- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiliti
csendes tag
válasz Geresics #24148 üzenetére
Jól gondolom, hogy ez a napelem tábla hőmérés nem gyári megoldás? Ez esetben pontosan hova került a táblán a szenzor? Hogyan van rárögzítve? A levegő hőmérő az ugye nem a tetőn van, a panel alatt? Illetve ez az egész hogy kerül a Fronius megjelenítőbe (vagy csak nagyon hasonló ahhoz: 3 féle Y tengely skálás) ?
A besugárzást mivel méred? Ezek már a "játszós" rendszered adatai? Üzemel? :) -
MrZed001
tag
Geresics mester, miért nem dicsekszel a jó kis interjúval amit adtál ?
https://villanyautosok.hu/2022/02/05/mar-nem-vonzo-az-allami-tamogatas-inkabb-a-piacra-mennek-a-magyar-naperomuvek/Egyedül annyival tudnám kiegészíteni, hogy SAJNOS igen, nagyon elhanyagolt terület az aksi , a hálózatos szigetüzem (UPS), és a hibrid rendszerek
Legtöbben nem is értik, még napelemes telepítői oldalról se.
A szolgáltatók is csak óvatosan merik megközelíteni/hárítanak.
A hálózatos szigetüzemmel és hibrid rendszerekkel olyan a viszonyuk, mint vámpírnak a feszülettel -
leslieho2
csendes tag
válasz Geresics #24148 üzenetére
Majd 10 év múlva úgyis kiderül, hogy milyen lett a ma hozott döntés!
igen, abszolút köszönöm az objektivitàst, kevés helyen/cégnél/embernél tapasztalni fôleg ha van a háttérben üzleti érdek...köszönöm a panel hômérséklet információt, úgy már ha 40fok akkor csak kb.5-6% a nyári melegben a panelek teljesitmeny vesztesege, tehat kisebb a levagas mint amit eloszor számoltam s így a nagyobb inverter fele mutat így.
Ami számomra még mindig nem egyértelmû az a bizonyos emlegetett teljesitmeny díj, bár boncolgatva volt mégsem tudtam konklúziót levonni.
Hogy is "lesz" ez, pl. lesz különbség egy 6 vagy 8 kW névleges teljesitmenyû inverter között vagy csak a betáplált energia után lesz valami plusz teher a HMKE napelemesekre?[ Szerkesztve ]
-
7Heads Drago
veterán
válasz leslieho2 #24153 üzenetére
vagy csak a betáplált energia után lesz valami plusz teher a HMKE napelemesekre?
Ezen a feltételezésen aggódsz? Mi lenne ha? Ha az oroszok megnyomják a gombot és kilőnek ránk véletlenül egy rakétát? Ha véletlenül nem vettek észre a tudósok egy aszteroidát ami ma holnap becsapódik? Stb....
Ilyen alapon egy bunkerba kellene be bújni és várni MI LENNE HA.
Nemhogy a napelembe másba se érdemes így belefogni. Nem tudjuk mi lesz majd 5 év múlva.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
leslieho2
csendes tag
válasz 7Heads Drago #24154 üzenetére
szimplan rizikomanagement, nincs itt szó másról, többrôl mint amit Te írtál...
-
ket_kerek
csendes tag
-
ket_kerek
csendes tag
Ez az én felvetésem volt, de semmi konkrét infó nincs a teljesítmény díjról. Annyi van, hogy a 4kW feletti részre fizetendő, jelenleg 0, de bármi jöhet rá.
Ha nem bonyolítják túl, akkor egyszerűen azt mondják 10'000Ft/kW/év és akkor 20'000Ft a 6os, 40'000Ft a 8-as, és 80'000Ft annak aki 12kW-os invertert tett fel. de ez mind csak fikció. -
ket_kerek
csendes tag
válasz MrZed001 #24152 üzenetére
Ez a piaci alapon megtérülő napelem nekem még mindig fikció. Sajnos aksi nélkül csak túltelepítéssel lehet megoldani a kérdést, ekkor a termelés egy részét ki kell dobni, illetve a vágyak szerint hidrogént vagy más energiahordozót gyártani vele, de az is iszonyat drága.
Viszont a jelenlegi áram árképzés a piaci versenyre alapul. Most emiatt a kissé kapacitás hiányos piacon elszálltak az árak, de amint van egy kis túltermelés, mert fúj a szél Németországban, de kevés a fogyasztás, jön a negatív áramár is néha. Szóval ez a árképzés a túltermelést sem kezeli jól.
Megnézzük május-júniusban hogy alakul majd az áram ára. De nem csak úgy átlagosan, hanem a napelemes erőművek termelésének idején, a termelés szerint súlyozva. Gyanítom,már idén is alig lesz jobb, mint a KÁT, jövőre meg ha a tervek szerint bővül aPV kapacitás, elég nagy pofon lesz. ezt kéne a téli profitnak pótolni, de sajnos akkor keveset termelnek a napelemek. -
kardkovacsi
senior tag
válasz ket_kerek #24158 üzenetére
Itt lesz azért haszna azoknak akik egy tengelyes megoldást választottak. Az azokban az időkben is jobban termel mint amikor a többiek, pl. az összes HMKE nem.
De igen, kéne valami megoldás, hogy áramból CH4-et csináljunk és benyomjuk a tárolóba. Mindjárt meg lenne oldva a világ összes energia problémája.
-
MrZed001
tag
Mínusz 3 atomerőmű németeknél. Durván növekvő EV mennyiség EU szerte.
Az energiaigény folyamatosan növekszik. A (napelemen kívüli) termelés növekedése nem bírja tartani a lépést (olcsó erőművekkel, ezért drágák is többet mennek).
Csak nehogy Kína sorsára jussunk... és le kelljen állítani a termelést, hogy a lakosságnak jusson némi áram.Az aksis rendszerek a negatív árra (is) kiváló megoldást nyújtanak (hálózat stabilizáláson felül).
Hornsdale van hogy napi 1M$ nyereséget termel úgy, hogy száz valami M$-ba került.Napelemek pont akkor termelnek, amikor drágább az áram 8-17.
Igaz az esti 17-20 közötti csúcsban nem, ezt lehetne aksikkal megoldani.Amúgy vicces, hogy néha hajnal 1-3 között 10-20%-al több fogy óránként most, mint nappali órákban.
-
Geresics
Topikgazda
86A kismegszakító nincs.
3x63 -> 3x80Ilyen teljesítménynél már 15 perces leolvasási gyakoríság van (15 perves integrálszámítással). Az adatok az EON és más szolgáltatók adott felületén díjmentesen hozzáférhetőek egy regisztrációt követően, de mindig csak másnap.
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
MrZed001
tag
válasz kardkovacsi #24160 üzenetére
H2 "szigetüzem" (GTIL azaz grid-tie inverter with limiter valójában).
Ha jól emlékszem 30-40 MFt egy 6000kWh-ás tároló kapacitású rendszer: Napelem, inverter, vízbontó, sűrítő-tároló, üzemanyagcella, lítium aksi.
https://www.homepowersolutions.de/produkt/
Na ezt kellene felskálázni ipari méretekbe. -
Geresics
Topikgazda
válasz kiliti #24151 üzenetére
Ezek hagyományos mérők, amik a Fronius Sensor Box-ba vannak kötve. 2 hőmérő, piranométer, stb. Ez nem a játszós, ez az egyik általunk üzemeltetett, de idegen telepítésű park mérője. Amit én szerettem volna sajátot, azt mindig csak halogatjuk, hogy majd, ha lesz vele időm foglalkozni, akkor csináljam meg...
De szerencsére ennél sokkal izgibb mérési eredményekhez fogok 22Q2-ben hozzáférni elvileg! Az ALTEO-val közösen most telepítettek egy komplex mérőt 2 parkunkba is (3 értékű piranométerrel, napelem, és égkémleléssel, stb)! Azt nagyon várom!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Nagyon leegyszerűsítve: 4kW AC csatlakozás felett lesz adó. Ha pl. 6kW-os az invertered, akkor 2kW után fizetsz (mondjuk 5eFt-ot évente), ha 8kW az inverter, akkor 4kW után fizeted a dupláját.
