jolida
tag
válasz Gabesz87 #54944 üzenetére
Mellékelem a levelezés egy részét:
--------
Kérem, hogy a Fronius jogosultságomat "tulajdonos"-ra, az Önökét "rendszerfelügyelőre" állítsák.
Az inverter lokális web felszínén (192.x.x.x) tulajdonosként (customer) milyen jelszóval tudok bejelentkezni?
A Home Assitant rendszeremhez történő Fronius integrálás hibát ad, az alábbi beállítást meg kell tenni az inverter felületén:
" For Gen24 devices (delivered with Firmware >= 1.14.1) make sure to activate “Solar API” in the inverters web interface."
------
Tisztelt Kivitelező!
Alábbi levelemre semmilyen visszajelzést nem kaptam.
Kérem, hogy az Önök által telepített Fronius inverteren az inverter lokális web felszínen részemre "customer" (tulajdonos) jogosultságot állítsanak be, vagy adják meg a "customer" felhasználó belépési jelszavát!
--------
Zaklatni kell őket, előbb-utóbb meg fogják unni és megadják a kellő jogosultságot. -
Gabesz87
veterán
válasz snooze #54948 üzenetére
Nem, Fronius Gen24 Plus.
#54947 wik_406: nincs SmartMeter. Maga az eszköz megvan, csak nem tudtuk múltkor lehúzni a BUS kábelt a fali csatornában (saját magunk), de ez ügyben még majd lehet, futok egy kört a villanyszerelőmmel.
#54946 Jolida:
eredetileg ha jól emlékszem, a kivitlező volt a rendszerfelügyelő a jogosultságoknál. Kértem, hogy állítsák át, hogy én legyek. TUlajdonosi jogosultságot nem is látok. De most akkor nem az a "jó" ha én vagyok a rendszerfelügyelő (is)? -
szekera
csendes tag
válasz Öregecske #54925 üzenetére
[link]
itt tudsz közelítő adatokat lekérni a várható termelésről (v. tervezőtől elkérni)
de irányonként csak külön-külön és utána összegezni
az eredmény pedig pl. ilyen lehet: az egyes oszlopok havi tervadatait (Nálad júliustól) tudnád összehasonlítani a Fusionsolar adataival (tényleges termelés):
a következtéseket már leírtamTovábbá arra utaltam, hogy nálunk a ház tagolt szerkezete alapján így tervezték meg a napelemek elhelyezését (délkelet és délnyugat):
a bejárat túloldalán, a tetőnk terasz felőli hátsó részét déltől folyamatosan süti a nap, az a melegebb oldal (északnyugat): kérdésemre több tervező is ellenezte a napelemek ottani elhelyezését a kisebb várható termelés miatt
A HMKE indulása után az alacsony és a várttól elmaradó termelési értékek okán visszahívtam a kivitelezőket, elismerték hogy rosszul kötötték össze az egyik sztringet. Újradrótozták és azóta flottul működik, szóval ők is tudnak hibázni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem