-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Golyobis
aktív tag
válasz drzozo #16847 üzenetére
Ez nekem szólt?
A kérdés arra vonatkozott hogy az alaptörvényben megtaláltam a "Magyarország" és a "MAGYARORSZÁG" elnevezést is.
A kérdés hogy a két hasonló alak ténylegesen is ugyan azt az entitást jelöli-e?Erre gondolom a jog/nyelvtudomány tud választ adni.
Egy kicsit átfogalmazva a kérdést: azonos betű kis és nagy változata külön karakternek számít-e nevek szempontjából?
Az alaptörvényben több ilyen csupa nagybetűs kifejezést is találtam, aminek nem ismerem a magyarázatát. Tudtommal azt hogy: "az ember"
a magyar helyesírás szabályai szerint nem úgy kell írni hogy "AZ EMBER" (ez az utóbbi forma szerepel az alaptörvényben).Valaki meg tudná magyarázni a jelenséget?
Tulajdonképpen csak azért szúrt szemet a dolog, mert anno olvastam egy összeesküvés elméletet, ami pont arról szólt hogy van egy ország, és egy azonos nevű, de csupa nagybetűvel írt cég, és ezt megtévesztésre használják a "hatalmak".
De ha nem így van, az könnyen kideríthető a kérdéseim megválaszolásából.
-
ph2012
senior tag
Tisztelt Jogászok!
El tudnátok mondani, hogy kártérítési per indításánál a birosag.hu-ról melyik kereset levelet kell letölteni, ami .jar fájl és azt hogyan kell feltölteni a bíróság felé valamilyen program segítségével? Ennyit tudok. Részleteket segítsetek légyszi! Köszönöm. -
Golyobis
aktív tag
Tök jó hogy így megtárgyaltátok hogy milyen hülyék az ufóhívők, de a kérdésem továbbra is fennáll, és ráadásul szerintem on topic.
-
galoslac
tag
válasz ph2012 #16856 üzenetére
https://birosag.hu/eljarasok-nyomtatvanyai
ÁNYK+ügyfélkapu kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
Eladó Bosch IXO nyomatékadapter 1500/db egy-több-sok mint a kínainál
-
Golyobis
aktív tag
Kicsit csalódottnak érzem magam, én azt hittem hogy ahol ilyen hangosan és határozottan ócsárolják a "konteósokat" ott egyből csak úgy záporozni fognak a kérdésemre a logikus érvektől és hivatkozásoktól hemzsegő válaszok (nem).
De úgy látszik hogy mások kinevetésén és lenézésén túl megáll a tudomány.
-
drzozo
senior tag
válasz Golyobis #16860 üzenetére
Nem gondolnám, hogy a csoport alapvető célja a jogelméleti/filozófiai kérdések megválaszolása lenne. Láttunk már itt egy jó pár kérdést, de hasonlót szerintem még nem. Legutoljára ilyennel kb. filozófia vizsgán, ha találkoztam.
Most megnéztem, 1 helyen szerepel "MAGYARORSZÁG". Amúgy a fő fejezetcímek elválasztására és kiemelésére szolgál a nagybetű, szerkesztési jogosultsága van (szerintem). Nem kell túlgondolni.
A különleges jogrend azért nem az, mert az a különleges jogrend.[ Szerkesztve ]
-
Golyobis
aktív tag
válasz drzozo #16863 üzenetére
Valóban.
Úgy látszik a jogi nyelv ismerete nemcsak hogy egy sötét folt az emberek tudásában, de még jogi fórumokon is közel tabu téma.
Szerintem egy jogi szövegben mindennek jelentése van ami le van írva, és biztosan megvannak az ide vonatkozó szabályok ami alapján értelmezni lehet a különböző nyelvi elemeket.
Egy jogi szöveget nem elég "csak úgy nagyjából" megérteni, mint ahogy az utcán kommunikálsz a barátaiddal. Vagy tévedek?
Ami le van írva az feketén-fehéren úgy van. (Elvileg.) Máskülönben hogyan lehetne a bíróságon érvényre vinni egy ügyet, ha lehet "így is", meg "úgy is" értelmezni ugyan azt a szabályt. Akkor kinek lenne igaza, ki lenne a bűnös, és ki lenne az ártatlan? Ezért gondolom hogy egyértelműnek kell lenniük a törvényeknek.Ez számomra hatalmas ellentmondásban áll azzal, hogy ellenben a törvényeket mindenkinek ismernie kell, és be kell tartania. Hogy lehetséges a törvények betartása ha a törvények megismeréséhez professzori tudásra van szükség a témában?
Nem lehetetlen hogy az ember ismerje a témát, de lássuk be: a lakosság hány százaléka képes erre? Javítsatok ki ha tévedek, de tippre nem lehetnek túl sokan azok, akik olyan szinten ismerik a jog-, és a magyar nyelv alapjait, hogy betűről betűre lebontva, egy az egyben le tudjanak fordítani egy jogi szöveget.
Gyanítom hogy a valóságban a bíróságokon inkább a fejetlenség az úr.
Azt nem is említve hogy a törvények együttes terjedelme is egy olyan hatalmas mennyiség, amit biológiailag képtelenség memorizálni.Hogy az alapvető emberi butaság áll a háttérben, vagy más azt nehéz lenne megmondani, de ahol ilyen nyílt ellentmondások állnak fenn, ott szerintem nyugodtan lehet sejteni hogy igenis van valami "a függönyök mögött", és én gyanítom hogy egyes "teóriák" közelebb állnának az igazsághoz, mint sokan azt gondolnák.
"A különleges jogrend azért nem az, mert az a különleges jogrend."
El tudnád magyarázni, hogy mit értettél ez alatt?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Apollo17hu #16865 üzenetére
leleplezte hogy minden törvény érvénytelen, mert egy helyen nagybetűvel van írva hogy Magyarország, ezért most lapítunk mint a szar a fűben, próbálunk vészforgatókönyvet felállítani, mert lebukott a konspiráció, nincs tovább
rájött az ember hogy nem kell betartani a törvényeket! vége mindennek, fussatok bolondokcryptot minden termékemért elfogadom
-
Golyobis
aktív tag
válasz Apollo17hu #16865 üzenetére
Nos, ez is egy alternatíva, amit a semlegesség szellemében nem zárhatok ki egyértelműen, bár szvsz nem túl valószínű hogy így lenne, ezért nem is kívánok mélyebben foglalkozni vele, és nem, nem gondoltam rá.
+ @Apollo17hu:
Amúgy szerintem az titeket minősít amikor korrekt kérdésekre így feleltek.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Golyobis #16864 üzenetére
A jogi nyelvben alapvetően a nem köznyelvi szavak, kifejezések igényelnek jogi ismereteket. Ha azokat ismeri valaki, az korrekt magyarnyelvtudással, logikával és odafigyeléssel eligazodik a (helyesen megírt) jogi szövegekben.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Golyobis
aktív tag
válasz MaCS_70 #16868 üzenetére
Vagy eligazodik, vagy csak azt hiszi, és közben elcsúszik valami apró részleten, amit esetleg nem is vesz észre, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget, mint például a kisbetű-nagybetű különbsége.
Én nem ismerem ennek az írásmódnak a jelentését a jognyelvben, de még a köznyelvben sem teljes egészében, így nem tudom hogy hordoz-e valamilyen jelentést.
Persze itt többen is mondták, hogy nincs jelentősége, de ezt konkrétan senki sem támasztotta alá érvekkel. Talán nem is lehet anélkül, hogy komoly kutatómunkát végezne az ember.Valahol biztos megvan nevezve egy húszkötetes lexikon, ami alapjául szolgál a hivatalos nyelvnek. Na abból lehetne kideríteni hogy mit is jelent valójában.
[ Szerkesztve ]
-
ityam
senior tag
válasz MaCS_70 #16868 üzenetére
"Ha azokat ismeri valaki, az korrekt magyarnyelvtudással, logikával és odafigyeléssel eligazodik a (helyesen megírt) jogi szövegekben"
Az én problémámnál is ugyanez a probléma hogy nem "helyesen" van megírva szerintem a törvény.
ui: az normális hoy december 4. től várakozok a bíróságtól válaszra egy újra benyújtott keresetlevéllel kapcsolatban? kicsit soknak tűnik amit ülnek rajta. 2 hete felhívam a bíróságot hogy vaccup de csak annyit mondtak hogy a bírónál van. hamarosan biztos jön válasz. Ennyi idő után remélem nem újabb hiánypótlásra felhívás lesz az eredmény.[ Szerkesztve ]
-
Highhunter
friss újonc
Sziasztok! Valószínűleg nem a megfelelő helyre írok,ezért elnézést kérek de egy gyors jogi válaszra lenne szükségem.
https://www.justbob.shop/
innen rendeltem magyarországon is legális ipari kendert,pszichoaktiv hatóanyag tartalma 0,2% alatt van ami elvileg nincs tiltva országunkban sem.
a kérdés ha ellenőrzik a csomagot és elsőre jogosan kábítószernek tűnik a hatóságoknak,akkor mielőtt bevizsgálnák elvihetnek engem vízelet tesztre?
-
fjudors
aktív tag
válasz Highhunter #16872 üzenetére
-
Spet
addikt
válasz Highhunter #16872 üzenetére
A válasz mint mindig: GYÍKEMBEREK.
Igen, nagy betűvel kell írni, mert csak így tudod őket megidézni.
Na, basszus már megint itt vannak....
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
addikt
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy mit tehetek abban az esetben, ha...
Kisebbik gyermekem még pelusos és feleségem preferálja a mosható pelenkák használatát. Erről annyit kell tudni, hogy két vagy akár három részből is áll. Tehát van egy pelenka belső (vagy kettő réteg) és van egy nadrág szerű úgynevezett pelenka külső, ami önmagában nem érintkezik a gyermekkel.
Nekünk adott volt már korábban megvásárolt pelenka belsőnk, ami kompatibilis egy bizonyos szériával. Méreg drága és rendeltünk belőle 4db-ot közel 30ezer Ft-ért. Végül kiderült, hogy a kép és a leírás is rossz a weboldalon ahonnan rendeltük és ez nem kompatibilis a meglévő belsőnkkel.
Egyből jeleztük, hogy nem jót küldtek, Végül kiderült, hogy a méret amit kértünk az egyetlen amivel nem kompatibilis (spec pattent kellene lennie benne), tehát így jártunk. Írtam hogy visszaküldeném, de szeretném kérni hogy vegyék figyelembe hogy a cég hibázott és ugyan jogilag nekem kell fizetnem a vissza utat, azért illendő lenne ha küldenének egy futárt. Hisz "kék gombot kértem és egy piros kockát kaptam".
Azt mondták nem kötelességük visszavenni, mert higiéniai termék. Hát mondom oké, de én nem ezt kértem... végül írtam egy negatív jelzést a cégről a facebookon és utólag megkerestek emiatt hogy meggondolták magukat, DE hangsúlyozzák, hogy nem kellene visszavenniük. Sőt tagadják az elírást annak ellenére, hogy fényképet is küldtem.Hogy is van ez? Kérdéseim:
I. Ha rendelek valamit és nem tetszik, meggondolom magam elállhatok. Amennyiben a cég rosszat küld végfelhasználónak, akkor miért az elállást kell alkalmazni? Nem akarok elállni. Csak szeretném a rendelt terméket.
II. Hol van a jogszabályban hogy mi is az a higiéniai termék? És ha benne van, akkor hogyan specifikálják? A higiéniai termék azt gondolnám már a végfelhasználó számára is becsomagoltan, perforáltan kellene érkeznie. De ezt úgy kaptuk, mint egy H&M-es alsónadrágot, hogy egy papír volt a tetején átfűzve egy műanyag szállal és ezt raktár egy apró kartondobozba.
Előre is köszi, leginkább az I. kérdésre való válasz és vélemény érdekelne. És sorry, hogy nem szorosan IT téma.
Köszi
PéterThere's a device that I've been using called a whoop.
-
asdf_
veterán
Amennyiben a weboldal információi alapján a rendelt termék kompatibilis a te cuccoddal, majd pedig utólag kiderül, hogy nem, akkor itt nem 14 napos elállásról beszélünk, hanem hibás teljesítéséről, tehát vissza kell venniük, sőt a visszautat is ők fizetik, és ha odaúton volt postaköltséged, még az is visszajár.
-
félisten
Ha az, amit kaptál, nem pontosan az, mint amit hirdettek, sima hibás teljesítésről van szó. Első körös jogod a csere kérése (a kijavítás bajosan lenne lehetséges), és ha nem cserélik ki, akkor az elállás. Mivel pedig a bolt hibázott, a járulékos költségek is őket terhelik.
Az, hogy a higiéniai terméket hogyan kezelik, már kizárólag az ő gondjuk.
Alap Ptk.-s téma.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok - megint itt vagyok mérgezni a levegőt, amiért előre is bocsánatot kérek szépen!
Tegnap olyan "pofonba" futottam bele hogy azt hittem semmi nem állít meg a másik oldalon. Van valaki itt aki adóhatósági tapasztalattal bír az EUn belüli értékesítések nulla százalékos adótartalmát használó árumozgásokkal kapcsolatban? Láncügylet miegymás.
A szembe jövő fal lényege az, hogy a magyar törvényekbe nem lett beemelve egy EUs szabályozás ami 2020 január 1-től érvényes még ettől de a gyakorlatban két könyvelő és egy ügyvéd sem tudta egészen addig míg egy a könyvelők belső levrendszerén futótűzként körbemenő figyelmeztetés el nem jutott hozzájuk.
(EU) 2018/1912Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
Az eddig bevett CMR január 20 után nem elég a határátléptetés igazolására. Kettő azaz 2 az eladótól, a vevőtől és egymástól független dokumentum kell. Taxatíve tartalmaz a törvény egy 3 tételes felsorolást amik gyk a fuvarozás árát drágítják v adnak hozzá vállalhatatlan tételt úgy, hogy a hatóság joggyakorlatától teszi függővé hogy az eddig is elfogadott igazoláson túl akar-e szigorítani. Mert ugye az EUs törvény preambuluma kimondja hogy rosszabbul nem járhatnak a kliensek, csak éppen vélelem döntést ad a hatóság kezébe amelyre vonatkozva nincs iránymutatás (pl ha CMRt figyelmen kívül hagyhatja-e ezek után mint önmagában elégtelen igazolást). Nem mellesleg az EKAER-t taxatíve kizárja az igazoló dokumentumok sorából - hurrá büntetnek a halálba de semmire nem jó, csak kikerülhetetlen. Ezzel bizonyos láncértékelések koporsójába beleverték a szöget mert lehetetlen költséghatékonyan kereskedni.
MOD
Maga a fal a hatóság ismeretlen joggyakorlata - bár az eddigi tapasztalataim szerint a legrosszabbra kell számítani
[ Szerkesztve ]
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
válasz BornToBePuli #16883 üzenetére
A válaszuk eddig mindig azzal kezdődött h ez csak egy általános tájékoztatás, nem kötelező érvényű rájuk nézve
Igazából az izgat h hogyan lehet ezek után neutralizálni szállítmányt?
-
qqzs
őstag
válasz bitpork #16884 üzenetére
A beszallitonk nemreg szolt hogy olvasta ezt ebben
es kuldjunk neki ezentul egy ceges fejleces papirt hoyg xy aru megerkezett es atvettuk, Magyarorszagot a papir tartja egyben evek kellettek amig leszoktattuk oket a papir szamla ket peldanyban kuldeserol, itt eleg emailben. Meg emlekszem mikor eleinte a sofor nem akart addig elmenni, amig nem pecseteltunk neki, nem hitte el hogy uk-ban nincs pecsetEladó: GTS450
-
Ja ez az adózónás belső levelezés amiről kiderült. De ezen kívül a könyvelőnk szerint hiába a kredit rendszer nekik senki nem mondta h kellene ezt tudni. És a helyzet az hogy 2017-ben az adóhatósági vizsgálat során tőlünk még a kék tollal aláírást is megkövetelték nem csak a kék pecsétet... szóval ez a bajom. Nem tudjuk h mivan.
Jut eszembe a jogszabály azt mondja h az eladótól és a vevőtől és egymástól független igazolás. Tehát az árut kapó nem adhatja ki elméletilegMOD
(#16887) qqzs : amikor a láncértékesítés egyik speciális formájában (háromszög) a közvetítő nem akarja a beszállítót és a vevőt direktben összekötni.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Bocsi még egy kérdés, amire nem találtam választ. Hibás teljesítés esetén, ha a kellékszavatosságot választom mire lehet hivatkozni hogy a visszajuttatását ne nekem keljen megoldani? Talán az alábbi?
"(4) A kijavítást vagy kicserélést -a dolog tulajdonságaira és a jogosult általelvárható rendeltetésére figyelemmel -megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni."
Köszi,
[ Szerkesztve ]
There's a device that I've been using called a whoop.
-
félisten
A hibás teljesítés lényege röviden:
Ha a vevő (megrendelő, stb.) bizonyítani tudja, hogy az átvett termék (szolgáltatás, stb.) az átvételkor nem felelt meg az eredeti feltételeknek, akkor kijavítást > cserét > árleszállítást > elállást követelhet.
Az esetedben ez teljesül. Kijavítani nem lehet, a csere egy jóra szóba jöhet, ha még nincs indokolt érdekmúlás, árleszállításban nem vagy érdekelt, úgyhogy marad az elállás, aminek viszont minden költségét és egyéb nyűgeit az eladó köteles fedezni.
MaCS
-
félisten
Ezen a területen nem vagyok otthon, nem ismerem a különös szabályait.
Az általános szabály viszont az, hogy a megfelelő szintű elektronikus aláírással ellátott elektronikus iratok joghatásaikat tekintve ekvivalensek a papíralapúakkal.
Persze kellhet ehhez a felek befogadókészsége is, de 2020-ban egyszerűen nem tartok komolynak egy olyan vállalkozást, amelyik nem tud elektronikus iratokat kezelni.
MaCS
-
válasz BornToBePuli #16892 üzenetére
Egy ilyen butaság miatt kellett a cégem bezárni és nem kaptam vissza 21000€-t...
-
Veron
addikt
Továbbra is gondom van a felső szomszéddal. Nagyon! Hetente többször nem hagy aludni, feleségem tiszta ideg emiatt.
Tegnal hajnali 3kor jött haza a nő, magassarkúban sétált fel-alá vagy fél órát, majd megérkezett a férfi, üvöltve szexeltek, ezután pakolásztak és dübörögtek 5ig. Majd reggel 9kor elmentek, ami felettébb gyanús hogyan lehet ezt a tempót bírni.
Múltkor kihivtuk a rendőröket, mert ment a buli. Amikor kiérkeztek, épp nem volt zene, nem nyjtottak ajtót, a rendőrség elment, a buli folytatódott. Sőt jól le is kopogtak retorzióképp.Mit tudok tenni? Ez a stressz, amit az alvásiány és az, hogy várjuk mikor érkeznek haza generál kikészít. :(
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
coco2
őstag
Vásárolt lakás, vagy bérelt? Mármint nem csak a tiéd, hanem a felső szomszédé is. De gondolom azt már végig zongoráztad, hogy ha el tudnál onnét költözni, vagy létezne főbérlő, akinek szólhatsz a neveletlen albérlők ügyében.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
cof
veterán
Üdv!
Egy barátom még 2011-ben közjegyző előtt írt végrendeletet amiben mindent a feleségére hagy ha majd arra kerül a sor.
Most 2020-ban az a helyzet állt elő, hogy meg nem történtté, érvénytelenítené semmissé (igazából nem találtam rá a neten konkrét fogalmat) tenné a végrendeletet, és legyen úgy majd minden ahogy törvényileg elő van írva, egyenesági vérrokon stb.
Mi ennek a menete? Ugyanannál a közjegyzőnél lehet ezt kérvényezni vagy bárkinél, nincs semmiféle kitétel a végrendeletben, hogy ne lenne visszafordítható. Egy példány a közjegyzőnél van és egy a rendelkezőnél.
A másik probléma meg az, hogy 'ágyhoz kötött' nem mozdul ki a lakásból mert nehezen jár. A közjegyző kijön vagy személyesen kell bemenni az irodába, mert csak ott lehet hitelesen intézni? Linket is szívesen fogadok a témában ahol elindulhat, hogy milyen lépéseket kell megtenni az ügy megindításához.
Köszi.
Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok
-
félisten
Mindig a legfrissebb szabályos végrendelet hatályos, és a benne foglalt kérdésekben felülírja a korábbit, korábbiakat.
Ennyi.
Tehát ha az ágyban ír egy szabályos, jól megfogalmazott, végig saját kezűleg megírt végrendeletet, az teljesen megfelel a célnak.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz BornToBePuli #16892 üzenetére
Pedig így van. Éppen azért, mert ráírják a saját kiadványaikra, hogy azok őket magukat sem kötik.
Még az APEH-időszakban részese voltam egy pernek, amelyikben ennek jelentősége volt.
Egyébként, bármennyire is nagy disznóságnak tűnik (és általánosságban véve szerintem is az), van benne logika, csak éppen nem törvényszerűen kellene, szabadna ennek generálisan így lennie.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mini-ITX
- DIGI kábel TV
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Wise (ex-TransferWise)
- Gaming notebook topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest