- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
blueboi69
senior tag
Köszi mindkettőtöknek!
Még annyi, hogy érdemes lehet 2x16A+1x25A-ra bővíteni asszimetrikusan? Ezt egybe lehet kötni a villanyóracserével vagy még előtte kell?
-
313313
addikt
-
313313
addikt
-
leslieke
Jómunkásember
válasz blueboi69 #23797 üzenetére
Ezek a bővítések mindig neccesek. Nekem tavaly márciusban Qcells 330-ast raktak fel, most beszéltem a telepítő céggel, még épp van nekik ilyen pár darab, abból hoznak nekem még négyet. Ha kicsit tovább várok, akkor már csak nagyobbat hoznak, ami meg nem azonos méretű a mostanival. Úgy meg ronda lenne a látvány a tetőn.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
kardkovacsi
senior tag
Éjszaka nincs fogyasztás így nyomhatod 1x25A-el is a töltést, az 5.7kW amivel már egy 100-as Tesla is megvan 20 óra alatt mindenféle veszteséggel együtt.
Gondolj arra hányszor volt eddig az, hogy te este hazaértél egy hosszabb út után és másnapra kellett megint 400 km azaz olyan 80-100 kW? Nekem így végiggondolva az elmúlt négy évet egyszer. Leugrottunk a Balatonra egy napra, erre pont összetalálkoztunk a szomszéddal meg a gyerekeivel és a lányom kibulizta, hogy akkor másnap is ejtsük meg ezt. Mivel szállás sem volt, meg alvó cucc se nálunk, így felkocsikáztam majd másnap vissza. Na ez egy alkalom amikor igényem lett volna arra, hogy nekem reggel újra legyen olyan 60 kW az akkumulátorban, ha full villany autóm lett volna, pl egy BMW i4. De ugye még ez is necces mert este 8-ra hazaérsz, másnap 8-kor indulsz, 12x5,7 meg pont kiadja a 60-at -
leslieke
Jómunkásember
válasz kardkovacsi #23813 üzenetére
Huawei az inverter. Átrendezéssel - áttenni néhány panelt a másik inverterre - lehetne játszani, de annyit nem ér a dolog, most is kétszer annyi a termelés, mint a fogyasztás.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz kardkovacsi #23815 üzenetére
Ezzel a néggyel már nem lesz hely a tetőn bővítésre ezen a részen. A Growattot lehet majd bővíteni, de az sem most lesz, majd évek múlva talán.
-
blueboi69
senior tag
válasz szricsi_0917 #23817 üzenetére
50%-os támogatás felújításra. Miért nem lehet?
-
blueboi69
senior tag
válasz szricsi_0917 #23821 üzenetére
Ja akkor jó. Sry és köszi.
-
Nand708
csendes tag
Sziasztok,
egy SAJ R5 2.5K-S1 inverternél 35%-os túlnapelemezés még bőven OK egy -55 fokos (K-DK) tájolásnál, ugye?(34° tetődőlés) (lehet, hogy még vágni se fog..)
Az inverter garija mit szól hozzá? (max DC power 3 kW az adatlapon)
Van esetleg más 1 fázisú 2,5-es inverter, ami esetleg jobban túlnapelemezhető? (a fenti tájolás fix, nincs másik tetősík) -
Nand708
csendes tag
válasz senki68 #23827 üzenetére
Azt gondoltam, hogy mivel közel se optimális a tájolás ilyne nagyobb mértékű túlnapelemezés is elfogadható. Van egy nagyobb DNY tetősík is, de egy saját ültetésű tölgy árnyékol. Kivágni a napelem miatt meg olyan barbár dolog lenne.
Ilyen egyszerű invertereknél van olyan, hogy x napelem egy síkon míg egy másik síkon mondjuk 2 darab+optimalizálóval, mindez 1 stringen? Szóval az optimalizáló megold ilyen stringen belül tájolási problémákat?
Bocsi a láma kérdésért.. -
geleati
tag
válasz geleati #23050 üzenetére
Sziasztok! Erre a hsz-re válaszolok, hogy visszakövethető legyen.
Írtam a MÁK-nak ikerház, osztatlan közös tulajdon témában, hogy így támogatható-e a napelem, bemásolom a konkrét kérdést és választ:Kérdés: "Egy ikerház egyik felére szeretném igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, amely egy helyrajzi számon van a másik féllel osztatlan közös tulajdonban és létezik hozzá használati megosztási szerződés. Az lenne a kérdésem, hogy napelem telepítésére elegendő-e egy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat (pl. ilyen: http://www.naplopo.hu/letoltes/napelem_engedelyeztetes/elmu-emasz/hozzajarulo_nyilatkozat.pdf), ahhoz hogy pozitív elbírálást kapjon a benyújtott támogatás vagy van erre másfajta formanyomtatvány?"
Válasz: "Amennyiben több lakásból álló osztatlan közös tulajdonról van szó, akkor a Rendelet 9. § (3) bekezdés g) pontja szerint a támogatás csak arra az ingatlanra és ingatlanrészre vehető igénybe, amit közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megállapodás vagy bírósági ítélet körbehatárol. A megállapodás a jogutódokra is kiterjed. Ebben az esetben a támogatási kérelem tulajdoni hányadra vonatkozó részének kitöltésekor 100 %-ot kell feltüntetni és a megállapodást, vagy bírósági ítéletet a támogatási kérelemhez be kell nyújtani.
Közös használatú, közös tulajdonú részre támogatás nem vehető igénybe.
Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg."
Viszont az én használati megosztási szerződésemben egy szó nem esik a tetőről (nem úgy, mint aujjobba társasházi okiratában). Így viszont nekem még mindig nem egyértelmű, mert az én megosztási szerződésemben ilyenek vannak:
"Így az ingatlan azonos helyrajzi számon, de a valóságban egymástól elkülönült - a felek által kizárólagos birtokában és használatában lévő - két lakásból és a hozzátartozó telekrészből áll.
...
a tulajdonostársak a saját tulajdoni illetőségüket minden további nyilatkozat adása nélkül megterheljék."
Bocsi, ha hosszú lettSoha ne dobj vízbe alkálifémet!
-
tbc2
tag
válasz geleati #23830 üzenetére
Nekem is osztatlan közös tulajdon, nekem is kétlakásos (iker)házak, de annyi különbséggel, hogy nálunk sok ház van egy helyrajzi számon. Én még 2020 elején szereltettem fel, és igen, nekem kifizette a MÁK az 50%-ot. Nálunk egyértelműen le van definiálva a használati megosztási szerződésben, hogy a házrészem (ha jól emlékszem, a tető nincs külön nevesítve) kizárólagos használati joga az enyém. Szóval ne add fel, van rá precedens, hogy osztatlan közös tulajdon, és fizetett a MÁK.
-
"Zoli"
csendes újonc
Én négy lakásos társasházban lakom, osztatlan közös tulajdonolás áll fenn.
Én csináltattam ügyvéddel használati megállapodást a tetőrészről ami fölöttem van és mivel klímákat is beleraktam a lakásfelüjításba azt is belefoglaltattam az ügyvédi papírba mert a külső falak is közösek és a mákos nő azt mondta , hogy ennek hiányában nem fizetnek. -
leslieho2
csendes tag
Két árajánlatban is találkoztam Maysun Solar zsindelyes panelekkel.
Van valakinek tapasztalata zsindelyes szerkezetű napelem panelekkel? (shignled solar panel)
Van valakinek a Maysun Solar paneljeiről tapasztalat, vélemény?
Shingled Photovoltaic Panel 390W-410W PV Modules 166mm 340 Solar Cells (maysunsolar.eu)Én eddig ha jól értem, a kínai GH SOLAR (zjghenergy.com) Ganhgang Solar alvállalata vagy gyára?! vajon milyen a minőség s a garanciális ügyintézés...?
-
Sleeper987
csendes tag
Ahogy tbc2 kolléga is írta ha van egy megosztási szerződés amit ügyvéd készített nem lesz gond. Nálam is osztatlan közös tulajdon 50-50% tulajdonrészekkel. A tető nincs nevesítve benne. Január 7-én kormányablakban leadtam a papírokat, pár napja megérkezett a pénz a számlára. Ha bármi kérdésük lenne telefonon vagy írásban hiánypótlásra szólítanak fel. Velem nagyon normálisak voltak. (vmit elfelejtettem beikszelni)
-
blueboi69
senior tag
Huhh srácok, dejó hogy felmerült ez az osztatlan közös téma, mi is ikerházban vagyunk. Elvileg van egy példányom a társasházi alapító okiratról, át is nyálazom. De most ügyvéddel mit kell iratnom?
És ők kikeresik minden iker/társasházhoz, hogy mi van leírva vagy ha eleve nem adok be ilyen ügyvédi szerződést akkor bukó a dolog?
Az 50%-os támogatásról beszélek, engem az érint. -
nihill
őstag
Ha már ikerház téma, azzal az ikerházzal mi a helyzet, ahol nincs osztatlan tulajdon, hanem külön-külön helyrajzi szám a két házrész+udvarral? Ott kell valamit intézni az 50% támogatáshoz?
[ Szerkesztve ]
-
geleati
tag
válasz Sleeper987 #23836 üzenetére
Köszi neked, Zolinak és tbc2-nek!
Azért nem lenne jó, ha még akkor kéne új megosztási szerződést írni gyorsba'Soha ne dobj vízbe alkálifémet!
-
krizoli
tag
Sziasztok!
Ha nagyon off, előre is bocsánat.
Abban a reményben írok, hátha tud valaki segíteni egy kis információval, mert elakadtunk.
Röviden: Van egy bizonyos cég által kialakított rendszerünk, akik ellen eljárás van és nem tudjuk őket garanciális problémával keresni
Egy SMA inverterünk van és egy rövid zárlat után a piros led felvillant, illetve a biztosítékja mellet az egyik zöld szintén piros lett.
A hivatalos SMA oldalon legjobb esetben is német telefonszámot találtam.Kérdésem az volna, tud-e valaki olyan embert/céget aki hivatalosan, garanciában javít SMA invertert?
A segítséget előre is köszönöm.
-
krisz74
tag
válasz blueboi69 #23838 üzenetére
Neked is küldöm, amit geleatinak már átküldtem privátban:
Nálunk alapító okirat nincs, csak használati megosztás. Oda beírattuk ügyvéddel, hogy a xx ingatlanrészhez az ingatlan felett található, saját használatú padlástér és tető tartozik, melyeket az xx ingatlanrész falainak síkjai határolnak.
Ezt ugye mindkét ingatlanrészhez odaírattuk. Lehet, hogy enélkül is átment volna, de nem akartam hiánypótlással vacakolni. Van egy Facebook csoport, ahol nagyon sok hasznos információt találtam és ott írták, hogy a használati megosztásnak ki kell térnie a tetőre, amennyiben pl napelemet akarok feltenni. Különben minden közös, amire nem tér ki a dokumentum.
Így csont nélkül ment át.
Remélem segíthettem! -
kiliti
csendes tag
Mennyire aggódjak?
A mi rendszerünk (5,76kWp) a trafótól 443 méterre van, kb. 85 nm2-es vezetéken.
Most telepítenek ugyanettől a trafótól 43 méterre egy rendszert a Toyota dealer tetejére (240 nm2 földkábel), aminek egyik fele kb. 20 kWp lesz (52 panel, miénktől olyan 10 fokkal keletebbre), és úgy látom, hogy még a másik tetőre is raknak, ami meg a leendő bővítésemtől délebbre lesz ~10 fokkal.
Nálunk az egyik fázison jelenleg is elég magas a feszkó, és nagyon ingadozó is.
Ha beüzemelik, fogok tudni még egyáltalán betermelni?![ Szerkesztve ]
-
-
retesz147
addikt
Sziasztok!
Ha Wifi-ben változás lépett fel (router csere, amivel megváltozott a név,jelszó. Régi nevet, jelszót nem akarom a routerban visszaállítani) akkor Huaweinél ezt hol tudom beállítani? Hol tudom frissíteni a wifi beállításokat?
Telepítőtől Owner hozzáférést kaptam a Fusionhoz monitoring céljából. Külön Wifi dongle van.
Köszönöm!Xiaomi 13 eu dev...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)