Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mike1334

    veterán

    válasz salesman #9351 üzenetére

    Meg kell nézni, hogy mennyi a hagyaték teljes értéke (beleértve az elmúlt 10 évben ajándékozott összes értéket). Ez lesz a köteles rész számításának alapja. Két gyerek esetén 50-50%-ban részesednétek, ha nem lenne végrendelet. A köteles rész a törvényes öröklés (50-50%) 1/3-a. Tehát Te is a teljes érték 1/6 részére és az öcséd is az 1/6-od részre vagytok jogosultak. Szerintem nem számít, hogy az öcséd fia kapott ajándékot, ez az öcséd kõteles rész igényét nem érinti, hiszen, a köteles részt (ha a fennmaradó, telek 50%-an kívüli rész nem fedezi) ő fizeti meg az apjának, aki utan meg majd ő örököl. Hangsúlyozom, hogy csak szerintem, nem foglalkozom örökléssel a gyakorlatban.
    Ez után jön a végrendelet. Ha maradt a telek 50%-át meghaladóan érték, akkor az az édesanyátoké, de ő is felel a kötelesrész kiadásáért.
    Példa: teljes hagyaték értéke telek 50%-val együtt 10m forint, ebből a telek mondjuk 6m, akkor ti az 50-50% (5-5m) 1/3-át, azaz kb 1.67m-t kaptok fejenként, aminek a 60%-ért az unokaöcsi 40%-ért édesanyátok felel, illetve a nekik juttatott dolgok.
    Kicsit "szakmaiatlan" a megfogalnazás néhol, de telóról jogszabaly nelkül így nagy hirtelen ennyi futja :)
    De lehet vhol tévedtem, hátha vki megerősít, megcáfol :)

    ...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

Új hozzászólás Aktív témák