(#24154) 7Heads Drago
Félreértetted, Ő egy tudott adóról kérdezett, aminek a jelenlegi mértéke 0%. Ha rákeresel a fórumban, alaposabban ki volt már tárgyelva![ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
Piaci termelés csak ipari méretben releváns. Amit most csinálok erőművet a horvátoknál, az pl. 1,3334 HRK/kWh értékben szerződött 2022-re! Ez jelentősen több, mint a KÁT 35,54 Ft/kWh ára! Csak idő kérdése, hogy nálunk is jobban megérje a normál piaci alapú értékesítés!
Idehaza is dolgozik hasonlón a MAVIR, csak itt a premizált értékesítést engedélyezték épp nemrég! Akit érdekel, itt bővebben olvashat róla (de szólok előre, hogy ez nem bulvárcikk): [link]*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz MrZed001 #24162 üzenetére
Ez egy nagyon érdekes téma!
Magyarósi Csaba kb. egy hónapja csinált az MVM youtube csatornájára egy 3 részes minisorozatot a témáról! Tudom, sokan nem szeretik, mert nem szakmai, de szerintem épp ettől jó, mert közérthetően, konyhanyelven mondja amit mond, még ha sokszor hibázik is (a saját csatornáján):
1.) Hol áll ma az elektromobilitás?
2.) Merre halad az energetika fejlődése?
3.) Hogyan alakul át az életünk a jövőben?Megjegyzem, a saját csatornámon, és itt is én is szoktam az egyszerűség és közérthetőség kedvéért néha szakmailag nem teljesen helyes dolgokat mondani. Sőt, az egyik videómban konkrétan hibáztam is, aztán exkluzálhattam magam kommentekben...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz MrZed001 #24162 üzenetére
Érdekes, hogy mindenki az EV-kre mutogat pedig valójában a hőszivattyúk sokkal nagyobb áram fogyasztók. Szomszédban van, ilyenkor télen simán van, hogy 40-50 kWh-át is betol egy hidegebb nap. Ebből 250 kilométert mész villannyal.
Manapság már a használt házakban, lakásokban is rákattantak az olcsó hőszipkára...azaz a klímával fűtésre. Haver megunta a banánt és vett a Bakonyban egy házat, home office van így mindegy. A házban fafűtés volt, rendes kazánnal. Vett egy klímát és rájött milyen jó, azóta még felrakatott minden szobába egyet és azzal fűt. Ha nagyon hideg van akkor beröffenti a kazánt. Sokan mozdultak el ebbe az irányba és ez rengeteg áramot fogyaszt. -
MrZed001
tag
válasz Geresics #24167 üzenetére
"Nem akartam önreklámot nyomatni"
Tudod, azt a régi mondást, hogy "öndicséret büdös" még talán Leninék találták ki ... mert a kimagaslóan nagy tudású emberek veszélyesek, tehát legyen csak mindenki középszerű átlag senki
Nem szabad szégyenlősködni. Ha valamiben jó vagy, akkor jó vagy."Magyarósi Csaba"
Nézem rendszeresen. Meg HAndrást is. Neki volt ha jól emlékszem a Paksi atomerőmű melletti napelem rendszerről is egy videója. Le tudják egyszerűsíteni a témát, hogy a hétköznapi ember is megértse. Jó, és kell azÉs csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit sem. Nincs azzal gond. Javít, kész.
-
MrZed001
tag
válasz kardkovacsi #24171 üzenetére
Mondjuk a napi 40-50kWh azért meglep.
Számoljunk. 40kWh de hőszivattyú, legalább SCOP3, azaz 120kWh cekásznak felel meg.
Gáz fűtőértéke: 34 MJ/m3
1 MJ = 0,278 kWh
120 / 0,278 = 432 MJ
432/34 = 12,7 m3
OK, ez totál reális, nem kellene meglepődnöm (sose számoltam utána)Csak légkondival fűtök néha rásegítésnek (3,5kW Hitachi inverteres).
Az momentán amikor durvára állítom eszik 8-900W-ot.
Teszteltem szigetüzemhez az indulását.
Elektromos motor, inrush ... ez egy sarkalatos pont, hogy mit is tud elindítani egy inverter, és mire áll ki túlterhelés hibával.
Na ez úgy indul, hogy 50W, majd 100W ... majd kb 1 perc alatt szép lassan tolja fel 8-900W-ig.
Még egy buta 1,5-2kW-os inverter is képes lenne futtatni
(csak hasonlításképp: egy 1,5kW-os csőszivattyúhoz már 5kW-os inverter bőven ajánlott) -
MrZed001
tag
válasz Geresics #24174 üzenetére
"De oda is írtam, hogy a kérdések voltak jók! "
Eddigi legfuribb TV-s szereplésem eddig az volt, amikor Dömsödi csinált velem interjút (szakmai témában, tizensok éve).
Nem vicc, csak kijelentő mondat, egy kérdést nem tett fel
Na úgy nehéz bármire is válaszolni.
De legalább jól összevágták a lényeget[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #24171 üzenetére
Annyit én is betolok hőszivattyú és EV nélkül.
-
süti5
őstag
válasz senki68 #23695 üzenetére
Visszanéztem a csütörtöki reggeli indulást és 7 órára 0,07 wattot ír.
Na mármost ok, hogy ez átlagadat, de ha 10 másodpercenkénti adattal számolunk, és negyed órás intervellummal (azaz 15x6 azaz 90 mérési egység), és legrosszabb esetben az utolsó 10 másodpercben érzékelt valamit, akkor is valahol 6 és 7 watt között indult a rendszer, nem? -
bobace
addikt
válasz ket_kerek #24156 üzenetére
Köszi, ez kicsit megnyugtató. Milyen paneljeid vannak, hány Volton mennek?
Hogy lehet hogy a két string egyforma idősávban termel? Azt várnám, hogy a keleti feladja azért hamarabb.Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz MrZed001 #24173 üzenetére
Mondjuk ez egy nagyobb ház, valójában két generációs (70+130m2), vannak 6-an de már régebben is feltűnt, hogy ha tökéletes napsütéses idő is van télen, a napelem termel elég rendesen és a feszültség alig mozdul el felfelé, 230 környékén van, pedig rengeteg házon van napelem.
Valószínűleg a hőszivattyúk könnyedén megeszik az egész termelést ilyenkor télen. Felénk olyan fele-fele arányban vannak a hőszipkák a gázhoz képest. -
bekesizl
csendes tag
válasz kardkovacsi #24183 üzenetére
A hőszivattyú tud torkos lenni, de megfelelő programozásnál beállítható lenne, hogy éjjel vagy napelem termelés alatt fűtsön, amúgy csak meleg vízhez kapcsoljon be.
A képen éppen fűt. A mérő októberben lett felszerelve.
Az a tapasztalatom, hogy a legnagyobb önfogyasztást azzal tudnám elérni, ha a hőszivattyú a napelemről menne.
És kicsit több panellel még télen is egész jól le lehetne fedni az igényt... -
leslieke
Jómunkásember
Bővült a panelek száma, a fűzérkapacitás 4950-ről 6270-re nőtt. Van jelentősége átírni a rendszerben? 5 kW-os Huawei inverterem van.
Köszönöm.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
kiliti
csendes tag
válasz Geresics #24166 üzenetére
Tehát mégis gyári :) Köszi!
A panelon pontosan hova kerül a hőszenzor? Hogyan van rögzítve? Az alsó és felső félpanel alsó sorai gondolom kerülendők, mert a reggeli árnyék lefutáskor melegedhetnek. A középső gyűjtő busz is talán kerülendő?
Ez egy 12 bus-bar-os panel/cella lenne? :
Ez pedig a 9-es? :
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Kérdésem lenne:
ez van most - SUN2000-8KTL-M1 Ajánlott max. PV teljesítmény (1*) 12,000 Wp
(1* Az inverter maximum bemeneti PV teljesítménye 20,000 Wp, hosszú stringekkel és teljesen csatlakoztatva a SUN2000-450WP energia optimalizálókhoz.)Max. bemeneti feszültség 1,100 V
Működési feszültség tartománya 140 V ~ 980 Vvan rajta 2x11db 370W-os panel (Longi Solar, mindegyiken opti).
Mennyit tehetek még fel pluszban?
Mivel tök szimmetrikus a mostani két sztring, az új paneleket hogyan célszerű csatlakoztatni ehhez a rendszerhez?
ÉS mindez mennyibe kerülne kb?[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz Geresics #24163 üzenetére
Pedig de van, mert kW-ra szerződsz, nem Amperra...
Ilyenkor áramváltós mérés van fent és a a teljesítmény ~59kW felett van, fizeti a büntit.
Egyébként 3*80A vagy alatta profilozás van csak, nincs idősoros mérés, csak wattos teljesítményt néztük.
Sok cég lép vissza 3*80-ra mert akkor már éves szaldó van, nem havi HMKE esetén...[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Winne
nagyúr
Sziasztok,
A kivitelező most adta be az engedélyhez a papírokat a családi házhoz, új rendszer telepítéséhez.
Még mindig az éves elszámolás / saldo van, ugye?
Nagyobb rendszer kértem, mint amekkorát számoltak, ha pluszban maradok, az elszámolás után mit érdemes tenni? Bent lehet hagyni a pénzt, vagy milyen szabályozás van arra?
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
petakpa1
őstag
Szeretném lakásomhoz tartozó terasz egy részét beépíttetni és arra gondoltam, hogy polikarbonát helyett a fényt részben áteresztő keret nélküli napelemeket használnék héjazatnak.
Egyenlőre még árajánlatot sem kértem senkitől, csak gondolkozás szintjén vagyok, hogy egyáltalán érdemes-e belevágni a napelemes teraszba, ebben szeretném a hozzáértők segítségét kérni .
A befedendő terasz alapterülete kb 290x410 cm lenne.
Ha a korlát felőli oldalon 200 cm lesz a magasság, akkor kb 300x410 cm tetőfelület adódik, kb 15% lejtéssel a napelemek részére.
Ha a korlát felőli magasságot leengedem 190 cm-re (ennél alább nem szívesen mennék) akkor kb 17% lejtés jönne ki.A terasz déli fekvésű, IV. emeleti, egyáltalán nincs beárnyékolás, gyakorlatilag napkeltétől napnyugtáig süti a nap télen nyáron, helyileg Budapest XIII. kerületében van.
Az éves áramfogyasztásom 2200-2300 kwh.
Kérdéseim:
1) létezik olyan napelem ami ilyen elhelyezés mellett is tud hatékonyan áramot termelni?
2) 15-17% lejtés miatt nagyon koszosodni fognak a napelemek? Folyton mosni kell őket hogy termeljenek? Évi 1-2x lemosás miatt nem esek kétségbe természetesen, csak ne havonta kelljen.
3) Ekkora tetőfelület elegendő-e a saját fogyasztásom megtermelésére (ha kicsit kevesebbet vagy többet termelne a rendszer attól nem esek kétségbe)
4) Ugye jól értem hogy ezek a féligáteresztő napelemek teljes mértékben képesek kiváltani a héjazatot, be lehet úgy építeni őket, hogy teljes vízzárást biztosítsanak?
5) Az invertert elhelyezhetem az I-vel jelölt helyen? A villanyórám egy szinttel lejjebb a III. emeleten van, míg a kismegszakítókat fi relét tartalmazó kapcsolótáblám a lakáson belül a bejárati ajtómnál van. Az inverterből kijövő megtermelt 230 V-ot hol kell becsatlakoztatni a saját áramkörömbe? A villanyóránál, a kapcsolótáblámnál, vagy bárhol?
6) Létezhet olyan kivitelező aki az alépítményt (maga teraszbeépítés) és a napelemrendszer komplett engedélyeztetését kivitelezését is vállalná? Örülnék ha lenne ilyen, mert nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, hogy az alépítményt (szarufákat) kivitelező és a napelemeket felrakó vállalkozó egymásra mutogatnának, hogy nem jó távolságra vannak a szarufák, vagy épp nem lesz vízzáró a napelemekből álló héjazat, mert a napelemesek csak arra figyelnek, hogy elektromosan rendben legyen a rendszer, nem a vízzárásra, mert az általában nem szempont hiszen van alatta külön héjazat.Előre is köszönök bármilyen véleményt, javaslatot, ötletet.
[ Szerkesztve ]
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
süti5
őstag
válasz petakpa1 #24196 üzenetére
Csak egy javaslat így hirtelen : szerintem foglalkoznod kellene a jogi részével is a történetnek, ami nem biztos, hogy annyira egyszerű. Lakásról lévén szó a tetőhöz/külső falhoz kapcsolódó napelemtető érdekes helyzet. Nem vagyok benne ennyire, de simán okozhat gondot engedélyeztetésnél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autós topik
- DIGI kábel TV
- Bluetooth hangszórók
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Tőzsde és gazdaság
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest