Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Wolfskin #39673 üzenetére

    Összezagyváltad a használatos fogalmakat.

    "a balanced az pontosan hogy működik? mert képen láttam, hogy 2 jack van a végén, de többet nem tudok róla. ahhoz kell valamilyen szimmetrikus (XLR?) forrás is?"
    A sztereó fejhallgatók vezetéke praktikus okokból általában három érből áll - sajnos. Merthogy a fejhallgatóerősítők zömének kimenete is három pontból áll, közösített hidegponttal. Egy-egy vezetőér a két csatorna pozitív pólusához tartozik, és a közös ér a negatív pólushoz, egyúttal "földelés". Ha a sztereó fejhallgatókábel olyan, mint a hangdobozokhoz vezetett szokásos hangszórókábel, azaz négy érből áll, csatornánként egy-egy pozitív és egy-egy negatív érből, azt elnevezték blikkfangosan balanced-nak - szomorú, hogy külön neve van, hiszen ez lenne az "alapnormális" megoldás. Dögösebb megoldás az említett szimmetrikus kábelezés (lásd például XLR), amikor csatornánként három ér fut, pozitív, negatív és "föld", Tehát szimmetrikus sztereó kábel esetén hat ér. Amit később mondasz, hogy "...de szerintem az is hozhat javulást, hogy a jackből két külön jó minőségű kábelt vezetsz külön föld/árnyák szállal." feltehetőleg azt akarja kifejezni, amit a szimmetrikus jelent, azaz csatornánként három ér.

    "...a balanced akkor olyasmi, mintha biamplifikálnád? vagyis két mono erősítő külön hajtja meg a jobb és a bal oldalt?"
    Nem.
    A biamplifikálás fogalma arra használatos, amikor két erősítővel hajtasz meg két- vagy többutas hangdobozt. Külön erősítővel hajtva a magassugárzót és külön a mélyet vagy a közép- és mélysugárzókat - de a háromutas hangdobozokat akkor már érdemesebb triamplifikálni.
    Amikor két mono erősítő külön hajtja meg a jobb és baloldalt, azt egyszerűen sztereónak hívjuk, hehe - marketing szempontból szokás dual mono sztereónak nevezni. A dual mono elnevezés hangsúlyozása persze valóban hasonlót jelent, mint a balanced, azazhogy kihangsúlyozza, hogy az erősítőben végig külön megy a "föld", tehát nincs közösítve, lehetőleg nem csak a jelútban, hanem a tápegységben sem, a balanced elnevezés inkább csak a jelútra és/vagy a kivezetésre vonatkozik.

    Szerk: A Pono Playernek a fejhallgató- és a vonalkimenete is balanced, vagyis négy kimeneti pontjuk van, azaz csatornánként egy-egy pozitív és egy-egy negatív pólus (utóbbi egyúttal "föld"). Ha a fejhallgatód vezetékezése is ilyen, akkor főleg ki tudod használni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák